velikost písma: A +/ A/ A -

Bavte se, hrajte si, dovádějte, léto je tu!

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 0

Přinášíme vám tipy na letní aktivity, při kterých se zasmějete, skvěle pobavíte a navíc si protáhnete všechny svaly v těle. A co víc? Starší děti a puberťáci budou místo obracení očí v sloup škemrat, aby se k vám mohli připojit, nebo si s vámi zahrát. Tomu se říká výzva!


Foto: iStock

Frisbee
Házení létajícího talíře je skvělá zábava pro dva a více hráčů. Frisbee můžete pořídit už od 150 Kč, ale průměrná cena se pohybuje kolem čtyř stovek. Vždy se vyplatí navštívit specializovaný obchod, kde vám poradí s výběrem toho správného typu. Létající talíře mají různou váhu i velikost, některé v noci svítí, jiné mění barvu pod vlivem UV paprsků. Je to také vhodný dárek pro starší děti či náročné puberťáky. Nejrozšířenější hrou na profesionální úrovni je Ultimate frisbee – kolektivní bezkontaktní sport, který kombinuje prvky basketu a rugby, postrádá rozhodčího a kromě výhry uděluje v každém zápasu také zvláštní cenu za fair play tzv.: Spirit of the game, která je pro hráče stejně důležitá jako vítězství samotné. Dalšími disciplínami jsou: freestyle, discgolf, discathlon, guts nebo hod do dálky. Velmi oblíbenou variantou je vzhledem k velkému počtu pejskařů na našem území také dogfrisbee, při němž si pán i jeho pes aktivně hrají, učí a sportují. Člověk hází psovi speciální plastové disky, které se pes snaží chytit za letu. Ideální zábava pro psy, které baví aportovat. Hrát můžete pro radost, nebo své umění prezentovat v nejrůznějších oficiálních soutěžích.

Hydrotreking
Tato nová, ale stále populárnější outdoorová aktivita, kombinuje prvky vodáctví a klasické turistiky. Pro hydrotreking je typické pronikání vodními kaňony, sestup potoky a exponovaným horským terénem, brodění dravějším proudem, avšak s minimem překážek. Přestože vodní turistika není tak náročná jako canyoning, vyžaduje taktéž zkušeného průvodce znalého všech technik pro prostup kaňonem a dokonalou orientaci v prostředí. Vhodnou oblastí pro začátečnický hydrotreking je Slovenský ráj.

Slackline
Vzpomínáte, jak se vám při návštěvě cirkusu tajil dech při pohledu na provazochodce, kteří balancovali bosky na laně ve špičce stanu? Napadlo vás někdy, že se můžete jejich umění přiblížit, aniž byste cokoli riskovali? Moderní provazochodectví neboli slackline má řadu výhod a vůbec není nebezpečné. Budete potřebovat popruh v tloušťce 2 – 5 cm, který pořídíte i s napínáky asi do tisícovky, dále dva stromy, kůly nebo sloupy, alespoň jednoho parťáka a dobrou náladu.


Podívejte se na přeborníky ve slackline, klikněte na obrázek!

Proč se slackline těší stále vzrůstající oblibě?
1. Můžete ho provozovat kdekoli, kde je možné natáhnout popruh z bodu A do bodu B cca 40 – 50 cm nad zemí.
2. Na „lajně“ se udržíte již po několika málo hodinách tréninku.
3. Trénovat můžete naboso i v botách.
4. Slackline vás naučí chytat balanc, držet rovnováhu, koncentraci i plynulost pohybů.
5. Posílíte všechny svaly včetně těch, o kterých jste neměli ani tušení.

Petangue
Nebo také francouzská koulovaná, je sport, jehož výsledek neřídí náhoda, ale poctivý trénink techniky. Pétanque není hrou starců, jak by se na první pohled mohlo zdát. Těší se velké oblibě také mezi mladými a je ideální aktivitou pro horké letní dny, protože ho lze hrát třeba v parku ve stínu pod stromy. Výhodou této hry je, že trénovat můžete sami a na hru stačíte dva. Jaká jsou pravidla a kde všude se pétanque hraje? Přečtěte si náš článek ZDE a dozvíte se vše podstatné.

Beach volejbal
Oprašte základy klasického volejbalu, svolejte rodinu, sousedy nebo kamarády a vydejte se za letního dne na koupaliště, kde mají kromě stánku s občerstvením také beach volejbalové hřiště. Při aktivitě se nezapomeňte pořádně namazat, hodit se vám bude také pokrývka hlavy s kšiltem. Beach volejbal je perfektní relax – hraje se naboso, a pokud do něho půjdete „po hlavě“, zažijete při něm řadu komických situací, které budou při večerním grilování nebo u sklenky ještě dlouho námětem vašich společných rozhovorů.

Který z letních sportů hrajete nejraději? Svěřte se na našem fóru, facebooku nebo přímo pod tímto článkem.

Kam dál?
Sportovat lze i s kily navíc
Hurá na vodu
Trápí vás alergie na slunce?
Ušijte si pytlíky na houby
Klára Nademlýnská: Móda je jako sud
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011