velikost písma: A +/ A/ A -

Srdce jako pravé

Autor: Martina McLenehanová | komentářů: 0

Odborníci z americké Mayo Clinic pracují už pět let na vývoji umělého srdce nové generace. Prototyp, který je ze 70 % hotový, mají dovést do finále a podílet se na jeho uvedení do praxe, odborníci z Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně.

Lidské srdce dnes lékaři dovedou nahradit dvěma způsoby
První způsob je transplantace. Její nevýhodou ovšem je dlouhá čekací lhůta, během níž se nezřídka stává, že pacient zemře. Druhý způsob je použití mechanické srdeční podpory. Jedná se o přístroj, který pohání krev a který má nemocný voperován do srdce. Avšak i v případě, že lékaři voperují nejmodernější model, je část přístroje vyvedena mimo tělo pacienta a je spojena s vnějším zařízením, ve kterém musí měnit baterie. Navíc je toto řešení pouze dočasné.

Čím je nový model srdce převratný
1. Nejnovější umělé srdce bude plně implantibilní – celé, včetně energetických článků, bude v těle pacienta.
2. Pohon srdce bude šetrnější a jeho nabíjení bude možné provést externě přes kůži.
3. Srdce bude vybaveno inteligentním zařízením, které bude schopno napodobit přirozený proměnlivý rytmus lidského orgánu. Na rozdíl od současných přístrojů tedy nebude mechanicky dodávat konstatní objem krve, ale bude přizpůsobovat svůj výkon potřebám organismu.
4. Vědci doufají, že pro implantaci tohoto srdce nebude potřeba kardiochirurgického zákroku. Způsob vpravení přístroje do těla je součástí patentu, o který vědci žádají.

Proč se spojil minesotský Rochester s českým Brnem
Minesotská klinika Mayo, která patří k nejuznávanějším světovým lékařským zařízením, disponuje unikátním klinickým programem pro technologie mechanických srdečních podpor. Brněnští odborníci zase mají za sebou dlouhou historii vývoje vlastní technologie umělého srdce a několik světových prvenství v tomto oboru. Patří mezi ně přístroj pro kontinuální záznam krevního tlaku, který v 70. letech vyvinul profesor Peňáz, nebo výsledky výzkumu Podpora a náhrada srdce profesora Vašků. Kromě tradice má Brno k dispozici špičková vědecká pracoviště. Brněnský tým s názvem Cardio 1 se do projektu letos na podzim oficiálně zapojí s úkolem dovést ho do zdárného konce. Nové umělé srdce se tak stane počinem Mezinárodního centra klinického vývoje (ICRC) v Brně, které americký a evropský výzkum spojuje.

Srdce jako počátek
Podílem na vývoji umělého srdce trvalá spolupráce věhlasné Mayo Clinic s Brnem teprve začíná. Koncepce ICRC byla oběma stranami pečlivě připravována. ICRC se má stát centrem špičkového výzkumu, jehož nové metody, léky i technologie se budou dostávat do praxe okamžitě. Má představovat nejmodernější lékařské centrum na diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních a neurovědních oborů na území EU, mezinárodní lékařské vzdělávací středisko a platformu s intenzivní mezioborovou spoluprací. Budovy ICRC by měly v areálu Fakultní nemocnice U svaté Anny stát do roku 2012. Náklady odhadované na téměř pět miliard korun budou pokryty z fondů Evropské unie. Česká republika se tak zařadí mezi centra světové lékařské vědy.

Kam dál?
Infarkt není konečná
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.