velikost písma: A +/ A/ A -

Osudy – Hugo Haas a jeho Pimprle (1)

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

Příběhy skutečných lidí jsou někdy zajímavější než hollywoodské scénáře a napínavější než detektivky. Právě proto jsme se rozhodli zařadit do Žijeme naplno i malý životopisný seriál Osudy. V prvních pěti dílech se setkáte se slavným českým filmařem Hugo Haasem a s jeho půvabnou ženou Bibi – celým jménem Marií Bibikoffovou.

Hugo Haas byl hned od počátku své kariéry miláčkem žen a dívek. Ještě před filmem mu zajistily slávu a rychlý úspěch ve společnosti milovnické role v Divadle na Vinohradech. Obdivovatelky od počátku lákal jeho pohledný zevnějšek a lahodně modulovaný hlas. Hugo proslul i jako velký elegán, nosil vždy klobouk, bílou šálu a dokonalé boty. A na všechny působil jeho smysl pro humor.


Hugo Haas na snímku s kolegyní Olgou Scheinpflugovou. I s ní - manželkou Karla Čapka - prožil tento herec krátký románek. Přesto zůstal i přítelem spisovatele

Svědectví V a W
V mládí se Haas nevyhýbal společenským sedánkám ani milostným dobrodružstvím. Jeho první slavnou milenkou byla hvězda němého filmu Andula Sedláčková. Pak přišly další. Ljuba Hermanová, Adina Mandlová – a mnohé další, jejichž jména zůstala utajena.
Pověst Haase coby svůdce však byla veřejně známa. I Voskovec s Werichem ve svých dopisech vzpomínají na konkrétní Haasovy příhody. Třeba s jistou paní, „co se nad ním klenula“ a při tom mu říkala: „Mistře, to jsem ani netušila, jaké vy jste prase!“ Nevyhýbal se ani vdaným. Jeho důvěrnou přítelkyní byla třeba i žena Karla Čapka Olga Scheinpflugová. Slyšeli na sebe jako kolegové v divadle a když byl spisovatel na cestách, trávili nezřídka spolu i volný čas.

Konec kokainisty
V třicátých letech patřily k životnímu stylu pražské bohémy odvázané mejdany v bytech. Haas je rád pořádal u sebe. Kromě kamarádů od filmu, divadla, z literárních ale také podnikatelských kruhů k nim patřily mladé a krásné ženy. Hrál se jazz a vypilo se moře alkoholu. Večírky nezřídka končily divokými nočními vyjížďkami v autech – policejní kontroly s dýchnutím do balónku se ještě nekonaly a silnice zely v noci prázdnotou.
Na večírcích často i „sněžilo“. Jak potvrdila třeba herečka Ljuba Hermanová, kokain byl velmi populární drogou těchto umělců a intelektuálů. V Československu v té době registrovali na šest set překupníků „koksu“! Haas prý osobně chodil pro kokain hlavně do šatny známé Hunkovy restaurace.
Droga se však podle pamětníků proti dnešku používala s rozumem, spíš jen na zlepšení nálady. Skutečných narkomanů bylo málo. Znalci jako Haas ji ovšem brali i na podporu sexuální výkonnosti.
Haas byl známý kokainista, podle kamaráda režiséra Otakara Vávry však rozhodně nebyl to, čemu se dnes říká smažka. To by totiž nebyl schopen pracovat v takovém nasazení a tak dobře. Po sňatku s Bibikoffovou se kokainu vcelku bez problému vzdal. Bibi vzpomínala, že po nastěhování k Haasovi našla kokain v jeho koupelně. „Co to je, nějaký prací prášek?“ zajímala se. „Ne, to je kokain, to jsem kdysi bral. Vyhoď to prosím do záchoda,“ vysvětlil jí Haas. A víc už se u Haasů o kokainu nemluvilo.

Pokračování příběhu Hugo Haase a jeho ženy Bibi najdete v Žijeme naplno zde,

Máte rádi předválečné české hvězdy? Co si myslíte o Hugo Haasovi? Podělte se o své názory v diskusním fóru nebo si o tom popovídejte přímo pod článkem.


Kam dál?
Josip Plečnik - Dvorní architekt prezidenta Masaryka
Galerie Art Deco v Michalské ulici
Filosofický sál Strahovské knihovny dostane nový kabát
Kontaktní čočky profesora Wichterleho
V čem se vozily naše babičky?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.