velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 2

Duben bude bohatý na gastronomické zážitky. Vezměte svá vnoučata a vydejte se na pochod, cukrářskou pouť, hrnčířské slavnosti či kurzy vaření.


foto: iStock

Máslovická šlápota
Víte, co je máslovická šlápota? Tradiční turistický pochod spojený s kulturním programem pro děti i dospělé! Návštěvníci si stlučou máslo, ozdobí perníčky, pro děti je připravena loutková pohádka, soutěže, představení mažoretek a na závěr zahraje skupina ŠVIHADLO. Program se koná na návsi od 11 do 16 hodin, můžete vybírat ze šesti turistických tras, které jsou vhodné pro turisty či pro cyklisty.
Kdy a kde: 13. dubna, Máslovice, Středočeský region

Cukrářská pouť
Na zámku Kačina se to bude hemžit cukrářskými a zvěřinovými pochoutkami. Na nádvoří zámku se mohou vaše vnoučata pobavit se zvědavými pštrosy, k poslechu zahraje kapela na chůdách a znalci střelného prachu budou vyprávět o starých palných zbraních s ukázkami střelby. Kromě sladkostí mohou návštěvníci ochutnat zvěřinový guláš, zvěřinové ragú, speciality z udírny a na rožni; na tržišti zakoupíte zákusky, koblížky, koláčky, sýry, cukrová vata, trdelník, med a výrobky z něj, marmelády, sušené ovoce, oříšky. Samozřejmostí jsou prohlídky zámku s novými prohlídkovými trasami a jeho zázemí, ve kterém uvidíte cukrářské ukázky z pekárny Beneš, která zároveň upeče chlebové podplamenice v zámecké peci. Pro děti bude připravena atrakce Provazový žebřík, loutkové pohádky, historický kolotoč, svezení na koních nebo malování na obličej.
Kdy a kde: 14. dubna, Zámek Kačina, Kutná Hora

Čtěte také: Kulturní tipy na duben

Přes tři sklepy
Zúčastnit se jarního přechodu Pálavy, to je výzva nejen pro moravské rodáky. Jarní přechod Pálavy z Mikulova do Pavlova spojený s návštěvou tří vinných sklepů. Součástí trasy je návštěva tří skvělých vinařství, kde ochutnáte vždy po pěti vzorcích vína. Trasa začne ve sklepě na zámku v Mikulově, zde ochutnáte prvních pět vzorků vín. Po degustaci vyrazíte po červené značce kolem Kočičí skály do vinařské vesničky Bavory a do druhého sklípku. Posilněni dalšími pěti vzorky vín vystoupáte na vrchol Stolové hory a následně Sirotčí hrádek, v jehož blízkosti bude připraveno občerstvení. Následně vyrazíte znovu na Pálavu směrem do Pavlova, kde vás bude čekat poslední zastávka ve vybraném sklepě opět s pěti vzorky vín. Součástí každé zastávky ve vinařství bude jednoduchá soutěžní otázka či úkol, na nejlepší soutěžící čeká řada zajímavých cen.
Kdy a kde: 19.–21. dubna, Mikulov, Bavory, Pavlov

Kurz vaření pro nejmenší
Dejte svým vnoučatům dárek, na který jen tak nezapomenou. Na kurzu vaření pro děti se spojí příjemné s užitečným. Zatímco se vaše děti budou učit kulinářským základům a bavit se, dopřejte si klidný sobotní oběd v restauraci La Rotonde. Kurz je zaměřený na piškotové nepečené ovocné dortíky a tvarohové krémy. Lekce vaření pod vedením zkušených kuchařů z týmu Romana Pauluse s dalšími pomocníky je určena všem dětem od 4 let. Cena pro jedno dítě je 700 Kč.
Kdy a kde: 20. dubna, Radisson Blu Alcron Hotel, Praha

Hrnčířské slavnosti
Oslavit svátky jara můžete také na každoročně pořádaných Hrnčířských slavnostech, které jsou určeny především rodinám s dětmi. Tematicky jsou zaměřeny na české hrnčířství a keramiku, ale nebudete ochuzeni o další tradiční řemesla. Na své si přijdou také milovníci dobrého jídla a vína, a to vše v krásném historickém prostředí nelahozeveského zámku. Pochutnáte si na specialitách zámecké kuchyně, připravených lobkowiczkým cateringem. Prožitek z dobrého jídla můžete doplnit ochutnávkou výběrových vín z Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem nebo pivem Lobkowicz. Těšit se můžete i na prohlídky zámecké expozice pod názvem Pohled do šlechtického interiéru rodiny Lobkowiczů s průvodci v dobových kostýmech, ukázky sokolnictví, dobové hry, Sváťovo loutkové divadlo a řemeslné dílny pro děti.
Kdy a kde: 20.–21. dubna, Zámek Nelahozeves, Středočeský region

Máte zajímavý tip, kde byste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo facebooku.

Kam dál?
www.gastronaut.cz
Nedejte šanci jarní únavě
Senior Parky nabízí pohodlné bydlení i kulturu
Paříž je stále chic
Máte cukrovku? Sportujte!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.