velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na říjen

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Jaké kulturní zážitky nás čekají v měsíci říjnu? Tentokrát vás pozveme na filmový a jazzový festival, k prohlídce uměleckých děl přímo v ulicích Prahy nebo k poslechu audioknih.

Das Filmfest v Praze i Brně
Také letošní, v pořadí už sedmý ročník Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest nabídne publiku v Praze a Brně poutavou kombinaci hraných a dokumentárních snímků přibližujících minulost i současnost Německa, Rakouska a Švýcarska. Námět festivalu zachycuje ženskou duši ve spárech neonacismu, komunismu či náboženského fanatismu. „Německy mluveným filmům je vlastní existenciální charakter, vrstevnaté psychologické roviny, dotýkání se citlivých míst lidského nitra i historie, společenských tabu…,“ říká Simona Kopřivová z Goethe-Institutu, který festival spolupořádá. Letošní novinkou je souběh pražské i brněnské části festivalu: 17.–21. října bude kolekce 25 vybraných snímků uvedena v kinech Lucerna v Praze a Kině Art v Brně. Více informací na stránkách festivalu www.dasfilmfest.cz či na Facebooku www.facebook.com/dasfilmfest.



Kam s rukodělnými výrobky?
Rádi kupujete originální ručně zhotovené věci, oblečení, šperky či dekorace do domácnosti? Zabrouzdejte na stránky dovedneruce.cz nebo fler.cz, kde nejen můžete dobře koupit, ale také, pokud se tvorbě věnujete, prodávat své výrobky. Samozřejmě nechybí podrobný návod, jak se zaregistrovat a nakoupit či prodat. A pokud nemáte v plánu jedno ani druhé, můžete jen tak potěšit oči – my jsme objevili extravagantní náušnice i dubový soudek na pivo, věneček z levandule i tepláčky pro vnučku.

Čtěte také: Test věrnosti: lukrativní kšeft

Na jazz do Přerova
Vybraný, ale především stylově pestrý program nabídne 29. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově. Mezi 18. a 20. říjnem se v tomto městě setkají kapely špičkových sólistů, jako je zpívající altsaxofonistka Grace Kelly, její zkušenější saxofonový kolega Bill Evans nebo věhlasný bubeník Al Foster. Vedle těchto renomovaných jazzmanů vystoupí také Big Band Felixe Slováčka s vycházející hvězdou britské jazzové scény, kterou je pianista a zpěvák Anthony Strong, zajímavou fúzi jazzu a romské hudby nabídne česko-slovensko-srbsko-maďarská sestava Josef Fečo & Gipsy Friends a se slovenským AMC Triem se představí švédský kytarista světového renomé Ulf Wakenius. Po skončení koncertů dojde na oblíbené afterparty, o jejichž hudební náplň se postará všestranný hudebník Petr Kroutil & Friends. Festival se tradičně odehraje v rekonstruovaných prostorách Městského domu v Přerově v Kratochvílově ulici, kde je rovněž možné od 20. srpna zakoupit vstupenky v předprodeji. Rezervace vstupenek na telefonu 581 290 311 nebo e-mailu [email protected].

Al foster

Audioknihy mají budoucnost
Rádi byste si přečetli knihu, ale nemáte čas u ní sedět nebo vás trápí zhoršující se zrak? Vsaďte na audioknihy. Tento formát sice v českých zemích není zdaleka tak oblíbený jako například v USA, ale své posluchače jistě najde. Výborné jsou audioknihy také pro vaše vnoučata, které ještě neumí číst, ale rádi poslouchají pohádky. Vyberte si neznámé, nebo naopak své oblíbené tituly na severu audioknihy.net a dejte zážitku z literatury nový rozměr.


Fotograf v ulicích
Druhý ročník Festivalu Fotograf s názvem „Mimo formát“ pronikne do pražských ulic. Vybraní autoři dostali unikátní příležitost zachytit dění či objekty ve veřejném prostoru pro konkrétní galerii nebo vitrínu „na míru“. Letošní ročník se uskuteční od 1. do 31. října. Umělci pracovali s veřejným prostorem města, kulturními památkami, s výlohami obchodů či nástěnkami, ale proslídili a oživili i polozapomenutá prostranství, aby přinesli nový originální pohled na místa, jež denně míjíme. Jedinečné myšlenky a vizualitu v kontextu veřejného prostoru reprezentují například Martin Zet, Alena Kotzmannová, Jiří Thýn, Filip Turek a další, ze zahraničních hostů jmenujme amerického autora Dennise Adamse, britské hnutí Enemies of Good Art zastoupené Martinou Mullaney nebo Francouzku Isabell Arthuis a další.


Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Slevové servery – seriózní prodej nebo podvod?
Úspěšný život podle Briana Tracyho
Nazývají ji Boženou Němcovou Hlučínska
Internetové seznámení: strašáci prvních schůzek
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.