velikost písma: A +/ A/ A -

Ergoterapie udržuje kvalitu života

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Význam ergoterapie pro člověka je dnes podceňován. Všeobecně rozšířený termín – léčba prací – nevystihuje její podstatu. Do černého se trefuje doslovný překlad anglického termínu Occupational Therapy – léčba zaměstnáváním.

Ergoterapie ve svých širokých možnostech umožňuje člověku prostřednictvím smysluplného zaměstnávání zachovat si a využívat schopnosti potřebné pro zvládání běžných denních, pracovních, zájmových a rekreačních činností. Je vhodná pro všechny věkové kategorie, pro lidi se zdravotním postižením i zdravou populaci. Mnohdy je důležitá při „návratu“ do života po různých onemocněních, úrazech nebo stresových a zátěžových obdobích, po prožitých životních krizích.

Co se myslí pojmem zaměstnávání?
Představovat si ergoterapii pouze jako nějaký druh rukodělné činnosti (drhání, pletení, vytváření keramiky apod.), je velký omyl. Pojmem „zaměstnávání“ se myslí veškeré činnosti, které člověk vykonává během života a vnímá je jako součást své identity. S vyšším věkem se některé schopnosti začínají vytrácet a ergoterapie pomáhá udržet kvalitu života.

Optimalizace činnosti
Na základě ergodiagnostického vyšetření a analýzy funkčních schopností vám ergoterapeut může sestavit krátkodobý i dlouhodobý plán ergoterapie optimalizující vaše denní, pracovní i sportovní a rekreační činnosti. Využijte ergonomických doporučení a přizpůsobte své pracovní prostředí, např. při práci na PC, svým výkonnostním možnostem. Správně navržená židle nebo umístění výšky stolu může předejít křivení páteře a dalším zdravotním komplikacím. Můžete se i naučit optimálním pracovním polohám při práci na lince, obecně zvýšit svou vytrvalost a odolnost vůči zátěži, zlepšit koordinaci, ale i komunikační schopnosti, udržet si co nejdéle v kondici paměť a další. Prodloužíte tím dobu, kdy budete stále samostatní a nezávislí na cizí pomoci.

Co doporučujeme:

- dodržujte všeobecné zásady správné životosprávy.
- pečujte o svůj pohybový aparát. Provádějte cvičení kompenzující vaši pracovní fyzickou zátěž. Pouze funkčně zdravý pohybový aparát může reagovat pozitivně na obecně platná ergonomická doporučení.
- reagujte na první příznaky obtíží, které vám způsobuje obvyklá denní činnost, pracovní zatížení nebo odpočinkové a sportovní aktivity.
- udržujte se v psychické a mentální kondici. Udržujte kvalitu kognitivních schopností – trénujte paměť.
- rozvíjejte své sociokulturní a duchovní aktivity.
- buďte aktivní a tvůrčí.


Další informace včetně adresáře ergoterapeutických pracovišť najdete např. na stránkách České asociace ergoterapeutů www.ergoterapie.cz.

Zdroj:
www.vitejdoma.cz
http://ergoterapie.cz
www.ergoterapie.org
Sestra 5/2009
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.