velikost písma: A +/ A/ A -

Práva a povinnosti nájemníků

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 0

Každá z forem bydlení má své výhody a nevýhody, proto se vyplatí mít alespoň základní povědomí o právech a povinnostech nájemníka, ale i nájemce.


Příliš hlučná restaurace
Když máte smůlu a poblíž vašeho bydliště je hlučná restaurace a personál neslyší na vaše prosby o zjednání nápravy, můžete si stěžovat na živnostenském úřadě.
Majiteli hlučného zařízení nepomohou argumenty, že platí nájemné a tudíž je jeho věc, co se v restauraci děje.
Do stížnosti podrobně popište, co konkrétně vám vadí a jakým způsobem provozovna ruší klid v okolí. Živnostenský úřad uvedené skutečnosti přezkoumá a začne situaci řešit. Může nařídit úpravu provozní doby a v nejzazším případě i zakázat provozování činnosti. Proces je často zdlouhavý, ale když se spojíte se stejně nespokojenými sousedy, máte šanci ho vyhrát.

Správa domu
Majitel domu (soukromník, obec, magistrát), kterému platíte poplatky za služby, je povinen dát vám jejich podrobný rozpis.
Můžete dokonce trvat na tom, že chcete nahlédnout do účetní dokumentace, která se k domu, kde bydlíte, vztahuje. Poplatky za různé služby se mohou zvyšovat, některé se platí zálohově (například vodné a stočné) a na konci zúčtovacího období by se měly nájemníkům buď vracet přeplatky, nebo od nich vymáhat nedoplatky. Povinností majitele je informovat nájemníky o tom, jak jsou které poplatky vysoké, kdy se mění a jaký to má důvod. Poplatky za služby se mohou v různých domech značně lišit. Záleží na hospodaření nájemníků nebo na správci domu, který může rozpočet hodně ovlivnit třeba výběrem úklidové firmy nebo instalací úsporného osvětlení atd. Nebojte se zeptat, za co přesně platíte a kolik.

Nátěry oken
Vnější okenní rám je součástí fasády a proto je jejich nátěr povinností majitele domu.
Pokud majitel odmítá okna natřít nebo opravit, může to udělat nájemce sám a vynaloženou částku si potom odečíst z nájmu. Předtím musí ovšem majitele písemně o opravu oken požádat, a když ten odmítne nebo nereaguje, je nutné mu písemně oznámit, že ji nájemník provede opravu na své náklady. Vynaloženou částku musí nájemci doložit. Družstevníci nebo členové společenství vlastníků jednotek se mohou dohodnout jinak.

Dlouhodobá návštěva
Poplatky za služby byste měli platit i za návštěvu, která u vás dlouhodobě pobývá.
Kdo a jak dlouho u vás bydlí, je sice vaše soukromá věc, ale vodné a stočné, osvětlení společných prostor, popelnice a úklid domu se mezi nájemníky rozpočítávají podle počtu osob v bytech. Ostatní nájemníci nemohou doplácet na to, že je u vás najednou o člověka víc, i když není přihlášen k trvalému pobytu.

Pravidlo pravé ruky
Při stavbě plotu platí pravidlo, že plot vždycky staví soused po pravé ruce.
Pro upřesnění: vyjdete-li z hlavního vchodu domu, soused, který je od vás vpravo, má povinnost postavit plot mezi vaší a jeho parcelou. Tato povinnost je formálně stanovena prováděcími vyhláškami. V případě, že soused plot postavit nechce nebo nemůže, přichází na řadu možnost svépomoci. To znamená, že plot postavíme sami a na sousedovi, který svou povinnost nesplnil, budeme požadovat uhrazení nákladů.

Drzé větve nebo soused?
Větve, které přesahují ze sousedovy zahrady k vám, nemůžete svévolně ořezat!
Stromy jsou sousedovým vlastnictvím a vy je nesmíte poškodit vzdor tomu, že částečně zasahují do zahrady, která je zase vlastnictvím vaším. Pokud se vám nepodaří souseda přesvědčit, aby své stromy upravil tak, aby vás neobtěžovaly, obraťte se na svůj obecní úřad. Ten by měl rozhodnout o řešení sporu a případně nařídit sousedovi, aby větve odstranil. Pokud by ani to nepomohlo, nezbývá, než se obrátit na soud.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.