velikost písma: A +/ A/ A -

Sláva řepkovému oleji

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 2

Jaký olej používáte ve své kuchyni? Používáte k přípravě jídla spíše máslo nebo rostlinné tuky? Přemýšlet nad těmito otázkami se vyplatí, protože mohou dlouhodobě ovlivňovat naše zdraví.


foto: iStock

V minulosti v naší společnosti jednoznačně převažovala spotřeba řepkového oleje, který však dodnes nemá valnou pověst. V obchodě raději sáhneme po slunečnicovém nebo olivovém oleji. Přitom řepkový olej prodělal v posledních letech významnou šlechtitelskou renesanci a v současnosti svými pozitivními vlastnostmi může konkurovat těm nejlepším a nejzdravějším olejům.

„Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ uvádí doc. Ing. Petr Baranyk, CSc., ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin a dodává: „Přitom dnešní realita je úplně jiná – současné odrůdy řepky, z nichž se olej vyrábí, jsou kvalitativně významně jiné a výrazně lepší než staré – tzv. erukové odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové, tzv. dvounulové odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“

Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto u nás není jeho význam dostatečně doceňován. Přitom hned za hranicemi u našich německých sousedů, se stal v roce 2010 řepkový olej mezi spotřebiteli nejoblíbenějším rostlinným olejem. Tuto pozici v roce 2011 nejenom obhájil, ale dokonce posílil.

Čtěte také: Barviva v potravinách – šálí naše smysly?

Nasycené nebo nenasycené?
„Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivněním hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. „Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového za den,“ dodává RNDr. Suchánek.

Věděli jste, že?
• Tuky mají ze všech složek potravy nejvyšší energetickou hustotu – v přepočtu na hmotnost dodávají tělu nejvíce energie.
• Nenasycené mastné kyseliny (omega-3, omega-6) si naše tělo není schopno vytvořit samo, musíme je přijímat potravou.
• Máslo tvoří mléčný tuk, který ze dvou třetin tvoří nasycené mastné kyseliny, které pro naše zdraví příliš prospěšné nejsou a zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
• Mléčný tuk je přítomný také v trvanlivém pečivu, uzeninách a mléčných výrobcích.
• Nenasycené mastné kyseliny snižují v těle celkový cholesterol, působí protizánětlivě, jsou významné pro růst a správný vývoj, pozitivně ovlivňují srdečně-cévní systém.
• Nenasycené mastné kyseliny působí proti metabolickému syndromu.

Jaký olej kupujete? Máte zkušenosti s řepkovým olejem? Těšíme se na vaše zkušenosti a recepty v diskuzním fóru a na facebooku!

Kam dál?
Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu
Udržte cukr pod kontrolou!
Vliv fází Měsíce na člověka
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
Podzimní cvičení – návrat do tělocvičny
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.