velikost písma: A +/ A/ A -

Úpal a úžeh nejsou totéž. Nepodceňujte je!

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Jedno mají společné, většinou k nim můžete přijít v horkém počasí. Není to ale pravidlem. Jde o dvě různá onemocnění.


Foto: iStock

Úžeh si nejspíše přivodíte po dlouhém pobytu na přímém slunci. Zejména, když se nechráníte pokrývkou hlavy. Infračervená složka slunečního záření proniká kůží, podráždí mozek a mozkové pleny. Přitom někdy ani nemusíte být na slunci dlouho. Čím intenzivnější je záření, tím dříve si úžeh můžete přivodit.

Jak se projevuje?
První příznaky můžete zaznamenat už za několik desítek minut, ale mohou se objevit také až za několik hodin. Mezi nejčastější patří bolesti hlavy doprovázené zvýšenou teplotou, nevolností, závratěmi. Dochází také k zarudnutí překrvené pokožky hlavy. Mezi závažnější projevy patří zvýšení srdečního rytmu a změny krevního tlaku. Na pozoru by se tedy měli mít zejména kardiaci.

První pomoc
Spočívá v ochlazování. Přemístěte postiženého do stinného a chladnějšího prostředí. Podložte mu hlavu a uvolněte oděv. Doplňujte opatrně tekutiny – nikoli však ledové. Po lžičkách můžete podávat chladný bylinkový nebo ovocný čaj, případně vodu nebo minerálku. Na hlavu přiložte studený obklad. Stačí šátek namočený ve studené vodě. V těžších případech vyhledejte lékaře, který může podat léky k povzbuzení srdeční činnosti.

Čtěte také: Zdravé opalování? Zapomeňte!

Úpal lze charakterizovat jako přehřátí organismu a selhání vlastní tělesné termoregulace. Nemusíte jej dostat jen v létě, ale v tomto období je jeho výskyt nejčastější. Riziko roste při teplotách nad 35 stupňů, zejména při zvýšené vlhkostí. Pozor by si proto měli dávat pracovníci v horkých provozech, cestující v přehřátých autech bez klimatizace, návštěvníci masových kulturních nebo sportovních akcí, kde jsou nuceni dlouhou dobu stát v horku na místě, řidiči v hromadné dopravě, obézní jedinci… Nejnáchylnější jsou kojenci, senioři a lidé, kteří mají kardiovaskulární problémy.

Jak se projevuje?
Příznaky jsou podobné jako u úžehu – bolesti hlavy, malátnost, zvýšená teplota, závratě, nevolnost, průjmy, může se dělat tma před očima nebo mohou nastat poruchy srdeční činnosti. V závažnějších případech však může úpal skončit až ztrátou vědomí či selháním dechu.

První pomoc
Postiženého okamžitě přemístíme do chladného prostředí, položíme ho a uvolníme oděv. Zvedneme a podložíme mu nohy. Snažíme se ho ochlazovat. Poskytneme mu vlažnou (!) sprchu nebo studený zábal, ochlazovat ho můžeme také ventilátorem. Pokud nemáme tyto možnosti, přiložíme studený obklad alespoň na hlavu. Jestliže je dotyčný při vědomí, podáváme opatrně jako v předchozím případě tekutiny – chladné (nikoli ledové) minerální vody nebo čaj. Můžeme podat také volně prodejný lék proti teplotě. Jakmile ale dojde k zástavě dechu, není na co čekat. Okamžitě voláme lékaře a zahájíme umělé dýchání, případně srdeční masáž. Lékaře voláme také v případě, je-li dotyčný v bezvědomí nebo když se jeho stav nelepší ani po jedné či dvou hodinách.

Trávíte na sluníčku delší čas bez přikrývky hlavy? Pijete dostatek tekutin? Diskutujte na našem fóru nebo přímo pod tímto článkem o nástrahách léta.

Kam dál?
Čtení nejen na léto
V horku jíme opatrně
Kam v Praze za farmářskými trhy?
Pitný režim a 7 tipů jak pít víc
Osvěžující vitaminové drinky
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011