velikost písma: A +/ A/ A -

Nebezpečná samota

Autor: Slávek Hejna | komentářů: 0

KRIMI: Když dědovi Novákovi zemřela manželka, stal se z něho samotář. Ne, že by se lidí stranil, ale jejich společnost nevyhledával...


Foto: iStock

Když ovdověl, ochotné sousedky ze vsi mu občas donesly něco dobrého na zub, nabízely i pomoc s domácností, ale stařeček je odmítal a snažil se postarat o všechno sám. Lidé si na jeho podivínské chování zvykli, a tak jim nepřišlo divné, když ho třeba pár dní neviděli.

Starý pán byl vášnivý čtenář, a když se začetl, zapomněl na celý svět. Díky svému koníčku se spřátelil s místní knihovnicí. Chodila za ním pravidelně, pokaždé mu donesla nějakou knihu od jeho oblíbených autorů a s dědou si moc ráda o literatuře i podebatovala. Jednou se za ním opět vydala jako vždy, když přišla zásilka nových knih. Byla zvyklá, že když zaťukala na okno, děda hned přiběhl ke dveřím a pozval jí dál. Tentokrát však nikdo neotevřel. Obešla stavení, zašla na dvorek, volala, ale nikdo se jí neozval. Pak si všimla na zápraží několika zaschlých skvrn od krve. Dostala strach, že se panu Novákovi něco stalo a utíkala to nahlásit na policejní služebnu.

Čtěte také: Pochybná známost

Kriminalisté se ihned vydali zjistit, co se v domku přihodilo. Otevřeli byt, důchodce uvnitř nebyl, ale ani nic nesvědčilo o tom, že by se v domku stal nějaký zločin. Podezřelé byly pouze stopy krve na zápraží. Tak šli dál a v dřevníku a na mlatě ve stodole objevili další krvavé skvrny. Přes zahradu se dostali až k březovému hájku, kam chodíval děda Novák na proutí na košťata. Napadlo je, že se mohl při práci zranit. Ale kam by mohl zmizet, když byl podle všeho dosti vážně zraněný…? Věděli, že na konci lesíka je strž a napadlo je, zda starý Novák neomdlel a nespadl do ní. A opravdu, na dně leželo tělo muže a nahoře zůstala sekera. Sekeru pečlivě zabalili, aby bylo možno sejmout otisky prstů, přestože se nabízelo vcelku přijatelné vysvětlení, že děda po ztrátě krve omdlel a do opuštěného lomu spadl sám.

Když však sestoupili k mrtvému muži, hned bylo jasné, že zranění, která na jeho těle našli, si nemohl způsobit pádem ze srázu, ale že byl pravděpodobně přepaden a ubit. Přivolaný lékař potvrdil, že stařeček zemřel násilnou smrtí před třemi dny. Poručík Černý se pustil znovu do prohledávání stavení, aby našel vražedný nástroj. Podle způsobených zranění se jednalo o nějaký zaoblený předmět. Hledal ve stodole, ve dřevníku – všude, kde bylo nalezeno větší množství krvavých skvrn. Bohužel zbytečně. Poslední místo, které ještě zbývalo prohledat, byla hromada hnoje. Tam objevil zahrabanou násadu od zahradnické lopaty, a tou byl podle všeho nešťastník zabit.

Vyšetřování nasvědčovalo tomu, že k usmrcení starého pána došlo pravděpodobně podle všeho ve dřevníku a do opuštěného lomu bylo vhozeno vrahem již mrtvé tělo. Policejní technici našli v zaschlém blátě stopy pracovních bot a shodou okolností Novákův soused zahlédl v inkriminované době na nádraží staršího neznámého člověka, jak si umývá u pumpy zablácenou obuv. Po vyhodnocení otisků na vražedném nástroji bylo jasné, o koho jde. Byl to recidivista, který si už odpykal pár let za násilnou trestnou činnost a krádeže, takže byl záhy dopaden. Pod tíhou důkazů se vrah přiznal. Stařečka si vytipoval. Věděl, že v domku na okraji vsi žije sám a domníval se, že se u něj najde nemalý majetek. Chtěl stařečka nenápadně oloupit, ale děda ho doma překvapil. Proto jej surově utloukl, hodil do strže a doufal, že to bude vypadat, jako by se jednalo o nešťastnou náhodu, či sebevraždu.

Zabil člověka kvůli pár stokorunám a neprojevil sebemenší lítost. Díky svému pokročilému věku a předchozí kriminální minulosti se už z vězení na svobodu nedostane – soud mu vyměřil výjimečný trest 25 let.

Stali jste se svědkem kriminálního činu? Svěřte se na našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Vláda schválila změny v důchodovém systému
Prominutí zbytku trestu zákazu řízení
Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit
Člověče, nauč se mluvit tak, abych ti rozuměl
Černá ovce v rodině nemusí být lump

Všechny články z rubriky zde
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Páteční speciály