velikost písma: A +/ A/ A -

Jak se žije tam, kde vládne příroda

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 1

TÉMA TÝDNE – VENKOV: Bílé Karpaty jsou bohaté na přírodní unikáty. Navíc, šetrné technologie, využívání přírodních zdrojů a skvělé nápady místních obyvatel přivedly do těchto míst nejen prince Charlese.


Letecký pohled na Hostětín

Unikátní krajina a unikáty v ní
Projíždíte Bílými Karpaty a kamkoliv pohlédnete, vidíte tisíce hektarů jedinečných květnatých luk, typických pro zdejší krajinu. Louky, na kterých běžně kvetou orchideje, patří k nejcennějším lučním biotopům Evropy. UNESCO tuto oblast právem prohlásilo za biosférickou rezervaci. Malebná krajina má také mnoho historických památek, naučných stezek a turistických tras.

Jedním z unikátů Bílých Karpat je obec Hostětín. Leží na úpatí Bílých Karpat v údolí potoka Kolelač. Hostětín tone v zeleni a lukách, život je tu podřízen přírodě a obyvatelé, kterých tu žije více než dvě stě, přírodní bohatství své domoviny rádi využívají. Svou proslulost získal právě díky realizaci mnoha projektů, založených na využívání místních zdrojů a technologií šetrných k životnímu prostředí.

Tipy na výlet: Na výletě nevynechejte nejznámější památky Bílých Karpat: kuželovský větrný mlýn, novogotický zámek Nový Světlov v Bojkovicích či památky lidové architektury na Horňácku a Uherskobrodsku. V Hostětíně jsou velkou atrakcí dřevěné sochy, které dokonale splývají s krajinou.

Po stopách prince Charlese
O životě v Hostětíně se asi před dvěma lety dozvěděl britský následník trůnu princ Charles. Osobně se vydal do malé vesničky na pomezí Moravy a Slovenska, aby podpořil snahu šetrného soužití s přírodou. Od té doby nese jedna z naučných stezek jeho jméno. A co v Hostětíně princ Charles vlastně obdivoval? Odpadní vody se čistí v jedinečné kořenové čistírně. Většinu domů vytápí obecní výtopna na dřevní štěpku (biomasu), ale kromě štěpky se tu spaluje i tráva z místních zahrad. Na střechách domů se lesknou sluneční kolektory, i veřejné osvětlení je ekologicky šetrné. Místní moštárna produkuje již deset let výtečný jablečný mošt. Ke zpracovávání ovoce pomáhá sušírna. V Hostětíně vyrostla vůbec první veřejná budova, která splňuje parametry pasivního domu – Centrum Veronica. Aktivity centra jsou poměrně široké, můžete se vydat na Zelenou dovolenou ve stopách prince Charlese, na tábor pro rodiče s dětmi, či navštívit některý z workshopů a letních pobytů. „Hostětín je malá vesnička, ale poskytuje díky zajímavým ekologickým projektům i pracovní příležitosti, kterých je jinak v Bílých Karpatech nedostatek,“ říká paní Radka Breznická, projektová manažerka Centra Veronica v Hostětíně.


Strom oskeruše, Princ Charles v Hostětíně, sušírna ovoce

Víte, že…? Kořenová čistírna využívá k čištění vody bakterie žijící na kořenech mokřadních rostlin (rákos, chrastice rákosovitá). Voda protéká umělým mokřadem, kde tyto bakterie rozkládají organické znečištění a tím vodu čistí.

Hurá na Jablečné slavnosti!
Od roku 1998 se občanské sdružení snaží o rozvoj ovocnářství v Bílých Karpatech. Moštárna Hostětín produkuje z místní úrody mošty, ovocné šťávy a sirupy. Každým rokem se pořádají Jablečné slavnosti, kde si můžete do sytosti užít jablečné moučníky, pokochat se krajovými odrůdami ovoce i získat nějakou tu radu. V Bílých Karpatech se hojně pěstují také oskeruše. Plody jsou podobné malé hrušce, konzumují se po uležení. Dělají se z nich kompoty, marmelády, sušené ovoce, koření, likéry a pálenky. Dřevo oskeruše je vyhledávaným materiálem pro truhláře a řezbáře. Obyvatelé tohoto kraje se snaží zachovat tradiční řemesla, ať už se jedná o tkadlenu, bednáře či truhláře. Regionální ochranná známka Tradice Bílých Karpat pak výrazně pomáhá zdejším drobným řemeslníkům. „Regionální značka propagující náš region Bílých Karpat je pro mě vysvědčením, že svoje řemeslo dělám dobře,“ říká bednář z nedalekých Vlachovic Josef Fryzelka.

Fandíte myšlence trvale udržitelného venkova? Diskutujte na našem fóru, facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Užijte si dovolenou na kole, na vodě i na zámku
Jak se naučit žít s hluchoslepotou
Sex po padesátce je jiný, ale stále krásný
Perlová, zlatá a diamantová svatba – jak ji oslavit?
Biometrické údaje – hra s identitou
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011, Téma týdne