velikost písma: A +/ A/ A -

Lidé s náročnou profesí by mohli pobírat předdůchody

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Pan Alois léta pracuje jako horník, letos chce zažádat o předčasný důchod. Tripartita se ve stejné době shodla na tom, že v roce 2013 by mohli mít lidé v náročných profesích nárok na takzvaný předdůchod. Alois bude tou dobou již v řádné penzi, ale jiným to může pomoci.


Foto: iStock

Na podobě částí důchodové reformy se zástupci vlády, zaměstnavatelů a odboráři málokdy shodnou. Vzácná shoda tripartity ale panuje v otázce zavedení takzvaných předdůchodů pro náročné profese. Zavedeny by mohly být od roku 2013. Lidé vykonávající některé namáhavé profese by mohli v budoucnu dostávat předdůchody. Nedávno se na tom shodla Rada hospodářské a sociální dohody, takzvaná tripartita, jejímiž členy jsou zástupci vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců. Jednalo by se o obdobu takzvaného předčasného důchodu, předdůchody by ale byly výhodnější, lidé by totiž následně nebyli kráceni na řádných penzích.

Pět let před důchodem
Zatímco o předčasný důchod je možné zažádat jen dva roky před penzí řádnou a důchod je pak do konce života zkrácen, předdůchody by mohli zaměstnanci v namáhavých profesích čerpat už pět let před odchodem do řádného důchodu a na výši řádné penze by to nemělo vliv. Pan Alois pobírající 27 tisíc korun hrubého by tedy měl v případě využití předdůchodu penzi ve výši asi 10 a půl tisíce korun. Při předčasném důchodu na tom bude hůř: penze mu bude až do konce života krácena, někdy mohou lidé brát penzi až o 3 tisíce nižší, výpočty jsou individuální.

Čtěte také: Lidé se bojí soukromých fondů, ministerstvo chystá kampaň

Od roku 2013 by na předdůchody zaměstnancům v namáhavých profesích mohli přispívat zaměstnavatelé, a to až ve výši 36 tisíc korun ročně, tedy 3 tisíce korun měsíčně, které by nešly z výplaty zaměstnance – částka by byla ve výši 2 či 3 procent výplaty. Účastníci tripartity se shodli, že zaměstnavatelský příspěvek, spořený na zvláštním účtu u penzijního fondu, by byl daňově uznatelným nákladem. Zaměstnavatelé by na něm tedy netratili.

Profese budou stanoveny
Zástupci vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců budou ještě diskutovat o tom, jak by – v době pobírání předdůchodu – bylo vyřešeno placení zdravotního pojištění. Stanoven bude také seznam náročných povolání. Předdůchody se s největší pravděpodobností budou týkat kupříkladu právě horníků a dalších lidí vykonávajících podobně náročná a riziková povolání. Asociace samostatných odborů by uvítala, kdyby se týkaly všech profesí.

Uvítáte možnost pobírat předdůchod? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
I po valorizaci přijdou penzisté o peníze
Jak se zabezpečit na důchod 2. díl
Odkud se vzaly peníze?
Strašák jménem rating
Probuďte v sobě Forresta Gumpa
Rande ve tmě? Proč ne!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.