velikost písma: A +/ A/ A -

Než ho zničil sex, ovládal světové dění

Autor: Libuše Konopová | komentářů: 0

Sexuální skandály mocných svědčí o tom, že osvěty nebude nikdy dost. Myslíme si o sobě, jakého pokroku jsme dosáhli, čemu všemu vládneme a přitom to nejzákladnější, co se skrývá přímo v nás, nezvládáme, ba naopak: necháváme se tím zotročit.



Zářným příkladem je skandál kolem šéfa MMF Dominique Strausse-Kahna. A svět žasne. Mediální informace o neznámých násilnících, kteří přepadají ženy a nutí je k sexu, dnes už málokoho vzruší. Zbystříme jen tehdy, jedná-li se o čin extrémně krutý nebo dopustí-li se ho veřejně známá osobnost. Jak je možné, že osoba, zastávající tak zodpovědnou funkci a podílející se na řízení celosvětové ekonomiky, neudrží na uzdě své pudy, vkročí-li do hotelového pokoje uklízečka? A navíc místo pověstného francouzského šarmu použije hrubé síly? 32 letá pokojská, původem z Afriky, prý neměla nejmenší tušení, kdo se na ni v onom apartmá vrhl. Prostě jen vešla dovnitř, aby mohla uklidit.

Nehoráznost nebo komplot?
Hlavně ženy jsou pobouřené. Není divu – v ženské populaci se případy násilného vynucování sexu takřka nevyskytují. Scénu, kdy nahá žena přepadne neznámého muže a nutí ho k orálnímu sexu, si lze představit v avantgardním filmovém dramatu, nikoli v reálném životě. Na tomto případu ovšem kromě sexuálního zneužití pořádně irituje a emocemi veřejnosti cloumá i zneužití mocenského postavení. Potvrdí-li se, že Strauss-Kahn pokojské navíc ještě vyhrožoval, určitě mu to u soudního přelíčení přitíží. Ale kupodivu ne všechny ženy jsou s obětí solidární. Členky jedné socialistické strany ve Francii jí neprojevují ani kapku soucitu, naopak. Tvrdošíjně hájí názor, že jde o komplot, odsuzují americkou nesmlouvavost a způsob, jakým byl Strauss-Kahn zatčen a v poutech prezentován veřejnosti.

Neslavný konec slavného muže
Každopádně kariéra muže, který měl kandidovat na francouzského prezidenta, zhasla. Jako šéf MMF skončil, o výši trestu rozhodne soudní proces. Jedna rána za druhou, fatální následky – a to vše kvůli momentální explozi touhy po hotelové uklízečce? Těžko, pravděpodobně šlo jen o pomyslnou poslední kapku, incidenty se slabým pohlavím měl již dříve. Na tomto případu z nejvyšších politických kruhů se opět ukazuje, jak nesmírně důležité je být upřímný sám k sobě, nepřehlížet a nepotlačovat své základní živočišné potřeby. Vyhledat odbornou terapeutickou pomoc v okamžiku, kdy jedinec cítí, že touha po jejich uspokojení začíná hraničit s patologií, zejména sadistického charakteru a nečekat, až se situace vymkne kontrole a změní se v cestu do pekel....Ta totiž bývá fatální, nezvratná a bez nejmenších šancí na happy-end.

Myslíte si, že může mocenské postavení ovlivnit rozhodnutí soudu? Kde jsou hranice tolerance pro excesy mocnářů? Vyjádřejte svůj názor na tyto kontroverzní situace v našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Jak se stát členem volební komise
HOAX – nešiřte poplašné zprávy!
Město vína a pikantní hořčice – Krems
Za atmosférou středověku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.