velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na duben

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Velikonoce klepou na dveře a jaro láká do ulic, ale příležitosti, jak se kulturně vyžít, rostou jako houby po dešti. Inspirujte se našimi tipy.

Sochy jako životní krédo
Fandové českého sochařství mají jedinečnou příležitost pokochat se výtvory sochaře a spoluzakladatele skupiny Tvrdohlaví Čestmíra Sušky na výstavě Outside/Inside, kterou bude hostit Centrum současného umění DOX. Část výstavy (Outside) opravdu bude venku, tedy na Velké terase ve dvoře DOXu, a zhlédnout ji můžete od 13. 4. do 31. 8. Její druhou polovinu, Inside, pak budete obdivovat ve 2., 3., a 4. patře Věže. K příležitosti výstavy a také šedesátin autora vychází v nakladatelství Gallery jeho monografie.



Outside/Inside uzavírá úspěšný projekt Rezavé květy, který byl k vidění na mnoha místech České republiky, včetně pražského Staroměstského náměstí, a v USA. „Je to pravděpodobně poslední příležitost vidět velké množství skulptur z cyklu Rezavé květy pohromadě. Po skončení výstavy budou putovat na místa svého trvalého umístění. Outside/Inside bude zajímavý i pro ty, kdo viděli moji velkou výstavu v karlínské Thámově hale v roce 2007, protože vystavené práce jsou přímým pokračováním tehdy prezentovaných skulptur,“ říká Čestmír Suška. Více najdete zde.

Ženská krása po padesátce v hlavní roli
Také jste názoru, že stárnout se dá s elegancí a věk nehraje žádnou roli? Setkat se s podobně smýšlejícími máte příležitost 12. dubna (od 16 hodin) na křtu knihy režisérky a publicistky Olgy Struskové „Jak nestárnout aneb Sexy až do hrobu“. V knize najdete rozhovory s úspěšnými a uznávanými dámami (například Táňou Fischerovou, Květou Fialovou, Marií Retkovou, Vladimírou Dvořákovou, Helenou Illnerovou či Magdalenou Dietlovou a dalšími), které doplňují názory odborníků na ženskou krásu po padesátce. Křtu, který se koná v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí, se ujme Vlastimil Harapes a Jan Zadražil. Více najdete zde.


Čtěte také: Chci zřídit masturbační domov důchodců

Jarní večery s jazzem
Duben v Brně se ponese ve znamení jazzu. Po jedenácté se uskuteční JAZZFESTBRNO. Od 11. do 26. dubna se do moravské metropole sjede plejáda zahraničního hostů zvučných jmen i řada špičkových českých jazzmanů. Lákadlem určitě bude jak kytarový virtuóz Pat Metheny se svou Unity Band, tak kontrabasista Avishai Cohen se svým triem. V rámci festivalu oslaví své sedmdesáté narozeniny flétnový a saxofonový mág Jiří Stivín. Nenechte si to ujít a přijďte 14. dubna do klubu Semilasso. Více najdete zde.



Požitky i zážitky na jednom místě
Hledáte potravu pro tělo i ducha na jednom místě? Zamiřte do prodejní Galerie Epicure, která nejen vystavuje zajímavé současné umělce, ale v prostředí krásných výtvorů pořádá také ochutnávky kvalitních vín, čokolády či čaje. V dubnu budete mít příležitosti tři: 11. dubna bude mít hlavní slovo tokajské víno, 25. dubna ochutnejte nejlepší výsledky vinařského ročníku 2011. Milovníci čaje si přijdou na své 3. dubna. Do 19. dubna trvá prodejní výstava milovníka žen, fotografa a malíře Jana Saudka. Více najdete zde.

Obrana jeskynního muže
O rozdílech mezi muži a ženami toho už bylo napsáno a zfilmováno hodně, a přesto je tato tematika stále živá a žádaná. Neustále vyprodané představení Caveman v divadle U Hasičů je toho dobrým důkazem. Představení vzniklo na základě hry „Obhajoby jeskynního muže“, jehož autor Rob Becker ji sám uvádí a vyprodává divadelní sály v USA i Kanadě. Humorně přemýšlí o rozdílech mezi pohlavími a o tom, jak tyto rozdíly vyvolávají častá nedorozumění. V českém podání této one-man-show uvidíte Jakuba Slacha, v alternaci s Janem Holíkem. Více najdete zde.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Největší krize je v nás
Čejkovický odkaz Templářů stále žije
Na studium v zahraničí není nikdy pozdě
Sousedské divadlo stále žije
Rekvalifikační kurzy zvyšují sebevědomí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.