velikost písma: A +/ A/ A -

Změní se podmínky pro vyplácení hmotné nouze?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Pan Josef musí kvůli své nemoci dodržovat přísnou dietu a pravidelný stravovací režim. Nemůže tedy vykonávat veřejně prospěšné práce, což má nepříznivý dopad na výši vyplácených dávek.

Poslanci se zabývali návrhem novely o pomoci v hmotné nouzi. Podle normy by měli invalidé mít nárok na pobírání životního minima i v případě, že neodpracují zákonem předepsané hodiny. „Novela se týká pouze lidí, kteří jsou zdravotně postižení, případně musí z důvodu chronické nemoci dodržovat dietní režim, a kteří jsou opravdu v hmotné nouzi,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Alena Páralová (ODS), která je předkladatelkou návrhu.

Novela řeší dva rozdílné problémy. „První problém vznikl vložením nového zákonného ustanovení a týká se zvýšení životního minima pro pacienty, kteří mají přísný stravovací režim. Ustanovení nařizuje pacientům s přísnou dietou vykonávat dobrovolnickou nebo veřejnou službu v rozsahu minimálně 20 hodin v měsíci a vstoupilo v účinnost již 1. ledna 2009. Podle něho klesne pacientům, kteří pobírají dávky hmotné nouze dlouhodobě (déle než šest měsíců) a 20 stanovených hodin neodpracují, příspěvek na živobytí na existenční minimum – tedy na 2020 korun měsíčně. Netýká se to lidí starších 68 let, poživatelů starobních důchodů a poživatelů invalidních důchodů ve třetím stupni,“ řekla Páralová.

Druhý problém se týká invalidů posouzených ve třetím stupni. Vznikl novým ustanovením a vstoupil v účinnost 1. ledna 2010. Podle tohoto ustanovení je člověk, který je sice lékaři uznán invalidním ve třetím stupni, ale přesto nemá nárok na důchod, protože neodpracoval potřebný počet let, odsouzen pobírat existenční minimum ve výši 2020 korun a nepomůže mu ani odpracování dvaceti nebo dokonce třiceti hodin veřejných prací měsíčně. Novela navrhuje vypuštění tohoto ustanovení a díky tomu se lidem, kteří jsou uznáni lékařem invalidními ve třetím stupni, nesníží dávky hmotné nouze ani po šesti měsících jejich pobírání a pacientům se vrátí i případné zvýšení dávek z důvodů dietního stravování. O změnu zákona požádal i veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Projednávání novely zákona o pomoci v hmotné nouzi zde.

Kam dál?
Zneužívání postižených zaměstnanců vyřeší novela zákona
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.