velikost písma: A +/ A/ A -

Dagmar: „Nenechám se zlomit“

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – HLUCHOSLEPOTA: Některé lidi potkáváme snad jen proto, abychom sami sebe přivedli k poznání, že dostáváme od života téměř všechno skoro zadarmo…


Foto: archiv LORM

Těžké vítězství
Dagmar Prošková jako tříměsíční miminko přežila napadení meningokokem. Přežila, ale zaplatila za tohle vítězství sluchovou vadou. Sedmileté pískle se muselo smířit s naslouchadlem. Cedila přes ně násobilku, gramatiku a později chemické vzorce tak usilovně, že se chemická průmyslovka jevila jako logické pokračování. Po maturitě nastoupila jako laborantka v tehdejší Rakoně a pak v podnikové laboratoři pivovaru v Žatci a mohla už nejen plánovat manželství a mateřství. Poťouchlík osud jí ale znovu nastavit nohu. „Do osmadvaceti let jsem řídila auto, zrak jsem měla v pořádku, ale po zánětu slinivky jsem zažila za volantem šok – měla jsem pocit, že se kapota vpředu zužuje, dokonce že nedohlédnu na její konec…“ Vyšetření potvrdilo postupující degeneraci oční sítnice. Lékaři doporučili zapomenout na řidičský průkaz a změnit zaměstnání. „Byla jsem na autě hodně závislá a psychicky jsem to nesla dost těžce.“

Čtěte také: Jak se naučit žít s hluchoslepotou

Nejistá budoucnost
Ztráta denního kontaktu se zaměstnanci pivovaru se ukázala jako fantomová bolest v místě amputované končetiny, práce v domácnosti se změnila v monotónní zajišťování servisu pro rodinu… A navíc se pořád vtíravěji do vědomí dotloukalo neodbytné: Zůstane Jiří se mnou, bez sluchadla prakticky hluchou a slepnoucí? Neodejde za mladší a zdravou? Naštěstí paní Dagmar patří mezi ty, kteří se nevzdávají. Po odeznění ochromujících okamžiků krize pátrala, jak po pádu vstávají jiní. To ji přivedlo na lounskou pobočku Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých. Nabídla ruce i hlavu a několik let se osvědčovala coby členka výboru. Od problematiky nevidomých ji dělil pomyslný krok k hluchoslepým. Její zrak prošel metamorfózou v trubicové vidění, což představuje „průzor“ o šíři klíčové dírky, šero pro ni zhoustlo ve tmu. Získala kontakt na LORM - Společnost pro hluchoslepé, a odtud i praktické rady – třeba jak získat červenobílou hůl nebo počítač s hlasovým výstupem.


Lormáci v akci

Čtěte také: Daktylografika pomáhá komunikovat hluchoslepým

Nová naděje
Nechtěla však jen přijímat. Brzy začala jezdit s Lormáky na rekondiční pobyty, naučila se používat Lormovu abecedu a učí se taktilní znakový jazyk pro vzájemnou komunikaci. Kývnout na pozvání pracovat ve výkonné radě LORMu jí připadlo už jako samozřejmost. Na pobytech ji doprovázel také její manžel. Uvedl se jako průvodce a pokračoval v roli pomocníka, lyžařského traséra i řidiče tandemového bicyklu. Spolehlivého průvodce, společníka a kamaráda našla paní Dagmar v Assimovi. V její rodině je tenhle krasavec s průkazem vodícího psa už čtvrtým rokem. Assim získal privilegium účastnit se vánočního klubového setkání členů sdružení a byl pasován na psa Lormáka.

V roce 2007 mohla Dagmar oslavovat návrat do zaměstnání. Při výběru kompenzační pomůcky – počítače se zvětšovacím programem včetně hlasového výstupu jí dodávající firma nabídla zaškolení u ní doma. A nejspíš proto, že projevila talent, ji přijel ve finále zácviku vyzkoušet osobně šéf firmy! A pak jí nabídl práci – pomáhat dalším zájemcům o počítač vyřídit administrativu s tím spojenou, připravit žádost a další dokumenty, potřebné na dofinancování kompenzační pomůcky a oslovit nadaci, jež by na úhradu téhle pomůcky přispěla.

Jak vnímá Dagmar klienty LORMu? „Tam jsem poznala lidi, kteří jsou na tom mnohem hůř než já. A to mě dovedlo ke schopnosti vyrovnat se s tím co je, nemyslet na zázrak a nenechat se zlomit.“

Museli jste ve svém životě také překonávat těžkosti? Jak jste to zvládli? Napište nám do diskuzního fóra nebo přímo pod článek.

Kam dál?
Homeopatie funguje - i když věda úplně neví jak
S medem si medíme
Cesta z města - někdy nadšená, někdy nedobrovolná
Přestala jsem se bát
Pochybná známost
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne