velikost písma: A +/ A/ A -

Trápí vás alergie na slunce?

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 0

Opálená pokožka je sice přitažlivá, ale problémy způsobené sluněním už tak pěkné nejsou. Před sluncem bychom se měli pečlivě chránit hlavně v případě, pokud se u nás vyskytla sluneční alergie.


Foto: iStock

Kůže je důležitým orgánem našeho těla. Je ochrannou bariérou proti pronikání mikroorganismů a proti ztrátám tekutin. Současně je ale propustná natolik, aby odpařováním tekutin (pocením) a prokrvením mohla regulovat tělesnou teplotu. Kůže je mnohem více než pouhý povrch těla. Není jen odrazem naší osoby, stav naší kůže vypovídá mnohé o zdravotním stavu celého organismu.

Co alergii způsobuje?
Naše kůže dostává zabrat především během léta. Své si v horkých dnech užívají i alergici nebo ekzematici. Sluneční alergie totiž není nic výjimečného. Způsobuje ji přemrštěná, patologická reakce organismu na UV záření spolu s přítomností fotosenzibilizující látky nebo i bez ní. „Fotosenzibilizátor je látka zevně aplikovaná na kůži, či vnitřně přítomná v organismu. Jedná se o látky, které způsobují pouze prosté zvýšení citlivosti kůže na záření, či vyvolávají reakce, při nichž se uplatňují imunologické mechanismy takzvané fotoalergie. K zevním fotosenzibilizátorům patří některé léky, jako například dehtové preparáty či volně prodejné lokální krémy tišící bolesti kloubů a zad, a látky přítomné v rostlinách – furokumariny. Ty se nacházejí v bolševníku, karotce, celeru, petrželi, vojtěšce, pastiňáku, hořčici, svlačci, fících, citrusech. Alergii mohou vyvolat i některé parfémy. K vnitřním látkám zvyšujícím citlivost patří antibiotika tetracyklinové řady, cytostatika, diuretika a další,“ říká dermatoložka Alice Dyndová.

Lze se sluneční alergie zbavit?
Sluneční alergie může postihnout kohokoli, zbavit se jí je ale těžší. Záleží totiž na typu fotoalergické reakce a vyvolávající příčině. „Někdy se může stát, že díky takzvanému solárnímu ekzému dojde k otužení kůže a alergická reakce už při kontaktu pokožky s UV zářením nevzniká,“ dodává doktorka Dyndová. Alergii na slunce poznáme ve chvíli, kdy nám kůže zčervená a udělají se na ní velmi svědivé pupínky a puchýřky. Nejčastěji se objevují v místech takzvané solární predilekce, tedy v obličeji, dekoltu, na předloktích, ramenou, zádech, bércích a nártech. Pokud víme, že máme se sluněním problémy, měli bychom se dostatečně chránit. „U solárního ekzému je dobré v předjaří začít kůži takzvaně ,otužovat‛ UV zářením, a to vždy pod lékařským dohledem. Současně se doporučuje užívat koncentrované nutriční doplňky nové generace, připravující pokožku na slunění. Tyto moderní preparáty obsahují více složek než pouhý dříve doporučovaný betakaroten. Fotoprotekce jako taková musí být komplexní,“ doplňuje dermatoložka Alice Dyndová.

Čtěte také: Zdravé opalování? Zapomeňte!

Kromě krémů se můžete chránit i oblečením
Před škodlivým slunečním zářením se nejlépe ochráníme, když budeme oblečení. Ale „jen“ oblečení také nestačí. Důležité je, jaká je hmotnost látky, barva a další charakteristiky. Čím lehčí látka je, tím méně chrání. Pokud je hustě tkaná, ochrání nás více. Mokrá látka chrání méně než suchá a tmavší barvy více než ty světlé. A pokud si na sebe vezmeme starší triko s roztřepenými vlákny, uděláme nejlépe. Roztřepené nitě totiž vyplní mezery mezi sebou a ochrání nás účinněji. Existuje také tzv. fotoprotektivní oblečení – u některých textilií můžeme najít údaj o UPF textilií (ultrafialový ochranný faktor). Padesát a více znamená dobrou ochranu.

O pokožku je nutné pečovat i po slunění
Pokožka bývá po slunění obvykle hodně vysušená. Kromě toho se na ní mohou objevovat různé barevné nepravidelnosti, jako jsou hnědavé skvrny nebo naopak méně opálená, světlá místa. „Vysušená kůže je více náchylná k podráždění, snažíme se proto volit co nejšetrnější a nealergizující prostředky. K mytí jsou velmi vhodné koupelové či sprchové oleje, které kůži dobře umyjí, a přitom neodmastí. Po umytí kůži jemně vysušíme a zvláčníme tělovým mlékem. Přídavky rostlinných výtažků mohou vysušenou kůži alergizovat. Volíme raději neparfémované a nedráždivé výrobky, např. tělová mléka či krémy s obsahem vitaminů (panthenol aj.). Vhodná je také kosmetika určená pro další péči o opálenou pokožku. Úspěch regenerace závisí na důslednosti a pravidelnosti péče o kůži,“ říká dermatoložka Helena Michalíková.

Víte o tom?
„Mallorca akné“ nejen z Mallorky: Dlouhodobé slunění vám může odstartovat tvorbu akné, zejména pokud jste na ni trpěli v období puberty. Vlivem slunce se zesiluje rohová vrstva kůže, což je její přirozená obrana proti ultrafialovým paprskům. Následkem toho dochází k uzavření mazových pórů a tvorbě pupínků. I když se tomuto jevu odborně říká „Mallorca akné“, vůbec to neznamená, že si ji můžete přivézt jen od moře. Postačí vytrvalé slunění na zahrádce či u rybníka.

Trápí vás sluneční alergie? Jak s ní bojujete? Svěřte se v našem diskuzním fóru nebo přímo pod tímto článkem.

Kam dál?
Úpal a úžeh nejsou totéž. Nepodceňujte je!
Užijte si dovolenou na kole, na vodě i na zámku
Dejte zahradě svého ducha
Cesta z města - někdy nadšená, někdy nedobrovolná
Pozor pes!

Všechny články z této rubriky naleznete zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011