velikost písma: A +/ A/ A -

Nový dům nebo rekonstrukce starého

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 5

Toužíte po vlastním rodinném domě a stojíte před rozhodnutím, zda začít stavět od základů nebo rekonstruovat starší stavbu? Obě varianty mají své klady i zápory.

Mohlo by se zdát, že jednodušší bude novostavba, kde vše bude od počátku podle vašich představ. Ale i zde existují překážky a negativa, kvůli kterým lidé často volí variantu druhou – přestavbu objektu, který již k bydlení sloužil.

Trable s demolicí
V první řadě může stát stavbě nového domu v cestě starý, zcela nevyhovující objekt. Jeho demolice není jednoduchá, jednak technicky, jednak úředně – budete potřebovat povolení. Takže hned v úvodu počítejte se zdržením díky úřadům a s nemalými náklady na odstranění stavby. Ve srovnání s tím je stavba na prázdné parcele rychlejší a levnější. Dalším argumentem, který obvykle rozhoduje, je fakt, že nabídka prázdných pozemků je dnes již omezená, a to především ve větších městech, kde tuto možnost nabízejí obvykle pouze satelity, a ty nemusí být pro některé investory lákavé. Právě proto často vítězí rozhodnutí pro přestavbu v obydlených zónách měst a obcí.

Čtěte také: NASA vymyslela línou matraci

Výhody staré stavby
Jste rozhodnutí pro rekonstrukci a zjišťujete, jaký bude její rozsah a náročnost. Většinou to nezávisí na stáří stavby, ale např. na tom, zda byl objekt obydlený – neobývané domy, jak známo, chátrají rychleji, nejen působením povětrnostních podmínek, ale také přispěním vandalů či samozvaných nájemníků. Důležité je také to, na jakém podloží objekt stojí (prameny, tlaková voda), jaký je stav izolací či krovů, kde hrozí napadení škůdci, plísněmi. Konečně se můžete setkat s problémy, které přinášejí v minulosti používané stavební materiály. Dnes už totiž nemusí splňovat nároky na dostatečnou tepelnou izolaci. Ani po zhodnocení těchto skutečností ale není obecně možné určitý objekt určit k demolici nebo naopak. Existují případy, kdy je rekonstrukce jedinou možností, neboť současné předpisy nemusí novostavbu na tomtéž místě povolit. Překážkou podle nových norem mohou být odstupy od okolních staveb, zastavěnost pozemku apod. Všechny tyto aspekty vám v každém případě pomůže zhodnotit odborník.

Pomocník a rádce
Právě na odborníkovi byste neměli při stavbě či přestavbě domu šetřit. Může vám uspořit čas znalostí složité legislativy a technologií a tím pádem i peníze. Povolejte ho už při volbě pozemku nebo před koupí staršího domu. Zatímco realitní kancelář vás může přesvědčovat, že koupě právě tohoto domu je investicí století, jen nezávislý odborník posoudí jeho „potenciál“, případnou architektonickou hodnotu, vytuší požadavky památkářů a popravdě sdělí, jaká jsou případná rizika a nevýhody přestavby. Konečně, pokud rekonstrukce vyžaduje stavební povolení, bez projektu a tudíž projektanta se ani neobejdete. Jestli nad přizváním odborníka stále váháte, vězte, že neodborně navržené a provedené zásahy mohou, třeba až po letech, způsobit škodu, kterou pojišťovna neuhradí, v horším případě mohou být dokonce příčinou neštěstí.

Kam dál?
Jak si vybrat správnou matraci?
Slaměné obrození
Jak privatizovat byt a nenaletět
Rekonstrukce panelákové koupelny za 14 dní
Právo doživotního užívání

Chystáte se rekonstruovat? Napište nám do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.