velikost písma: A +/ A/ A -

Aikido – objevte umění samurajů

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – ZRALÉ MUŽSTVÍ: Mužská síla, agresivita, se v dnešní době stává postrachem. Domácí násilníci, rowdies nebo pubertální výtržníci své fyzické síly zneužívají. Existuje však i jiná forma jejího využití – kultivovaná a ne pouze vnějšková.


Foto: iStock

Kaligrafie v boji
Japonská bojová umění se formovala během dlouhé historie feudálního Japonska. Prvotním cílem byl boj, sebeobrana, zlikvidování nepřítele. Tato bojová umění, japonsky budžucu (bu – válka, džucu – umění) se zejména počátkem 20. století přeměnila na budó (cesta boje). Hlavním cílem už není zabití protivníka, ale soustavné poznávání sebe sama a neustálé sebezdokonalování. V budó se zrcadlí moudrost Dálného východu, podobně jako umění kaligrafie, ikebany či čajového obřadu. Síla spočívá v koncentraci na přítomný okamžik, estetiku pohybu a správné dýchání, které propojuje tělo i mysl.

Čtěte také: Zralý muž necucá mléčnou čokoládu!

Aikido, neboli cesta harmonie, patří mezi nejmladší bojová umění. Vzniklo však spojením několika tradičních bojových umění, která se vyvíjela na císařském dvoře od 9. století (Aiki jutsu, Daito ryu). Aikido je způsob sebeobrany, kterým se lze ubránit jednomu i více útočníkům. Nevyžaduje mnoho síly, proto ho mohou cvičit i osoby nepříliš fyzicky zdatné. Jeho zakladatel Morihei Uešiba (1883-1969), kterému žáci neřeknou jinak než Ó-sensei (velký učitel), patřil k největším japonským duchovním mistrům. Sám Uešiba tvrdil, že nenásilné odolávání nepříteli, je největší zbraň, jakou člověk vládne. Kladl důraz na spirituální rozměr Aikido. Do roku 1920 se vyučovalo Aikido pouze na císařském dvoře. Poté se začalo šířit také mezi veřejnost. V Evropě se s ním poprvé setkáváme ve Francii v šedesátých letech minulého století. V současnosti se Aikido velmi dynamicky rozvíjí. Také v České republice funguje zastřešující organizace – Česká asociace Aikidó. V Evropě Aikido mezi širokou veřejností tolik známé není, ale ve své domovině je velmi populární. Možná znáte tento styl z filmu – vzpomínáte si na filmy se Steavem Seagalem (Přepadení v Pacifiku, Aljaška v plamenech, Lovec policajtů aj.)?

Víte, že…? Steaven Seagal odcestoval ve svých 17 letech do Japonska, aby se mohl učit od samotných mistrů Aikido. V současnosti sám patří k celosvětově uznávaným mistrům a má sedmý dan.


Podívejte se na krásný tanec Aikido. Klikněte na obrázek!

Boj bez boje
Termín Aikido je tvořen třemi japonskými znaky. Ai znamená harmonii, jednotu, souhlas. Cvičení Aikido harmonizuje člověka s vesmírnou energií (ki). pak znamená cestu, pouť, způsob života. Cílem tréninku je integrovat tělo a mysl tak, aby pracovaly v dokonalé harmonii. Nejedná se o náboženství, ale procvičováním jeho technik je možno se dobrat k hlubším pravdám – o životě, o jednotě všeho živého. Cílem cvičení je emocionální stabilita, fyzická a duševní rovnováha. V Aikido neexistuje protivník v pravém slova smyslu, pouze partner, kterého můžu kontrolovat. Snaha o vítězství či soutěživost není smyslem cvičení. Proto si zakladatel Uešiba nepřál, aby se Aikido stalo soutěžní disciplínou a degradovalo se na pouhé pořádání zápasů.

Čtěte také: Petanque slaví 100 let, přesto není hrou starců!

Technika boje
Aikido je považováno spíše za disciplínu mentální než fyzickou. Má velmi elegantní techniku, která je založena na využití síly a reakcí protivníka. Je sebeobranou proti nevyprovokovanému útoku. Existuje na 3 tisíce základních technik, každá má dále 16 variant, podle situace mohou vznikat i další varianty. Studium zahrnuje techniky boje beze zbraně, dále techniky s tyčí (džó), mečem (bokken) a nožem (tantó). Nedílnou součástí jsou meditační a dechová cvičení. Hlavní je koordinace s akcí protivníka. Aikido zdůrazňuje hody a páky. Při správném použití techniky lze i velkou agresi pohotově odrazit či neutralizovat. Základní technické stupně se nazývají Kjú, poté následují stupně Dan. Nejvyšší dan je desátý.

Pro koho je Aikido vhodné? Neexistuje věkové omezení. Aikido mohou začít cvičit malé děti, jejich trénink probíhá formou hry. Naopak, je možné začít cvičit i v padesáti. Aikido je vhodné také pro ženy.

Zdroj:
http://www.aikikai.cz/
http://www.cfai.cz/

Jak se udržujete ve formě Vy? Svěřte se na našem diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Sportovat lze i s kily navíc
Trojnásobný mistr světa – Tomáš Dvořák
Sousedi do nepohody
Zvyšují přípravky proti pocení riziko rakoviny?
Test: Jak sedíte za volantem?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne