velikost písma: A +/ A/ A -

Starobní důchod: Kolik budete dostávat?

Autor: Broker Consulting | komentářů: 0

Kdy vzniká nárok na starobní důchod a s jakým příjmem můžete v důchodu počítat? Následující článek přináší ve zkratce odpovědi na tyto i další otázky týkající se odchodu do důchodu.

Nárok na starobní důchod vznikne, jestliže dosáhnete důchodového věku a získáte potřebnou dobu pojištění. Určení důchodového věku vychází z věku 60 let u mužů a u žen od 53 do 57 let podle počtu vychovaných dětí. K tomuto věku je nutné připočítat u mužů 2 kalendářní měsíce a u žen 4 kalendářní měsíce za každý započatý rok po 31. 12. 1995. Zatím je cíl zvyšování nastaven tak, aby po 31. 12. 2012 byl důchodový věk u mužů 63 let a u žen od 59 do 63 let.

Pro získání nároku na starobní důchod je třeba platit nejméně 25 let pojištění. Při dosažení 65 let věku se potřebná doba pojištění snižuje na 15 let. Doba pojištění se vypočítá jako součet doby, kdy jste platili sociální pojištění, a náhradních dob, které je dovoleno zohlednit.

Čtěte také: Podnikatelkou po padesátce? Chce to odvahu, ale jde to

Jak zjistíte výši svého starobního důchodu?
Výše starobního důchodu se skládá ze základní a procentní výměry. Výše základní výměry je stanovena pevnou částkou, která v současnosti činí 2 170 Kč měsíčně. Výše procentní výměry se stanoví procentní sazbou z výpočtového základu. Procentní sazba se skládá ze sazby za dobu pojištění získanou do vzniku nároku na důchod, která činí 1,5 % výpočtového základu za každý rok pojištění (přičemž do doby pojištění před 18. rokem věku se nezahrnují náhradní doby pojištění) a za dobu pojištění získanou po vzniku nároku na důchod, která činí 1,5 % z výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů výdělečné činnosti.

Čtěte také: Sociální reforma zřejmě zpřísní podmínky pobírání příspěvků

Výpočtový základ se určí z osobního vyměřovacího základu (OVZ), což je průměr hrubého měsíčního příjmu za období od roku 1986, nejvýše však 30 let. Hrubé příjmy za jednotlivé roky jsou upravovány příslušnými koeficienty zohledňující inflaci i růst reálných mezd. Pro odhad výše důchodů se používá výpočet ze současné hrubé mzdy.

Tab. 1: Postup stanovení výpočtového základu redukcí OVZ


Příklad: Osobní vyměřovací základ pana Jirouta činí 30 000 Kč. Ke dni vzniku nároku na důchod má odpracováno 43 let. Jaká bude výše jeho důchodu?
Výpočtový základ = 100 % x 10 500 + 30 % x 16 500 + 10 % x 3 000 = 15 750 Kč
Důchod = 2 170 + 43 x 1,5 % x 15 750 = 12 329 Kč

Tab 2: Odhad výše starobního důchodu z hrubého příjmu


Podle údajů uvedených v tabulce 2 si můžete udělat přibližnou představu o tom, kolik bude činit váš starobní důchod na základě výše vašeho hrubého měsíčního příjmu.

Podrobné a aktuální informace i kalkulačky pro výpočet starobního důchodu a věk odchodu do důchodu najdete také na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení (www.cssz.cz) a Ministerstva práce a sociálních věcí www.mpsv.cz .

Kam dál?
Důchod? Raději rentu!
Smutný chudý důchodce nebo šťastný milionář?
Za jak dlouho „projíte“ v důchodu své úspory?
Třináctý důchod senioři nedostanou
Penze - bude vám stačit?
Úspory na běžném účtu? Ostuda českých šedesátníků!

Všechny články z rubriky naleznete zde
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.