velikost písma: A +/ A/ A -

Nové knihy o válce

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

Přinášíme vám ochutnávku z trochu opomíjeného žánru. Seriózní historická literatura faktu zhodnocuje, osvětluje a mnohdy dokáže i nečekaně překvapit.



Protektorátní rozhlasový skeč
Za pozornost stojí kniha Protektorátní rozhlasový skeč (vydalo nakladatelství BVD). Spisovatel Radek Žitný se zde zabývá fenoménem údajné i skutečné kolaborace v období protektorátu. Právě v rozhlase té doby se totiž zrodil rádoby satirický útvar zvaný skeč, který svou proněmeckou orientací způsobil mnoho škod a zasel i podhoubí mnoha životním tragédiím. Na knížce je sympatické, že je napsána velmi seriózní metodou bez obvyklé tendence k povrchním generalizacím a ukvapeným soudům. Jak je problematika kolaborace komplikovaná, je možné sledovat například na osudech nejznámějšího „rozhlasového kolaboranta“ – oblíbeného komika Vlasty Buriana. Po válce musel čelit vážným důsledkům jediného vystoupení v podobném skeči, k němuž byl navíc donucen. Skuteční duchovní otci kolaborantských „taškařic“ stačili v roce 1945 včas převléct kabáty a stali se úctyhodnými občany. Kniha je doplněna zasvěcenou předmluvou PhDr. Vladimíra Justa.

Kam zmizel zlatý poklad republiky
Obdobím války a protektorátu se celý život zabývá také publicista Stanislav Motl. Ve své knize Kam zmizel zlatý poklad republiky (nakladatelství Rybka Publishers) to ale činí z trochu jiného úhlu a ve větším časovém rozpětí než obvykle. Rozkrývá dramatické osudy českého měnového zlata od jeho problematického využití v období války až po sporný prodej státního zlatého pokladu Českou národní bankou v roce 1998. Přináší i dosti šokující uvědomění si ekonomické podstaty válečného spojenectví s Velkou Británií a USA. Čtenář například zjistí, že z českého zlata spojenci chtěli zaplatit „daň za osvobození“, do níž měly spadat i uniformy živých i padlých vojáků a dokonce i bomby, které naši letci shodili na Německo. Součástí knížky je bohatý obrazový materiál včetně desítek autentických dokumentů. Zajímavá jsou i Motlova setkání s pamětníky.

Vzestup a pád K. H. Franka
Ještě jiný přístup ke stejnému období zvolila ve své knize Vzestup a pád K. H. Franka (nakladatelství Bondy) Jana Divišová. Postava Heydrichova nástupce K. H. Franka patří v kontextu novodobých českých dějin k těm nejrozporuplnějším. Přičítá se mu hlavní vina za heydrichiádu. Proto se dosud o tomto vládci protektorátu hovořilo převážně jako o zbabělci a bestiálním vrahovi bez špetky lidského svědomí. Autorka, která sleduje jeho osudy s odstupem sedmdesáti let, však na faktech ukazuje, že ve skutečnosti byl jen „úředníkem smrti“, kolečkem, byť důležitým, ve vražedném soukolí hitlerismu. Monografie Jany Divišové je objektivním zhodnocením muže, který začínal jako knihkupec v západních Čechách, poté se stal jedním z Hitlerových a Goebelsových oblíbenců, až skončil po válce – z historického hlediska po právu – na šibenici.

Četli jste zajímavou knihu, kterou byste mohli doporučit? Napište nám o ní do diskuzní fóra.

Kam dál?
Audioknihy vám umožní znovu číst
Planeta Eden: odraz utopistických vizí
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Salónní ateliér s pohnutým osudem
Žebřík pro zahrádkáře




 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.