velikost písma: A +/ A/ A -

Knižní novinka - Bydlení pro seniory, Eva Grollová a kol.

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 0

Demografický vývoj ukazuje, že v roce 2050 budou senioři nad 65 let tvořit skoro třetinu všech obyvatel. Prodlužující se věk naznačuje, že v nedaleké budoucnosti bude žít v naší zemi téměř milión seniorů ve věku nad 80 let, což je podstatně více, než je tomu dnes.

Novou brožuru, která reaguje na daný vývoj, připravila pro tuzemský knižní trh Diakonie Českobratrské církve evangelické. V jejím obsahu autorský kolektiv nahlíží na bydlení seniorů z různých úhlů a snaží se tak upozornit na některá úskalí, která mohou provázet život seniorů. Není v ní prostor, aby byly popsány všechny překážky, ani při její přípravě autoři nepomýšleli na to vytvořit soupis pomůcek, které mohou zajistit nebo alespoň usnadnit bezpečný pohyb, komunikaci s okolím i samostatnost v běžných věcech denního života. Naopak, kolektiv do brožury vložil určité ambice v podobě jakéhosi „monitorování“ nejen doby přítomné, ale i časů budoucích.

„Budeme rádi, když tato publikace přispěje k tomu, že budeme všímavější k podmínkám, ve kterých žijí současní senioři a společně s nimi budeme hledat řešení, jak odstranit překážky. Pro budoucí seniory nechť je připomínkou, že čas běží a na bydlení ve stáří bychom měli myslet dříve, než nám fyzická kondice nebo třeba snižující se příjmy v důchodovém věku už nedovolí zařídit si bydlení podle našich potřeb. Když připravujeme pokojík pro své děti, myslíme na jejich bezpečí a pohodlí. Buďme ochotni přijmout skutečnost, že stáří je jedna významná, a může být poměrně dlouhá, etapa našeho života, na kterou bychom se měli včas připravit.“

Kniha by měla být volně rozšířena mezi lidi, především do domácností seniorů, pomocí sítě sociálních pracovníků.
K vydání tiskoviny Diakonii vedly výsledky průzkumu, podle kterého má jen třetina seniorů bezbariérový byt. Pouhých 13 % dotázaných vlastní bezbariérově upravený sprchový kout, koupelnu pak má bezbariérovou 28 % z nich. V domácnostech přitom podle Diakonie žije přibližně 1,6 milionu lidí starších 65 let.

„Naše normy zatím neříkají, že by se byty měly stavět tak, aby byly bez velkých investic přizpůsobitelné,“ vysvětluje Eva Grollová.

Podle autorky je proto hlavním cílem projektu vyvolat mezi lidmi diskusi o tom, že je nutné byty pro seniory upravovat.

„Je přirozené, že se před narozením dítěte připraví dětský pokojík a zabezpečí se domácnost, aby se dítěti nemohlo nic stát. Stejné by to mělo být v případě seniorů. Lidé by na to měli myslet ještě ve věku, kdy jsou schopni sami svůj byt přizpůsobit,“ dodává Grollová.

Dnešní čtyřicátníci a padesátníci si málo uvědomují, že jsou to vlastně oni – za pár let – a že i jim nesmiřitelný koloběh času jednou zaťuká na pomyslnou bránu zaslouženého odpočinku...

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.