velikost písma: A +/ A/ A -

Senioři a Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

V tomto jedinečném seznamu naleznete nabídku slev pro seniory a důchodce, které nabízejí Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje (ODIS) a Dopravní podnik Ostrava.

Web: http://www.kodis.cz/odis, http://www.dpo.cz

Integrovaný dopravní systém ODIS zahrnuje regionální železnici, ostravské tramvaje, ostravské a opavské trolejbusy a městské a příměstské autobusy v rámci Moravskoslezského kraje. Tento systém je postupně integrován společnými přepravními a tarifními podmínkami a jednotným dopravním řešením včetně koordinace jízdních řádů. Páteří ODIS v kraji je zejména železniční a zčásti regionální autobusová doprava, ve větších městech - Ostravě a Opavě pak je to městská hromadná doprava zajišťována elektrickou trakcí, tramvajemi a trolejbusy. Autobusy zajišťují městskou hromadnou dopravu v ostatních městech a v regionu plošnou dopravní obsluhu území.

Krátkodobé jízdenky
Seniorům není poskytnuta sleva. Výše plné jízdenky se pohybuje v rozmezí od 10 do 105 Kč v závislosti na počtu zón a časovém omezení jízdenky. Pro bližší informace, viz platný ceník.

24 hodinová jízdenka
Seniorům není poskytnuta sleva. Cena plné jízdenky činí 59 Kč.

Dlouhodobé jízdenky
Na 35 % slevu mají nárok poživatelé starobních důchodů v tarifních oblastech MĚSTO (s výjimkou Opavy), na 25 % slevu mají nárok poživatelé starobních důchodů v tarifních oblastech REGION, XXL a v Opavě.

Měsíční jízdenka na 1 zónu v Ostravě činí 185 Kč a čtvrtletní 500 Kč. Bližší informace viz ceník.

Bezplatně se přepravují
Občané nad 70 let věku s platným osobním dokladem (občanský průkaz, platný cestovní pas) v tarifní oblasti MĚSTO OSTRAVA.

Starobní důchodci, stejně tak jako senioři 70+, se musí prokázat platným jízdním dokladem, který jim bude vystaven na základě potřebných dokladů dopravním podnikem.

Bližší informace o tarifech ODIS zde.

ODIS a České dráhy
Web: http://www.cd.cz/

Do integrovaného dopravního systému ODIS jsou zahrnuty všechny železniční tratě v Moravskoslezském kraji, kde osobní dopravu zajišťují České dráhy, a.s. Do ODIS jsou zařazeny všechny osobní a spěšné vlaky a vybrané rychlíky. Ve vlacích platí dlouhodobé časové jízdenky v Tarifu ODIS, a to v rozsahu platnosti 7, 30, 90, 180 a 365 dnů, na území Ostravy navíc platí 24hodinová jízdenka Ostravanka. Časové kupóny ke dlouhodobým časovým jízdenkám lze zakoupit ve všech železničních stanicích v Moravskoslezském kraji vybavených prodejním terminálem UNIPOK a dále v prodejnách a ve vozidlech vybraných dopravců. Jízdenku Ostravanka s platností 24 hodin lze zakoupit v kterékoliv železniční stanici v síti SŽDC vybavené prodejním terminálem UNIPOK.

Veškeré informace o cestování po Ostravě a okolí pro seniory do 70-ti let i nad 70 let v kostce naleznete zde.

Historická doprava
Jízdu historickými dopravními prostředky zajišťuje Dopravní podnik Ostrava a přehled plánovaných jízd pro rok 2010 je k nahlédnutí zde.

České dráhy
Web: http://slevycd.venku.cz/slevycdc.htm, http://slevycd.venku.cz/slevycde.htm, http://www.lepsivlaky.cz/index.php?action=article&id=926

Důchodci s trvalým bydlištěm v ČR mají nárok na zvláštní jízdné pro důchodce se slevou cca 50% při jízdách ve 2. vozové třídě, tento nárok prokazují průkazem, jehož ověření stojí 50 Kč.

Osoby nad 70 let s trvalým bydlištěm na území ČR si mohou zakoupit In-kartu Senior (Senior pas. Při nákupu nové In-karty platné 3 roky s aplikací In-senior  na 1 rok se platí 990 Kč, při dokoupení aplikace In-senior do již zakoupené In-karty/Rail plus se platí 900 Kč za rok. In-karta Senior  opravňuje k cestám ve 2. třídě osobních a spěšných vlaků bez zakupování jízdenek a další výhody.

Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v rámci našeho nového diskuzního fóra, nebo napište svůj postřeh do diskuze přímo pod článkem. Našli jste zde chybu? Dejte nám prosím vědět na . Děkujeme.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.