velikost písma: A +/ A/ A -

Podnikatelkou po padesátce? Chce to odvahu, ale jde to

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 1

Faktem je, že v České republice podniká dvakrát méně žen než mužů. Dalším faktem je i to, že vyjmenovat pět úspěšných podnikatelů nám nedá moc přemýšlení, ale vyjmenovat pět úspěšných podnikatelek, to už je oříšek.

Zdání nedostatku zkušeností, obava z nejistoty a riskování jsou nejčastější důvody, proč se ženy do podnikání příliš nepouštějí. Pomoci by měl například projekt Život nápadům, za kterým stojí GE Money Bank a jehož smyslem je právě podpora žen na cestě za vlastním podnikám, rady jak překonat bariéry a vyzbrojit je jakousi rukovětí, průvodcem s dobrými radami i příklady.

„Začít podnikat je první a nejtěžší krok, který vyžaduje velkou dávku odvahy a odhodlání. Věříme, že se nám prostřednictvím projektu Život nápadům podaří inspirovat ženy, aby se rozhodly uskutečnit si svůj sen a postavily se na vlastní nohy,“ uvádí Radka Pekelská, ředitelka lidských zdrojů GE Money Bank a dodává: „V rámci projektu Život nápadům chceme vybudovat síť úspěšných žen podnikatelek a ženám poskytnout inspiraci, informace a znalosti, které budou do začátků podnikání potřebovat.“

Přečtěte si také: Neplaťte vysoké zálohy na pojištění zbytečně

Začít podnikat není snadné
„Cesta je to pravdu trnitá, začít podnikat," říká Alena Staňková, bývalá učitelka, dnes majitelka květinářství. „Je mi 55 let a ze školy, kde jsem učila přes třicet let, jsem odešla do předčasného důchodu. Řešila jsem, co dál, byla to spousta bezesných nocí, rad kamarádek, dospělých dětí, zvažovala jsem pro a proti. Nakonec zvítězilo rozhodnutí – ano, budu provozovat květinářství a bude krásné, lidi tam budou rádi chodit. Moje rozhodnutí vycházelo z racionální úvahy: nechci být celé dny doma a nic nedělat, nechci být závislá jenom na důchodu.“

Paní Staňkové se daří, pronajala si malý krámek, který si dnes už po dvou letech podnikání chrání jako svoje největší bohatství. „Když se tak dívám zpátky, překonala jsem sama sebe, a toho si cením nejvíc,“ svěřuje se.

Vize, chuť a odvaha, to jsou nejspíš tři základní atributy rozhodnutí, anebo už jenom uvažování žen ve zralém věku, zda začít podnikat. Věk ani velkou roli nehraje, vždyť v zaměstnání jsme také mnohdy až do 60 let, často i déle.

Paní Jarmila Jeřábková zhodnotila svoje možnosti a vlastně i touhy, když si uvědomila, že co nevidět bude na světě půl století. „Ztrácela jsem půdu pod nohama. Začala jsem přehodnocovat svůj dosavadní život a přemýšlet, co dál. Celý život jsem dost aktivní jak po pracovní stránce, tak ve vlastním vzdělávání a rozvoji. A upřímně, byla jsem jednoznačně přesvědčená, že já umím stárnout. Když to však přišlo, realita byla někde jinde. Zjistila jsem, že žiju ve stereotypu, který zahrnuje především práci za účelem vydělávání peněz a že život neuvěřitelně letí. Přicházely otázky typu – kde jsou moje sny, radost ze života, kde jsem já. Tak jsem se začala zabývat tím, co jsem chtěla, když jsem byla malá, co jsem chtěla dělat a čím jsem chtěla být. Jako dítě jsem chtěla být učitelkou anebo doktorkou. Jako dospělé mi dělá radost pomáhat. Tak jsem se rozhodla, že se stanu koučem," říká o svých podnikatelských začátcích paní Jeřábková.

Přečtěte si také: Senioři jsou často spokojeni, trápí je ale finance či zdraví

Démon obav a neúspěchu
Podle průzkumu se 71 % žen před startem vlastního podnikání obává neúspěchu a přílišného rizika. Druhý nejčastější důvod, proč ženy nezačaly podnikat, je nedostatek zkušeností, tuto bariéru uvádí 62 % žen. „Z výzkumu, který zadala GE Money Bank, vyplývá, že v České republice lidé nevidí dostatek vzorů úspěšných žen podnikatelek, které by mohly sloužit jako inspirace pro ženy s chutí začít podnikat,“ shrnuje Radka Pekelská.

Přitom žen, které se ve svém oboru dokázaly prosadit, je u nás spousta. Projekt Život nápadům je tu proto, aby pomohl vytvořit silnou komunitu žen, která prostřednictvím životních příběhů a rad úspěšných podnikatelek, zapojených do projektu, dává ženám impuls začít s vlastním podnikáním. Impulsů není nikdy dost.

Přečtěte si také: Chcete pracovat z domova? Nenechte se napálit

Praktické rady do začátků
Při rozhodování, zda podnikat, jít do toho i po padesátce, mohou být inspirativní příběhy našich dvou žen, které jsme představili. Paní Jarmila Jeřábková má jasný cíl: „Chci pomoci co největšímu počtu lidí, aby jejich život byl jednoduchý a funkční, aby měli to, co je pro ně skutečně dobré, aby byli úspěšní a žili v hojnosti. Pomáhám jim ujasnit si, co chtějí, najít řešení, překonat obavy a strachy a dosáhnout cíle. A to vždy s porozuměním a podporou jako nezávislý a nezaujatý partner. V současné době pomáhám především prostřednictvím metody EFT a připravuji se na práci životního kouče. Usiluji o vytvoření Centra zdraví a odpočinku. Centra, které by bylo pro lidi oázou klidu a bezpečí. Místo, kde čerpají chuť do věcí prostě jít ...“.

Pozn.: Terapeut EFT (Emotional Freedom Techniques) je psychologická forma akupunktury, založená na objevu, že příčinou všech negativních emocí je porucha v tělesném energetickém systému.

Kam dál?
Outplacement - pomoc při propouštění lidí z práce
Potřebujete poradit ohledně zaměstnání? Obraťte se na ministerstvo!
Pracujte i v důchodu
Braňte se věkové diskriminaci!
Od roku 2012 porostou penze pomaleji
Jak se zabezpečit na stáří
Zkuste šperkařský kurz, vyděláte na tom!

Uvažujete o tom, že opustíte jistotu svého zaměstnání a zkusíte podnikat? Jaké okolnosti vás k tomu vedou? V čem spatřujete výhody a v čem naopak nevýhody takového kroku? V jaké oblasti chcete žačít podnikat? Diskutujte s ostatními na téma: Podnikatelkou po padesátce, ve fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.