velikost písma: A +/ A/ A -

Problém často pramení z neporozumění

Autor: Marie Šrámková | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Za psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou chodí zejména ti, komu v rodině něco skřípe. Nezřídka prý bývají důvodem problematické vztahy mezi matkami a dcerami.



Matky s dcerami někdy vedou dlouhé války. Kdo obvykle ustoupí?
Znám jen málo případů, kdy se dcera s matkou do smrti nesmíří a neodpustí si. Většinou mladší účastnice konfliktu ‚zmoudří‘ a ve vztahu s maminkou ‘zakope válečnou sekeru‘. A matka na moment smíření zpravidla čeká.

Někdy to tak ale nedopadne…
Zrovna nedávno jsem řešila případ, který neskončil happyendem. V poradně mě navštívila pětačtyřicetiletá žena, která svou matku po desetiletí doslova nenáviděla. Žili ve společné domácnosti ještě s třiadvacetiletým synem, který s babičkou vycházel výborně.

O co šlo?
Paní Jarka zdědila většinu domu od příbuzného, který malý podíl (vycházelo to akorát na jeden pokojík) odkázal Jarčině mamince. Jarka však seniorčinu neustálou přítomnost v ‚její‘ části domu nesnášela. Také jídlo připravovala jen pro sebe a pro syna, a to i tehdy, když matka prodělala onkologické onemocnění, přišla o ňadro a nemohla si sama nakupovat a nosit těžké tašky. Vnuk tehdy už nepomohl – dospíval, a tak měl jiné zájmy než obskakovat babičku… Až Jarčin nový přítel zapracoval na usmíření a svou partnerku přemluvil k návštěvě u.mne v poradně. Bylo na čase! Terapie byla úspěšná a obě strany se velmi snažily.

Takže přece jen šťastný konec?
Jenže babička tak dlouho opakovala, že nechce být ‚mladým‘ na obtíž a že půjde do domova důchodců, až jí rodina pobyt v domě pro seniory zařídila. Těsně před nástupem se však Jarčina maminka přiznala, že se jí vůbec nechce stěhovat, ale Jarka už neustoupila. Vše bylo zařízeno, tak s přítelem maminku odvezli na venkov do příjemného pečovatelského domu a vše se zdálo v pohodě. Ale za necelý měsíc maminka v domově zemřela.

Čtěte také: Kvůli mámě jsem se nevdala

Možná důvodem nebyla neláska, ale jen neporozumění.

Většinou tkví problém právě v neporozumění. Jinou klientku zas trápilo, že se jí maminka v dětství málo věnovala. Dcera byla zahořklá, měla pocit zanedbaného dítěte. Po několika sezeních u mne si však uvědomila, že se maminka se pro ni a pro sestru obětovala! Neměla na ni čas, protože se jako samoživitelka musela hodně ohánět. Vychovávala děti sama, táta umřel, když jí byl rok a půl. Byla věčně strašně unavená, protože si kromě zaměstnání na poště přibrala ještě úklid a večer psala na obálky adresy. Teprve u mne si dcera najednou uvědomila, že máma jen chtěla, aby její děti nestrádaly, aby měly vždycky ovoce a zeleninu a oblékaly se jako jejich spolužáci. Jenže dcery by raději oželely čerstvou mrkev a raději by měly mámu doma.

Jejich vztah se zlepšil?
Dnes mladá paní říká, jakou má báječnou mámu. Všechno si vyříkaly. A babička dnes rozmazluje vnoučata.

Bylo to u vás také tak? Svěřte se na našem fóru nebo pod článkem.

Kam dál?
Stáří není nemoc ani zásluha
Co si dáte, chásko?
Sviťte šetrně – úsporně a ekologicky
10 rad jak se zodpovědně zadlužit
Můj život s „ereskou

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor, Téma týdne