velikost písma: A +/ A/ A -

Jak se letos změní důchody?

Autor: Karel Muška | komentářů: 1

Od letošního ledna došlo ke zvýšení všech důchodů, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Průměrně si tak každý důchodce přilepšil o 137 korun. Penzisté budou přesto muset sáhnout hlouběji do kapsy, neboť vládou posvěcené zvyšování daní jim opětovně navýší životní náklady.


foto: iStock

„Zvyšují se důchody starobní (včetně předčasných starobních), invalidní (pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně), vdovské, vdovecké a sirotčí důchody,“ informovala mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Podle ní se základní výměra důchodu (stejná pro všechny druhy důchodů) zvýší o 60 Kč (z 2270 Kč na 2330 Kč). Procentní výměra důchodu vzroste o 0,9 %. Valorizace se týká všech druhů důchodů. Pojďme se na ně stručně podívat.

Invalidní důchod
Na invalidní důchod mají nárok lidé, kteří:
- ještě nedosáhli 65 let
- stali se invalidními
- získali potřebnou dobu sociálního pojištění a nesplnili ke dni vzniku invalidity podmínky nároku na běžný starobní důchod
- stali se invalidními následkem pracovního úrazu
Od roku 2010 existují tři stupně invalidity a invalidní důchod ve třech dávkových pásmech.

Vdovský a vdovecký důchod
Vdova nebo vdovec má nárok na důchod po zemřelém manželovi či manželce v několika případech:
- zesnulý partner pobíral starobní nebo invalidní důchod
- další možností je, že splnil podmínku potřebné doby pojištění, aby mu vznikl nárok na invalidní nebo starobní důchod
- partner zemřel následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání
Stát bude lidem za takových podmínek vyplácet vdovský či vdovecký důchod po dobu jednoho roku. V určitých případech však i déle.

Sirotčí důchod
Nárok na sirotčí důchod vznikne každému nezaopatřenému dítěti, kterému zemře rodič, osvojitel nebo člověk, který převzal dítě do péče a rodiče mu tedy nahrazoval.

Růst penzí nestojí za řeč
Důchody se dosud zvedaly vždy od počátku roku o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Nečasova asociální vláda však na podzim usoudila, že si důchodci v minulých letech „žili příliš nad poměry“, a tak by se v příštích třech letech měly penze zvýšit jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen.

Pětašedesátiletý pan Václav žije ve společné domácnosti spolu s o dva roky mladší manželkou. O kolik jim letos vzroste penze? Pan Václav vloni pobíral starobní důchod ve výši 10 765 Kč. Základní výměra důchodu pana Václava činila 2270 Kč a procentní část 8495 Kč. Od lednové splátky důchodu se tak jeho penze zvýšila o 137 Kč na 10 902 Kč (2330 + 8572 Kč), což je o 1,27 % více. Manželka pana Václava pobírala vloni penzi 8870 Kč (2270 + 6600 Kč). Od ledna si tak polepšila o 119 korun na 8989 Kč (2330 + 6659 Kč), což je o 1,34 % více. Rodina pana Václava si tak letos přilepší o 257 korun. Na přílišné vyskakování to ovšem nebude, neboť vládní zvýšení DPH na 15 a 21 procent zdražilo nejen energii, potraviny, léky, ale i další významné položky.

Nižší valorizace, vyšší doby pojištění
„Žadatelé o důchod budou muset letos získat dobu pojištění 29 let, zatímco v roce 2012 stačilo 28 let. Potřebná doba pojištění se totiž rok od roku zvyšuje tak, aby po roce 2018 bylo zapotřebí získat 35 let pojištění, aby občanovi vznikl nárok na starobní důchod,“ doplnila mluvčí ČSSZ.

Čtěte také: Řítíme se do chudoby?

U dob pojištění jde o souhrn všech dnů, po které jsme byli zaměstnáni.
Co se do nich dále počítá?
- všechny dovolené (i mateřská)
- pracovní neschopnost
- vojenská prezenční služba
- úspěšně absolvovaná učiliště (střední i vysoké školy se započítávají až od 18 let)
Do dob pojištění se nezapočítávají:
- dny mezi datem závěrečného vysvědčení a datem nástupu do zaměstnání
- dny mezi ukončením vojenské prezenční služby a nástupem do zaměstnání
- mezery mezi jednotlivými zaměstnáními

Důchodové změny a OSVČ
Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) se mění od měsíce podání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2012 zálohy na důchodové pojištění. Výše minimálních záloh OSVČ, které vykonávají hlavní výdělečnou činnost, činí 1890 Kč, což je nárůst o 54 Kč. OSVČ vykonávající vedlejší výdělečnou činnost zaplatí na zálohách minimálně 756 Kč, tedy o 21 korun více.
OSVČ, které vykonávají hlavní činnost, budou do měsíce, který předchází měsíci podání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2012, platit zálohy na důchodové pojištění spočtené dle daňového základu roku 2011, minimálně 1836 Kč měsíčně. Od podání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2012 budou OSVČ platit zálohy v nové výši, minimálně 1890 Kč.
Mluvčí Jana Buraňová doplnila, že lidé naleznou bližší informace o důchodovém pojištění na webu ČSSZ www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni nebo mohou zavolat na číslo 257 062 860, případně navštívit Klientské centrum pro důchodové pojištění ČSSZ v Praze (sídlo ústředí ČSSZ).

Souhlasíte s postupem Nečasovy vlády, nebo by měli dostat důchodci přidáno? Napište nám na facebook nebo do diskuzního fóra.

Kam dál?
Vládní nadílka nás přijde draho
Jak získat nové zaměstnání
Slevové servery – seriózní prodej nebo podvod?
Aby nás nájemné nezruinovalo
Senior Parky nabízí pohodlné bydlení i kulturu
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.