velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na červenec

Autor: Yvona Jelénková | komentářů: 0

A jsou tu prázdniny! Ani v létě vás nenecháme na holičkách a podělíme se s vámi o naše kulturní tipy. Společně se vypravíme za hudbou, divadlem i filmem, navštívíme několik hradů a zámků.


Foto: Martin Homola

Skvělým zážitkem budou bezesporu Pražské komorní slavnosti pořádané v nádherné Ledeburské zahradě pod Pražským hradem. Operní divadlo vás tak přenese do časů vrcholného baroka.

Divadelní přehlídku Metropolitní léto hereckých osobností 2011 uvádí Studio DVA v Divadle Palace, Divadle Hybernia a na Letní scéně Vyšehrad. Kromě již známých inscenací Studia DVA můžete na Vyšehradě od 3. do 5. července vidět novinku Prší, kde nic není takové, jak se na první pohled může zdát. Slovenským hostem bude Štúdio L+S, které zde 6. července uvede představení Na fašírky mi nesiahaj.

Letní slavnosti staré hudby jsou jedinou festivalovou přehlídkou hudby spojenou s historickým divadlem i tancem, kde uslyšíte původní dobové hudební nástroje. Zážitek z hudby navíc ještě umocní její propojení s krásnou architekturou odpovídajících slohů. Koncerty a představení se konají v Břevnovském klášteře, v Trojském zámku, v Anežském klášteře, ve Španělském sále či v Rudolfově galerii Pražského hradu. Zahajovací koncert festivalu bude 22. července od 19. 30 hodin v Míčovně Pražského hradu a benátskou hudbu na něm představí věhlasný německý soubor Musica Fiata.



Milovníci tance a pohybového divadla si jistě nenechají ujít festival ProART. V jeho rámci v Divadle Rokoko vystoupí poslední červencový týden české i zahraniční soubory i jednotlivci. Za zmínku určitě stojí zvláštní projekt kubánské tanečnice Maury Morales ELLA, ve které, protagonistka vyzve diváky, aby si zuli boty a přinesli je na jeviště a v průběhu večera pak vklouzne do několika různých párů a „převtělí“ se do osobnosti jejich majitelů, respektive zatančí příběh, který jí boty „vyprávějí“.



Čtěte také: Paříž je stále chic

Skuteční milovníci filmů se ale určitě poslední červencový týden vypraví na 37. Letní filmovou školu. Koná se od 22. do 31. července v Uherském Hradišti. Kromě desítek promítaných filmů nabízí také systematickou výuku filmem a o filmu. Program festivalu každoročně obsahuje tematické přednášky, besedy s výraznými filmovými tvůrci, workshopy, semináře a diskuzní panely. Letos se zde můžete potkat mimo jiné i s Fero Feničem či Emirem Kusturicou. Připravený je i bohatý doprovodný program.


Fero Fenič

Také české hrady a zámky lákají k prázdninové návštěvě. Kromě upravených interiérů a kouzelných exteriérů nabízejí i zajímavé doprovodné akce. V Benátkách nad Jizerou najdete na zámku muzeum hraček. Najdete zde hračky z let 1860 – 1945, panenky, auta, autobusy, kočáry, stavebnice, deskové hry, pokojíčky a domečky pro panenky, japonské hračky z 20. a 30. let 20. století, atd. Expozice hraček patři k největším v České republice. Na Bezdězu se od 2. do 7. července konají Hradní slavnosti. Můžete se tu pobavit i poučit z obléhání Bezdězu, vyzkoušet váhu zbroje či se s udatnými rytíři jen vyfotografovat. Zámek Dětenice nabízí rodinám s dětmi strašidelné soboty a pohádkové neděle. O sobotách se zde konají prohlídky při svíčkách a v zámeckých komnatách řádí čerti, upíři, ježibaby a strašidla. O nedělích soutěží děti v zámeckém parku za účasti Sněhurky, Karkulky, vodníka a jiných pohádkových bytostí. Strašidelný večer můžete prožít i na hradě Hukvaldy. Sedmého července se zde koná tradiční sjezd strašidel, bubáků a jiných bytostí. Mimo jiné vás čeká i rytířské vystoupení a noční ohnivá show. To na hradě Kost se poslední červencový víkend koná dokonce VIII. Čarodějnický kongres! Je určen pro milovníky tajemna, léčitelství a esoteriky přítomni budou přední léčitelé, astrologové, numerologové, věštci a odborníci z oblasti esoteriky.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Světoznámý fotograf českého původu žije splněný sen
Klára Nademlýnská: Móda je jako sud
Na jazz do Českého centra v Paříži
Zvyšují přípravky proti pocení riziko rakoviny?
Máte rádi sushi? Udělejte si ho doma
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.