velikost písma: A +/ A/ A -

Mléko jako základ zdraví?

Autor: Roman Peterka | komentářů: 0

Mléko – jedněmi velebené jako základ zdraví, jinými zatracované jako nebezpečný jed.



Mléko zahleňuje a zatěžuje lidský organismus, varují odpůrci jeho konzumace. Pokud nebudete pít mléko, hrozí vám osteoporóza, křivice a další nemoci, varují odborníci z opačného názorového tábora.

Málo nebo moc?
Přestože počet těch prvních stále roste, nemusí se zatím výrobci mléka a mléčných výrobků bát, že by neměli zákazníky. Po propadu spotřeby v první polovině devadesátých let přišlo opět období růstu – Češi jedí v poslední době stále více sýrů a zakysaných mléčných výrobků. Přesto si mlékárníci stěžují, že v celkovém součtu stále spotřeba mléka zaostává za úrovní, na jaké byla v roce 1989, a že ve srovnání se zbytkem Evropy také nejsme žádní přeborníci. Je otázka, zda je to dobře nebo špatně. Odpůrci konzumace mléka totiž tvrdí, že takový přísun mléka, jaký má člověk v několika posledních desetiletích, nikdy neměl a že na to jeho organismus není stavěný.

Ani jed ani tekutý elixír mládí
Je pravda, že je člověk jediným savcem, který ještě v dospělosti pije mléko – tedy nápoj určený mláďatům, navíc mléko určené původně pro potřeby mláďat jiného živočišného druhu. Počátky konzumace mléka spadají do počátků zemědělství, mléko se v té době stalo relativně snadno dostupným zdrojem bílkovin. Tím je i dnes – mléčné bílkoviny patří spolu s bílkovinami obsaženými v mase a vejcích k tzv. plnohodnotným bílkovinám. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin, jak je lidský organismus potřebuje. Složitější je to však s mléčným cukrem – laktózou. Někteří lidé totiž postrádají enzym potřebný k jejímu rozložení, takže po požití mléka mohou trpět zažívacími obtížemi. I lidé, kteří mají sníženou toleranci k laktóze, však mohou mléko dostat – v podobě zakysaných mléčných výrobků. Působením mléčných bakterií totiž dochází k částečné přeměně laktózy na kyselinu mléčnou a výrobek je pak lépe stravitelný. Netučné kysané mléčné výrobky mají také příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Zásluhu na tom mají především mikrobiální buňky mléčných kultur, ať živé či mrtvé, na jejichž povrch se váže cholesterol a vylučuje se ze střeva. Jak vidět, jednoznačně zatratit mléko a výrobky z něho – s výjimkou jedinců, kteří trpí alergií na laktózu – nelze. Na druhé straně držet se hesla, že je dobré vypít denně litr mléka, také nebude to pravé. S mlékem je to jako s lékem – jeho konzumaci není dobré přehánět.

Pár „mléčných“ rad:

1. Z varování odborníků o škodlivosti konzumace mléka či naopak škodlivosti jeho nedostatečné konzumace si nedělejte vrásky. Beztak snad neexistuje potravina, o jejíchž účincích na zdraví by se lékaři shodli. Pokud vám mléko chutná a nepůsobí problémy, pijte je. Pokud vám nechutná, nepijte je – nejspíš vám to neuškodí. I když, s přibývajícím věkem může být právě mléko cenným zdrojem vápníku a jeho konzumace prevencí proti osteoporóze.

2. Vyhýbejte se mléčným výrobkům při nemocech, zejména horních a dolních cest dýchacích a také při střevních a žaludečních potížích. Jakmile to váš zdravotní stav dovolí, do jídelníčku zařaďte nejprve kysané mléčné výrobky.

3. Z hlediska výživy jsou z mléčných výrobků nejvýznamnější kysané mléčné výrobky a sýry, ke kterým se většinou řadí i tvarohy. Bílkoviny v kysaných mléčných výrobcích jsou lépe stravitelné, stejně tak mléčný tuk. V kyselém prostředí se lépe využívá vápník. Kysané mléčné výrobky mohou jíst i lidé, jejichž organismus nesnáší mléčný cukr – laktózu. Ta je v kysaných produktech z velké části bakteriemi mléčného kvašení rozštěpena na kyselinu mléčnou.

4. Vyhněte se taveným sýrům. Ty jsou v Česku ve velké oblibě – jejich spotřeba je u nás v porovnání s okolní Evropou extrémně vysoká. Odborníkům na výživu to však velkou radost nedělá – důvodem jsou tavicí soli, většinou na bázi fosforečnanů, které snižují využitelnost vápníku.

Kam dál?
Při depresi jezte mungo a chřest
Kávovina je zdravější než káva
Stárněte bez problémů díky stravě
Víte, co pijete?
Ginkgo probouzí paměť
Černý bez léčí i chutná

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.