velikost písma: A +/ A/ A -

Jak ušetřit ve velkých prostorách

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 2

Vícepatrový dům, prostorný byt nebo komplex kanceláří. A do toho stále se zdražující voda, elektřina, plyn… Naše tipy vám umožní šetřit finance ve velkých prostorách.



Kvalitní plynový kotel
Starý plynový kotel, který „snad ještě vydrží“? Zapomeňte na něj a investujte do výkonného kotle, který je skutečně schopen vytopit větší prostor. Zvolte kotel nízkoteplotní a kondenzační. Levnější variantou jsou kotle stacionární, ty by však měly mít alespoň ionizační zapalování.

Těžké závěsy a rolety izolují okna
Závěsy z těžkých textilií či rolety na oknech poskytují v zimním období další zateplení místnosti a především brání v unikání tepla ven. V létě slouží jako izolační bariéra proti přehřátí místnosti. Závěs musí být jen tak dlouhý, aby nezakrýval radiátor.

Světla nevybírejte jen podle designu
Nechte si poradit odborníkem, který typ osvětlení se ideálně hodí do které místnosti a za jakým účelem – nevybírejte pouze podle designu výrobku. Svítidla totiž musí co nejefektivněji rozkládat jas v celém prostoru a bránit oslnění. Odborník navíc zná „fígle“, jak osvětlit velkou místnost pomocí zrcadel a lomu světla. Zakupte si halogenová podlahová svítidla či kompaktní a úsporné žárovky.

Čtěte také: Jak se zabezpečit na důchod 1. díl

Nábytek nesmí stát u zdi
Pokud jste nábytkem zakryli nevzhledné topení, ihned ho přemístěte jinam a topení nechte vyčnívat volně do prostoru. Veškerý nábytek, který přiléhá nebo se vyskytuje v bezprostřední blízkosti radiátoru, cloní teplu, které ohřívá okolní předměty, ale nevysílá energii do prostoru. Z radiátoru a z míst nad ním vždy odstraňte všechny věci, které aktuálně nesušíte, a otírejte ho od prachové vrstvy, která také brání optimálnímu rozložení tepla. Radiátor odvzdušňujte čtyřikrát ročně.

Střecha domu funguje jako lidská hlava
Celou třetinu vašich měsíčních odvodů za energie spolkne střecha – funguje totiž na obdobném principu jako lidská hlava. Ta odvádí z těla dokonce ještě více tepla – až 50%. Proto je z dlouhodobého hlediska zateplená střecha nutnou investicí. Izoluje se deskami z tvrdé pěny, tvrdé desky z minerálních vláken se užívají např. u izolace sklepů, které by se měly zateplit stejně jako půda domu. Zateplení půdy či sklepa navíc není odborně příliš náročné a zvládnete ho sami.

Nevytápějte předsíň, zatěsněte práh
Vstupní dveře musí být bytelné a především pečlivě utěsněné, protože pohlcují značnou část tepla nahromaděného uvnitř příbytku. Nechcete-li utrácet za kvalitní dveře, kupte si alespoň práh s těsněním a vypněte topení v předsíni.

Čtěte také: Tepelná čerpadla vyrábějí „chytré“ teplo

Topení nezavírejte zcela, neušetříte!
Vypínáte všechna topení před svým odchodem do práce na nulu? Nebo jste nařídili zaměstnancům tak činit při odchodu z kanceláří? To se vám vytápění dost prodraží, jeho úplné vypnutí se prodraží totiž i v případě, že odjíždíte na týdenní dovolenou. Opětovné vytopení studených místností stojí více energie, než necháte-li topení zapnuté na minimální průtok. Absence průtoku ve ventilátorech navíc poškozuje stavební materiál.

Popínavé rostliny „prohřívají“ stěny
Tepelné ztráty v místnostech způsobuje venkovní teplota či vítr, ale i vnitřní průvan. Pěstování vysokých keřů či popínavých rostlin v blízkosti zdí, které jsou na ochlazení tak náchylné, citelně snižuje jejich prochladnutí. Tyto rostliny mají dar zadržovat chlad.

Okno v koupelně vyluftuje vaše úspory
Prostorné koupelny s vanami přímo u oken, z nichž lze pozorovat dění venku na zahradě. Idylický obraz od koupelnových designérů. Menší koupelny s kvalitní odsávačkou par či jen malinkým okýnkem vám ale prokážou lepší službu. Větrání pomocí okna je sice přirozenější, oknem ale uniká teplo, které je potřeba získat zpět elektřinou či teplou vodou.

Odpusťte si každodenní koupání a investuje do sprchy s úspornou hlavicí. Celoměsíční náklady na koupání jsou oproti sprchování nesrovnatelné – dvakrát až třikrát vyšší.

Vařte jen s pokličkou
Nejmenší spotřeby při vaření dosáhnete, pokud vodu dáte nejprve vařit do rychlovarné konvice a pak ji přelijete do hrnce, který vždy přiklopíte pokličkou. Vaření bez pokličky sice některé pokrmy vyžadují, spotřeba energie tak ale stoupá o celou polovinu. Další procenta (cca 30) ubírá nekvalitní nádobí, které brání rychlému ohřátí. Digestoř používejte především v zimě s mírou. Pokud ho zapnete na příliš silný výkon nebo na příliš dlouhou dobu, odsaje z místnosti i nashromážděné teplo.

Přemýšlíte, jak co nejlépe ušetřit? Napište nám o tom do fóra nebo na facebook.

Pro další tipy se inspirujte:
jak-usetrit-energii.cz
energetickyporadce.cz
jiho.ceskestavby.cz
setrimenergii.cz

Kam dál?
Rekonstrukce panelákové koupelny za 14 dní
Dvougenerační soužití? Minulost!
Nebojte se vlastní pohovky!
Nemáte na bydlení? Nestyďte se říct si o příspěvek
Být důchodcem je…
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.