velikost písma: A +/ A/ A -

A já su z Vlachovic bednář…

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – VENKOV:… a já su z Vlachovic bednář, což ty mňa má milá neznáš, spravuju puténky, bečky, znajů mňa děvčata všecky…


Bednářství u Fryzelků

Oživlá řemesla
Těžko říct, jestli paní Fryzelková dala v mládí na tento popěvek, anebo ji pan Josef učaroval jinak. Faktem je, že pan Fryzelka je bednář fortelný a že pokračuje v tradici své rodiny. Podhorská obec Vlachovice, kde žije třetí generace Fryzelků truhlářů a bednářů, je vklíněna mezi Chráněnou krajinnou oblast Bílé Karpaty a Vizovickou vrchovinu. Sama poloha napovídá, že život tady nebyl a není jednoduchý. „Lidé si vždy museli poradit sami. Práce se tu shání velmi těžko, stejně jako artikl, který by byl konkurenceschopný a dokázal uživit rodinu,“ říká pan Fryzelka. Místní vidí naději v tradičních valašských řemeslech. Poslední dobou ožívají i ta dávno zapomenutá – třeba bednářství.

Víte, co to jsou troky? Tak se kdysi říkalo neckám. Typický bednářský produkt si můžete odvézt z jižního Valašska.

Čtěte také: Jak se žije tam, kde vládne příroda

Dřevěná vana? Proč ne!
V Bílých Karpatech v obci Vlachovice žije pan Josef Fryzelka od narození. Rodinnou firmu založil už v roce 1928 jeho praděd Josef Kovařík. Řemeslu se vyučil jeho otec, strýc a později i on sám. „Firmu jsem obnovil v roce 1991. Ani si nedovedu představit, že bych dělal něco jiného. Ve výrobě dřevěných výrobků pokračuji tedy už dvacet let se svým synem a strýcovým synem v rodinném bednářském řemesle,“ poznamenává pan Fryzelka a dodává, že cenné zkušenosti získal od svého otce a strýce. Za své výrobky se rozhodně nemusí stydět. Nacházejí uplatnění jak v domácnostech, tak v hospodářství. „Řemeslo se musí dělat poctivě. Pokud bychom podváděli, určitě bychom nevydrželi na trhu tolik let,“ připomíná ještě pan Fryzelka. Jeho firma vyrábí kvalitní bednářské výrobky, které stále vylepšují a zdokonalují.


Bednářské produkty

Víte, že…? Bednářství dokáže být trendy! V současné době jsou hitem koupací dřevěné vany, oválné i kruhové. Lidé si je kupují do koupelen a saun. Vyrábějí se z dubu a z modřínu. Na odbyt jdou také dřevěné květináče a umyvadla.

Tradice Bílých Karpat
Zdejší výrobky drobných řemeslníků propaguje regionální značka – ochranná známka Tradice Bílých Karpat. Výrobky rodinné firmy pana Fryzelky tuto ochrannou známku také získaly. „Těší mne to, protože propagují náš region Bílých Karpat a je to pro mě vysvědčení, že svoje řemeslo dělám dobře. Tady je práce opravdu málo a jsem rád, že mám dostatek zakázek a mohu tudíž dát práci dalším pěti lidem, které zaměstnávám.“

Souhlasíte s tím, že řemeslo má zlaté dno? Diskutujte na našem fóru, na facebooku nebo přímo pod tímto článkem.

Kam dál?
Banánové děti a my
Sousedi do nepohody
Zahrady pro lenošení
Vláda schválila změny v důchodovém systému
Zábava pro děti, která nic nestojí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne