velikost písma: A +/ A/ A -

Důchodovou reformu projedná expertní komise

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Vláda se dohodla na ustavení expertní komise, která se bude zabývat důchodovou reformou. Sociální demokraté uvedli, že se s ODS, TOP 09 a VV neshodují na druhém pilíři, kterým je spoření do soukromých fondů, a že v případě volebního vítězství reformu změní.


Foto: iStock

Vládní koalice a opoziční ČSSD mají stále rozdílné názory na chystanou velkou důchodovou reformu, především její druhý pilíř. Na jeho základě by si od roku 2013 mohli tři procenta z průběžného systému zdravotního pojištění – za podmínky, že přidají další dvě procenta ze svého – převést na individuální penzijní fondy ti pětatřicátníci a mladší, kteří se rozhodnou pro využití druhého pilíře důchodového systému. V opačném případě budou využívat výhradně státní průběžný systém. Starší lidé se, v případě zájmu, budou muset pro soukromý pilíř rozhodnout do konce roku.

Čtěte také: Vláda schválila změny v důchodovém systému

Politici si vyčítali minulost
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že pokud vláda nezohlední názory sociální demokracie, ta po případných vítězných volbách učiní v nastavení reformy změny. Premiér Petr Nečas (ODS) tomu podle svých slov příliš nevěří. Uvedl, že sociální demokraté v roce 1995 říkali, že sníží věk pro odchod do důchodu, ale následně jej v letech 1996 až 1998 naopak zvýšili z 60 na 63 let. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dodal, že zástupci parlamentní opozice a odborových svazů nejprve protestovali proti povinnému spoření do soukromých penzijních fondů, přičemž vláda nakonec ustoupila a spoření je dobrovolné.

Čtěte také: Klaus chce minimální důchod pro všechny

Návrhy projednává sněmovna
Neshody mezi koalicí a opozicí se opakovaně projevily nedávno, kdy se Poslanecká sněmovna v úvodním čtení zabývala vládním návrhem zákona o důchodovém spoření a souvisejícími normami, jež řeší právě druhý pilíř, a také vládním návrhem zákona o doplňkovém penzijním spoření (třetí pilíř chystané reformy) a souvisejícími normami, upravujícími stávající podmínky penzijního připojištění. Soubor návrhů, který je takzvanou velkou důchodovou reformou, byl po dlouhé diskusi postoupen k projednání sněmovnímu výboru pro sociální politiku.

Ačkoli se zástupci vlády ODS, TOP 09 a VV s opoziční ČSSD neshodli na druhém pilíři reformy, sjednali ustavení společné osmičlenné expertní skupiny, která bude podrobně probírat právě změny připojištění, zvyšování věku pro odchod do důchodu (součást takzvané malé důchodové reformy) a možnost předčasné penze pro lidi vykonávající náročné práce.

Jaké má - podle Vašeho názoru - důchodová reforma rezervy? Diskutujte na našem fóru, facebooku či přímo pod tímto článkem.

Kam dál?
Pochybná známost
Žhavá noc v Paříži aneb 15 minut slávy
Nebezpečná samota
Spotřebitelský úvěr – bez rizika?
Trápí vás alergie na slunce?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.