velikost písma: A +/ A/ A -

Přestala jsem se bát

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – SENIOR AKADEMIE: Paní Zdenka z Brna (72) se přihlásila do vzdělávacího programu Senior Akademie před třemi lety. Nevynechá jedinou příležitost, jak svých nových znalostí využít v praxi. Někdy svou ochotou prosazovat právo leckoho zaskočí.


Foto: archiv Senior akademie

Hurá na sebeobranu!
Inzerát Senior Akademie našla paní Zdenka v novinách. Okamžitě ji zaujal, ale už nebylo volné místo. Nastoupila tedy do kurzu další rok. V té době prožívala velikou bolest ze ztráty svého muže. „Bylo to kruté, s manželem jsme prožili společných 50 let.” V akademii ale našla oporu. „Byly zde další osamělé ženské,” vzpomíná. Kurz se jí stal druhým domovem a náplní volného času, nevynechala skoro žádnou hodinu. Dokonce odmítla i pozvání do divadla od své dcery. „Evičko, nemůžu. Mám sebeobranu.”
Paní Zdenka si pochvaluje lektory. „Vztah tvůrce Senior Akademie, pana Fialy k seniorům je úžasný. Moc mi pomohla paní psycholožka. Řekla jsem jí o svém traumatu. Radila nám, abychom každé ráno na sebe koukli do zrcadla a upravili se, jako bychom šli do práce. A já to tak dělám a řeknu si – já jsem ještě pěkná. Někteří senioři si nekoupí ani noviny, žijí tak nějak ze dne na den, to já ne.” Vzpomíná také na kriminalistu, který jim ukazoval fotky zavražděných osob. „Zpočátku jsme byli zaskočeni, ale po třicáté fotce už jsme to brali jako každou jinou práci. Od té doby nikoho nepustím do svého bytu.”

Čtěte také: Stárněte bezpečně

Na nic nečekat
Paní Zdenka se naučila mít ráda lidi i s jejich negativními stránkami a pomáhá lidem kolem sebe. „Sousedka si myslela, že jí někdo ukradl mobil, nakonec ho našla doma. Bylo jí ale trapné znova volat na policii, tak jsem to za ní udělala já.” Setkává se však i s negativními reakcemi. Váží si zeleně na ulici a nebojí se upozorňovat pejskaře, ať udržují pořádek. „Pochopí to nebo se naštvou,” nedá se paní Zdenka odradit, i když reakce lidí nejsou mnohdy přívětivé.
„Na nic nečekám, rovnou volám policii.” Někdy se však s tímto postojem stane i úsměvná historka. Musí se smát, když vzpomíná, jak zburcovala celý dům včetně policie, když se jí ztratily hodinky. Přitom celou dobu ležely doma v kredenci.

„Staví ti chodníky!”
Paní Zdenka se stala předsedkyní revizní komise společenství vlastníků bytů. Osobně se zasadila o obnovu komunikací v jejich čtvrti. Dohnala ji k tomu mimo jiné příhoda, která málem stála život jednu paní. „Kamarádka slyšela z jednoho bytu zmatený ženský křik. Nelenila a zavolala záchranku, ale záchranka ani hasiči neměli kvůli zdevastovaným komunikacím kde zaparkovat. Podezření bylo oprávněné, nešťastnou sousedku chytla mozková mrtvice. No, to byla voda na můj mlýn.” Neváhala a šla rovnou na nejvyšší místa. „Šla jsem s dopisem přímo za panem primátorem Onderkou.” Nelenila a obeslala také další instituce, které v této záležitosti hrají roli. Nešťastnou náhodou se jí v té samé době stalo, že doma zakopla a zlomila si holeň. Musela do nemocnice na reoperaci umělého kolenního kloubu. Kamarádka jí pak v nemocnici oznámila – „Zdenko, staví ti chodníky”. A tak se z nemocnice vracela do hezkého prostředí. „Opravdu bych chtěla poděkovat panu primátorovi za to, že reagoval tak rychle a dal věci do pohybu.”

Čtěte také: Absolventi Senior Akademie: umíme se bránit!

V čem spočívá podle paní Zdeny hlavní přínos programu? Díky Senior Akademii se přestala bát. Večer z divadla jede taxíkem, v kabelce má pro případ nouze pepřový sprej. Nemůže si také vynachválit centrum tísňového volání, které využila zatím třikrát (když si zabouchla dveře a při náhlém vyhřeznutí plotýnky). A další plány? „K Vánocům chci počítač, protože jsem už toho hodně zapomněla.” Paní Zdenka se také těší na třetí rok pokračování Senior Akademie. „Zase budu mít v pondělí kam chodit. Už se moc těším.”

Pomáháte starším lidem? Pomohli naopak oni vám? Napiště nám o svých zkušenostech do diskuzního fóra nebo přímo pod článek.

Kam dál?
Seniorské slevy na vybrané pražské exkurze
Malá důchodová reforma jde do praxe
Kulturní tipy na červen
Senioři jsou často spokojeni, trápí je ale finance či zdraví
Rizikové jsou hlavně brambory a jablka

Všechny články z rubriky naleznete zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne