velikost písma: A +/ A/ A -

Trh s elektřinou se drobí

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 1

Získat elektřinu za nižší ceny bylo dříve možné přes tzv. noční proud. Ten už dnes oficiálně neexistuje. Protože nízký tarif částečně zasahuje do nočních hodin, je zvykem tento pojem i nadále používat.

I dnes můžete získat elektřinu za nižší ceny. Speciální sazby s dvěma různými cenami (vysokým a nízkým tarifem) však obdržíte jen za konkrétních podmínek. Proč tedy k nástupu konceptu dvoutarifních sazeb došlo? Důvody jsou dva. Jednak pevně stanovená doba pro odběr levnější elektřiny už nevyhovuje zatížení sítě a tak je nízký tarif v každém regionu rozdělen do několika úseků. Nabídka nízkého tarifu pro domácnosti je navíc časově tak široká (pohybuje se v rozmezí 8 až 22 hodin denně), že v některých případech zkrátka nemůže nízký tarif být jen v noci.

Přepínání nízkého a vysokého tarifu je řízeno v každé oblasti centrálně. Slouží k tomu technologie HDO neboli hromadné dálkové ovládání. Zákazník, který dvoutarifní sazbu využívá, je vybaven přijímačem HDO. Doba nízkého tarifu je určována hromadně. Individuálním požadavkům na změnu intervalu nízkého tarifu nemohou distributoři z technických důvodů vyhovět.

Bez přímotopu či akumulaček není šance
U tuzemských distributorů elektřiny lze vybírat ze dvou jednotarifních a sedmi dvoutarifních sazeb. Přesto drtivá většina českých domácností zůstává u jednotarifní složky (jednotná cena za kWh po celý den, průměr činí 4,65 Kč/kWh). Jaký k tomu mají důvod?

Nízký tarif je podmíněn splněním řady technických požadavků, doložením revizních zpráv a požadovaných potvrzení a vyplněním příslušných formulářů distributora. Základní podmínkou pro získání nízkého tarifu je instalace přímotopu, akumulačního spotřebiče pro vytápění či ohřev vody, kombinace zmíněných spotřebičů, popřípadě instalace tepelného čerpadla. Výjimku tvoří dvoutarifní sazba TrendVíkend. Nemá sice žádnou podmínku přiznání, je však pro běžné bytové potřeby nevýhodná.

Nabídka distributorů elektřiny
Škála devíti sazeb se u jednotlivých distributorů rozpadá do tzv. produktových řad. Nejběžnější jednotarifní sazby D01d a D02d najdete v nabídce pod následujícím označením: D Standard (ČEZ), Trend (E.ON), KomfortKlasik 24 (PRE). Úplný přehled produktových řad a cen nabízejí distributoři na svých internetových stránkách.

Pří výběru vhodného tarifu je třeba počítat s tím, že nabízené sazby distributoři zahrnují pod různá označení, ztěžující orientaci zákazníka. ČEZ má nabídku ještě složitější. Kromě sazby, zařazené do určitého produktu, si zákazník volí i úroveň poskytovaných služeb: COMFORT (základní služby, včetně zákaznické linky), BASIC (pouze písemný kontakt – internet, pošta; zákazník ušetří 120 Kč ročně) a EXCLUSIVE (k dispozici specialista na využití energie a úspory, zákazník připlácí 15 Kč měsíčně). Pružnější změna ceny elektřiny se skrývá pod produktem Měsíc a Kvartál, kdy je cena elektřiny stanovována měsíčně nebo čtvrtletně a přizpůsobuje se vývoji cen na energetické burze.


Tabulkový přehled tarifních sazeb distributorů energie

Přechod na některou z dvoutarifních sazeb
O základu již byla řeč. To ale není všechno. Pro přiznání dvoutarifní sazby musí zákazník splňovat další podmínky, jako jsou například požadavky spojené s dostatečným příkonem hlavního jističe nebo tepelnými ztrátami objektu. Pro spotřebiče, na které se nízký tarif vztahuje, také platí, že musí být zajištěno jejich technické blokování v době vysokého tarifu. V praxi to znamená, že do běžně užívané zásuvky nemohou být zapnuta akumulační kamna, nízký tarif je podmíněn speciálním obvodem.

Získání dvoutarifní sazby je administrativně a technicky poměrně složitá záležitost, včetně finančních nákladů, které plynou z odborných posudků, jako jsou např. revizní zprávy nebo potvrzení o tepelných ztrátách (průměrně jde u běžné domácnosti o částku 7 – 10 000 Kč).

Kolik lze s nízkým tarifem ušetřit?
Využíváním nízkého tarifu, respektive dvoutarifní sazby může zákazník výrazně ušetřit. Splní-li například všechny podmínky pro přiznání sazby pro přímotopné vytápění (D45d), kdy je nízký tarif 20 hodin denně, náklady oproti jednotarifní sazbě (D02d) klesnou prakticky na polovinu. Samozřejmě úspora je úměrná délce nízkého tarifu. Osmihodinová sazba D25d pro domácnosti s akumulačním spotřebičem (například elektrickým bojlerem na ohřev vody) ušetří oproti tradiční sazbě D02d přibližně 20 % nákladů (při roční spotřebě asi 5 MWh).
Výhodné je také přesunout spuštění zařízení s programovatelným provozem, jako jsou např. pračky a myčky nádobí, do doby nízkého tarifu.

Lákavá nabídka od RWE
Papírový výše popsaný kolotoč zřejmě odradí nejednoho zákazníka. O to více může zaujmout květnová nabídka odběru elektřiny pro domácnosti od energetické skupiny RWE. U nejčastěji využívaných tarifů přichází s cenami, které jsou u silové elektřiny o 10 % nižší oproti tradičním regionálním dodavatelům. Výhodnější o 5 % jsou také ceny pro ty, kteří elektřinou vytápějí či ohřívají vodu. RWE garantuje, že ceny odebírané elektřiny nebude zvýšena až do konce roku 2011. Součást nabídky tvoří i jednorázové bonusy ve výši až 500 Kč v závislosti na zvoleném produktu. Samozřejmostí je vyřízení veškeré administrativy spojené s přechodem k RWE.

Smlouvu na dodávky elektřiny mohou zákazníci uzavřít na 47 kontaktních místech tohoto distributora po celé České republice, na internetových stránkách www.rwe.cz nebo prostřednictvím bezplatné linky 800 331 331. Elektřinu od RWE zatím odebírá asi tisícovka domácností, cílem je během příštích let získat dvouciferný podíl. Vstup na trh s elektřinou je logickým krokem. Vyplývá z faktu, že na všech klíčových trzích energetická skupina prodává zemní plyn a elektřinu.

Na domácím trhu s energiemi to začíná jiskřit. Do přímého souboje se pustili tři nejsilnější hráči: ČEZ, RWE Transgas a E.ON. A zákazník z toho může jen získat.

Informace, kdy v konkrétním odběrném místě platí nízký tarif, lze najít na webových stránkách (ČEZ, E.ON, PRE) nebo je poskytují zákaznické linky (ČEZ: 840 840 840, E.ON: 840 111 333, PRE: 267 055 555, nebo 840 555 333).

Kam dál?
Lampy a lampičky vdechnou život 1. díl
Chladnička – ukládáte v ní správně?
Klimatizujte zdravě!
Energie zadarmo?
LED - světlo pro lepší zítřek
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.