velikost písma: A +/ A/ A -

Postup jak namnožit jehličnany řízky

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 0

Nyní je nejlepší doba pro rozmnožování jehličnanů řízky. Jednoduchým způsobem tak můžeme získat různé druhy okrasných jehličnanů, vypěstovat z řízků nové keře a stromky.



K množení používáme jednoleté postranní výhony. U jalovců a sloupovitých tisů bereme řízky z vrcholu keře. Zakrslé smrky řízkujeme na jaře.

Nejprve si vybereme vhodný řízek a větvičku prudkým trhnutím odtrhneme i s tak zvanou patkou, neboť je důležité, aby na řízku zůstala i část starého dřeva.



Pokud má patka příliš dlouhý konec, zkrátíme ho ostrým nožem. Při práci se nedotýkáme řezných částí, abychom do nich nezanesli žádnou infekci.



Konec řízku s patkou namočíme do práškového nebo gelového stimulátoru.



Takto připravený řízek zapíchneme do květináče se zeminou. Nejvhodnější je koupená již připravená zemina pro rozmnožování, která obsahuje všechny potřebné komponenty v požadovaném množství a je propařená. Když takovouto zeminu nemáme, připravíme si směs z písku a rašeliny a na překrytí použijeme propařený písek. Řízky zapíchneme asi 1,5 až 2 cm hluboko.



Na květináč navlékneme krycí poklop z průhledné fólie nebo mikrotenového sáčku.

Tip Žijemenaplno.cz: Snadné a snad i nejlepší je použít odříznutou PET láhev se šroubovacím víčkem, které odšroubujeme a takto větráme zakrytý prostor vždy, když by rostlince hrozilo zapaření. PET lahví se nahromadí v každé domácnosti dostatek, a tak není vůbec těžké si takovýto kryt vyrobit.



Kořeny se začnou tvořit u některých druhů (např. u zeravu a jalovce) již za 6 až 8 týdnů při optimální teplotě od 18 °C do 22 °C. Některé druhy potřebují k zakořenění i mnohem delší dobu, někdy až dva roky. Zakořeněné řízky je dobré přesadit do kontejnerů, kde je necháme růst až do určité výšky. Vhodné místo k růstu je studené odkryté pařeniště.

Vzrostlé jehličnany pak přesadíme na místo v zahradě, které jsme jim předtím pečlivě vybrali. Při výběru místa musíme počítat s tím, jaké bude mít budoucí keř rozměry a tvar. To je jeden z nejdůležitějších aspektů, na který musíme v tuto chvíli pamatovat.

Návod stručně:
1) Nejprve si vybereme vhodný řízek.
2) Větvičku prudkým trhnutím odtrhneme i s patkou.
3) Ostrým nožem zkrátíme dlouhý konec patky.
4) Konec řízku namočíme do stimulátoru.
5) Řízek pak zapíchneme do květináče.
6) Jako kryt použijeme upravenou PET lahev.

Kam dál?
Stěny z okrasných dřevin - nový prvek do českých zahrad
Okrasné trávy: koncert pro vítr a stébla
Komplexní péče o trávníkyZnáte dřevité pivoňky?Orchidej – nekorunovaná královna květin
Žebřík pro zahrádkáře

Množíte si jehličnany sami? Poraďte ostatním tipy a triky, které se vám osvědčily pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.