velikost písma: A +/ A/ A -

Klimatizujte zdravě!

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 0

Přestože už je klimatizace běžným vybavením domácností (i kanceláří a aut), mnozí s ní stále neumějí zacházet tak, aby neohrožovali své zdraví. Často se pak zbytečně potýkají se zdravotními problémy.



V obzvláště parných dnech se totiž snadno necháme unést možnostmi, které moderní zařízení nabízejí, a teplotu snižujeme na nepřiměřeně nízké hodnoty. To je největší chyba, které se můžeme dopustit.

Buďte v pohodě
Pocit tepla či chladu v místnosti přitom závisí na poměru dvou veličin – teploty vzduchu a relativní vlhkosti. Se vzrůstající teplotou relativní vlhkost vzduchu klesá a opačně. Je-li vlhkost blízko hodnotě 100 %, vysráží se jemné kapičky vody a tvoří se mlha – v zimě můžete svůj dech „vidět“, od úst jde pára. Jaká je teplota či vlhkost právě u vás, zjistíte snadno pomocí teploměru a vlhkoměru, které jsou běžně k dostání, a podle toho posoudíte, zda je právě pro vás klimatizace řešením. Pak už stačí naučit se ji správně používat.

Nejvýš deset stupňů
První pravidlo pro zdravé používání klimatizačních zařízení se týká maximálních teplotních rozdílů, které může lidský organismus zvládnout bez újmy. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní (uměle vytvořenou) teplotou by měl být nejvýš 6 až 10 oC. I když parné léto svádí k tomu, že si uděláte z bytu či domu chladničku, v interiéru by i v takto teplém období měla být teplota snížena nejvýše, resp. nejníže na hodnotu kolem 24 až 28 stupňů, v zimním období 19,5 až 23,5 oC. Půjdete-li pod tuto hranici, počítejte s tím, že se záhy dostaví rýma, chřipka či angína.

Zvlhčí vzduch
Mezi nesporné výhody klimatizace patří možnost upravovat také vlhkost vzduchu v místnosti. Dokáže to za velmi krátkou dobu. Může se to zdát nepodstatné, ale i tato okolnost je pro lidské tělo důležitá a ovlivňuje jeho „fungování“. Je-li totiž vlhkost prostředí, v němž se pohybujete či pracujete, příliš vysoká, organismus má ztíženou možnost odpařování, zadržuje vlhkost – vy se pak nadměrně potíte, tělo se přehřívá a v nejhorších případech může taková situace vyvrcholit až kolapsem. Abyste ale ani upravování vlhkosti vzduchu ve své domácnosti nepřehnali, snažte se ji udržovat na hodnotách 40 až 60 %, které jsou pro člověka příjemné a přijatelné.

Proti prachu a alergenům
Mnoho domácích spotřebičů už výrobci vyvíjejí s ohledem na alergiky či astmatiky, kterých je početná skupina. Kromě například vysavačů jsou to i některá klimatizační zařízení. Filtry, které jsou součástí některých systémů, dokážou zachytit miniaturní částice mechanického charakteru (prach), přes plazmové filtry neprojdou dokonce ani bakterie nebo částečky plísní. Tzv. biofiltry sterilizují vzduch, ionizátory chemickými reakcemi zlikvidují nepříjemné pachy a například vitamínové filtry uvolňují do prostředí tělu prospěšné látky.

V případě astmatických onemocnění lze pořídit jako doplněk klimatizačního zařízení některou ze speciálních čističek vzduchu, která zachytí bakterie a pyly. Lze ji používat i bez klimatizace.

Kam dál?
Každá koruna se počítá
I při vaření myslete na své tělo
Chladnička – ukládáte v ní správně?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.