velikost písma: A +/ A/ A -

Droga je zlý pán

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: V roce 2007 zajistila policie na Bruntálsku u dvaasedmdesátileté důchodkyně neobvykle velké množství konopí, které si sama vypěstovala na zahrádce u svého domku. Žena si zřejmě ani neuvědomovala, že se dopouští trestného činu. Policii tvrdila, že z konopí vyráběla léky pro vlastní potřebu.



Tato droga může být dobrý sluha, ale stejně jako ostatní návykové látky, také zlý pán. Kromě jiného tento případ vyvolal i debatu na téma závislosti na návykových látkách u lidí pokročilejšího věku. Závislost totiž zdaleka není jen problémem mladých lidí.

Útěk od reality
Co vlastně vede člověka k závislosti?Jedná se vždycky o souhru mnoha faktorů, které se v životě každého člověka sčítají. V současné době mají problémy s alkoholem a drogami bohužel narůstající tendenci.
Návykové látky mají totiž jednu záludnou charakteristickou vlastnost – psychotropní účinek. To znamená, že umí nějakým způsobem ovlivnit vnímání okolní reality, ladění a náladu člověka. Zjednodušeně řečeno pomohou v útěku od reality. A ten se rovná útěku od starostí.
Když opomineme závislosti, které vznikají z nerozumu a nesmyslného experimentování s návykovými látkami v mládí, bývají to později často právě souhry nelehkých životních situací, které s berličkou v podobě cigarety, alkoholu, léků a někdy i tvrdých drog snášejí lépe i lidé pokročilejšího věku. Do doby, než se karta obrátí.

Kdo je nejohroženější
K rizikovým skupinám patří často lidé nemocní. Jsou to buď ti, kteří trpí chronickou bolestí a nemají pak daleko ke zneužívání léků na bolest, nebo lidé s duševním onemocněním, kteří často k řešení své svízelné duševní situace používají kombinaci alkoholu a medikamentů.
Bylo by chybou nezmínit ještě jednu specifickou skupinu lidí, kteří mají blíže k některému typu závislosti. Jsou to ti, u nichž ohrožení vyplývá z určité profese a nejčastěji ho zaznamenáváme tam, kde se setkává profesionální stres se snadnou dostupností návykových látek. Patřívají sem například lidé pracující v restauračních provozech, na stavbách, ale také lékaři a zdravotnický personál.

Nejznámější závislosti – nikotin a alkohol
Kouření není zlozvyk, jak se hodně lidí domnívá. Nikotin, jenž je návykovou látkou působící podobným mechanizmem jako ostatní tzv. tvrdé drogy, způsobí psychickou i tělesnou závislost, která je nebezpečná již v tom, že vzniká velice rychle. Podle mezinárodní klasifikace WHO je závislost na nikotinu dokonce onemocněním, které má i své označení – F17.
Alkoholismus stejně jako nikotin způsobuje jak psychickou, tak tělesnou závislost. Právě on bývá častou závislostí u lidí vyššího věku, kteří se dostanou do nezvyklé zátěžové situace. V duchu „sklenička neublíží a člověku je hned líp“, se pomalu a přes zákonitá stadia člověk může dostat až do těžké závislosti, kterou bez odborné pomoci sám nedokáže zvládnout.

Zítra čtěte v rozhovor se známým odborníkem na závislosti MUDr. Karlem Nešporem.

Riziko recidivy
Užívání tvrdých drog není u starší generace tak obvyklé jako u mladých lidí. Výjímečné však není. Zvýšené riziko je u jedinců, kteří s drogami experimentovali již dříve, potom abstinovali a v nějakém osudném okamžiku po nich sáhli znovu. S rozhodnutím, že jen jednou, jen dokud je nejhůř. Riziko recidivy závislosti je ale u těchto lidí velké. U běžné populace vzhledem k zodpovědnějšímu přístupu ke svému životu funguje jakási „záchranná brzda“, která většinou nedovolí po tvrdých drogách sáhnout. Kdo se však již do tohoto kolotoče dostal, k odvykání musí mít buď výjimečně pevnou vůli, nebo by měl vyhledat odbornou pomoc.

Máte v rodině někoho, kdo bojuje s drogovou závislostí? Svěřte se na našem fóru nebo diskutujte přímo pod článkem.

Kam dál?
Najděte s svůj kopec
Máte strach ze strachu?
Jak ulevit těžkým nohám
Máte rádi sushi? Udělejte si ho doma
Čilá jako fretka


 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne