velikost písma: A +/ A/ A -

Nová kariéra po padesátce

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 4

Kvůli přetrvávající stagnaci ekonomiky stále více českých žen nad 50 let slýchá od svého zaměstnavatele větu: „Vaše služby již nebudeme potřebovat.“ Novou práci se ale daří najít jen malému procentu z nich. Pomůže právě startující projekt INICIO 50?


foto: iStock

Projekt startuje jako součást expertního pracovního portálu pracenad50.cz, který byl právě spuštěn a na kterém budou moci lidé starší 50 let najít kromě nabídek zaměstnání i návody a tipy na vlastní podnikání. Projekt poskytne dvaceti vybraným kandidátkám potřebná školení a pomoc při založení jejich vlastní firmy. „Pracovala jsem 28 let v administrativním oddělení výrobní firmy. Tu ale vloni zavřeli. Utěšovala jsem se, že s mou praxí nebude problém najít novou práci. Jenže už dlouho bezvýsledně rozesílám životopisy a docházím na úřad práce. I když se mi zde snaží pomoci, přiznávají, že v 51 letech jsem téměř nezaměstnatelná. Ráda bych i podnikala, chuť, elán i nápady mám, ale potřebné finance ani zkušenosti ne,“ líčí svůj příběh paní Jaroslava z Vysočiny. Vůbec nejtěžší je přitom najít novou práci po padesátce právě pro uchazečky, které měly téměř celý život jedno zaměstnání. Jejich kvalifikace je většinou omezena na konkrétní druh pracovní pozice, navíc nejsou zvyklé na tvrdá výběrová řízení „nabitá“ mladší konkurencí ani na složité hledání práce na internetu nebo v nabídkách personálních agentur. Pro řadu z nich je tak nalezení nového zaměstnání neřešitelným problémem.

Řešením může být vlastní „byznys“
V regionech, které jsou nezaměstnaností postiženy nejhůře, přitom nelze očekávat zlepšení situace. Důvod je jednoduchý – v dané lokalitě není dostatek firem, které by pracovní příležitosti vytvořily. Jediným řešením je tak v mnoha případech pouze přestěhovat se za prací, anebo vzít věci do vlastních rukou a pustit se do podnikání. Ukázat ženám (potažmo i mužům) v pokročilejším věku, „jak na to“, je cílem nového portálu pracenad50.cz, který poskytne potřebné návody i praktickou podnikatelskou poradnu. Dvaceti ženám s nejlepšími podnikatelskými plány navíc nabídne školení krok za krokem v základech podnikání a pomůže jim založit firmu.

Čtěte také: Jak získat nové zaměstnání

„Nízká zaměstnanost žen po padesátce je velmi špatným signálem, který česká společnost vysílá. Rozhodli jsme se proto rozšířit rozsah svých společensky odpovědných aktivit, které dlouhodobě zaměřujeme na seniory, a podpořit také projekt INICIO 50 a portál pracenad50.cz. Chceme ženám, které stále mají chuť něco dokázat, ale nemají dostatek financí, know-how a často ani odvahu umožnit postavit se na vlastní nohy a získat zpět ekonomickou nezávislost. Doufáme, že úspěšné uchazečky navíc v budoucnu vytvoří nová pracovní místa pro další ženy či muže starší 50 let,“ vysvětluje Monika Horníková, generální ředitelka firmy GSK, která finančně pomohla tento projekt realizovat. „Musíme bortit stereotypy. Lidé chtějí pracovat, ale společnost jim to nedovoluje. Neexistují pobídky na zkrácené pracovní úvazky, kterých by lidé v ČR rádi využili. Díky našemu projektu a portálu pomůžeme pobídky na flexibilní úvazky vytvořit v horizontu do 5 let,“ vysvětluje důvod, proč portál vznikl, Petra Janíčková ředitelka agentury Agender, která iniciovala vznik projektu INICIO 50.

Nezaměstnanost – stále závažnější společenský problém pro ženy po padesátce
Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v České republice žije celkem 1,1 milionu žen ve věku od 50 do 64 let. Zaměstnaných je však pouze 533 tisíc z nich. I přestože český systém sociálního zabezpečení myslí i na lidi bez zaměstnání, má ztráta práce závažné sociální, psychologické i zdravotní dopady. „Zaznamenáváme růst počtu hospitalizací žen po padesátce, u nichž spouštěcím momentem pro životní krizi byla ztráta zaměstnání. Ta je spojena se zhroucením každodenního režimu, absencí sociálního kontaktu i velkou existenční nejistotou. Pro ženy v tomto věku je často téměř nadlidský úkol se s nově nastalou situací vypořádat. V extrémních případech propadají i alkoholismu nebo depresím,“ dodává lékařka Psychiatrické léčebny v Jihlavě MUDr. Jasna Volfová.

Hledáte nové zaměstnání či pracovní příležitost? Sháníte místo také pomocí internetu? Napište nám do fóra či na facebook, jaké jsou vaše zkušenosti.

Kam dál?
Mládí nutně neznamená konkurenci
Firmy by mohly zohlednit i péči o staré rodiče
Fenomén: ztráta identity
Podnikatelkou po padesátce? Chce to odvahu, ale jde to
Chcete pracovat z domova? Nenechte se napálit
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.