velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na duben

Autor: Yvona Jelénková | komentářů: 0

Duben nabízí nejen Velikonoce, ale i svátek čarodějnic! A také řadu festivalů. I my pro vás máme pár kulturních tipů, které vám mohou zpříjemnít letošní jaro.

Skupina Asonance

Poslechněte si
Vítání jara nejsou jen Velikonoce, ale také soubor tematických koncertů, které se v Praze konají už desátým rokem. Jaro tedy nemusíte jen vidět či cítit ve vzduchu. Můžete si ho vychutnat i jako sluchový vjem. Například irské jaro si můžete poslechnout už 6. dubna ve Velkém sále Městské knihovny. Vystoupí zde skupina Asonance s irskými a skotskými baladami.


Derek Walcott

Poslechněte si a přečtěte
Opravdoví milovníci literatury mohou v polovině dubna zavítat na Festival spisovatelů, který bude hostit Nová scéna Národního divadla. Kvalitní program nabídne řadu diskuzí, autorských čtení i přednášek významných literátů. Setkat se zde můžete i s nositelem Nobelovy ceny Derekem Walcottem


Pro ty, kdo se rádi toulají po vlastech českých, mám tip na poutavou a prakticky uspořádanou barevnou příručku, která vás vybaví všemi potřebnými znalostmi o místech naší vlasti, kde se můžete setkat se zvířaty. Napsala ji Lenka Pesarová a jmenuje se 134 výletů za zvířátky pro celou rodinu. Získáte přehled o českých zoologických zahradách, zookoutcích, farmách či lesních oborách, poradíte si s výběrem ideálního místa na rekreaci v srdci přírody, budete vědět, kam se vydat třeba za krokodýlem, kde si můžete podojit kozu, vyrobit ovčí sýr nebo chytit sumce. Zvládnete přípravu jednodenního výletu i organizaci týdenního programu.


Jan Budař ve filmu Czech Made Man

Běžte do kina
Od 14. do 21. dubna se v pražských kinech Světozor a Lucerna koná už 18. ročník Dnů evropského filmu. Pak se přesune do Brna, kde bude od 22. do 28. dubna a odtud v podobě festivalových ozvěn do několika regionů. Festival letos předpremiérově uvede novou českou černou komedii postupně stále více se prosazujícího režiséra Tomáše Řehořka, Czech Made Man s Janem Budařem v hlavní roli.

Běžte do divadla
Originální pohybové divadlo Veselé skoky můžete vidět v pondělí 11. dubna od 19.30 v Divadle v Celetné Na hlavu! Je to osvěžující humorná podívaná o dvou obrazech a osmi hercích. Uvidíte kleptomana, nymfomanku, falocentrika, hysterku a další v tanečních skečích plných humoru, ironie, něhy a jemné nadsázky. Představení získalo 1. cenu a speciální cenu poroty na mezinárodním festivalu Teatarfest v Sarajevu.

Běžte na tanec
S příchodem jara k nám opět zavane to nejlepší ze současné tuzemské taneční produkce. Letošní, už XVII. ročník festivalu českého současného tance a pohybového divadla se uskuteční mezi 7. a 12. dubnem na pražských divadelních scénách. V divadle Ponec, Teatru NoD a Studiu ALT@ - Hale 30 budou letos převažovat zavedené taneční soubory, které sklízejí úspěchy u nás i v zahraničí. Například o zahájení se postará Kateřina Stupecká, která uvede svou nejnovější choreografii Sunyata. Autorka je historicky poslední vítězkou ceny SAZKY za „Objev v tanci“ 2009.

Poslouchejte a radujte se
Fanoušci sportovního a relaxačního areálu Žluté lázně v Podolí se dočkají 30. dubna. Právě v den, kdy se slétají čarodějnice, se otevřou letos poprvé jeho brány pro veřejnost. Program začne už od 14 hodin, kdy budou celé lázně patřit především dětem. Na večer jsou pak připraveny koncerty několika kapel. Po setmění zavládne i tradiční česká čarodějnická atmosféra – rozhoří se oheň a milovníci buřtů a špekáčků si je budou moci přímo na místě zakoupit i opéct. Po celý den bude vstup do areálu zdarma!

O kulturních tipech na tento měsíc diskutujte na našem fóru nebo otevřte diskusi přímo pod článkem.


Kam dál?


Umění žít tady a teď
Planeta Eden- odraz utopistických vizí
Jak získat zpět sebevědomí
Hravé odpoledne v DOXu
Chytrá investice- Zlaté mince
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.