velikost písma: A +/ A/ A -

Čejkovický odkaz templářů stále žije

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 0

K pokladům se vždy vážou tajemství a báje o jejich obsahu a umístění, stejně jako tajuplné historky lovců pokladů o jejich hledání. Jedním z nich je i poklad templářských rytířů.

Se záhadami o tomto pokladu jsou úzce spjaty Čejkovice, jihomoravská obec ležící zhruba 40 km jihovýchodně od Brna v okrese Hodonín, známá též vynikajícím vínem a bohatou historií. Díky stavebním pracím v tamních Templářských sklepech se na jaře loňského roku našly mimo jiné zbytky tří zaniklých sklepů, odpadní a obilné jámy i středověký hrob s kostrou. Archeologové předpokládají, že jde o hrob z doby raného středověku, tedy ještě z období před rokem 1200. Pozornosti odborníků neušel ani dobový pergamen. Podle prvních zpráv by mohlo jít o šifrovanou zprávu, která odkazuje na konkrétní místo, kde je ukrytý bájný templářský poklad.

Čejkovická teorie pravděpodobnosti
Templářský řád vznikl na základě úspěchu první křížové výpravy v letech 1118 - 1119 n. l., založilo ho devět francouzských rytířů. Jeho členové především chránili poutníky cestující do dobytého Jeruzaléma. Poslání odpovídal i znak řádu, dva rytíři sedící na koni symbolizující chudobu a službu. Templáři patřili k nejmocnějším církevním řádům středověku. Byli nejenom bravurní válečníci, oddaní obránci křesťanství, ale vynikali také v bankovnictví, stavitelství a řemeslech. Moc a bohatství řádu ale měly negativní ohlas u světských panovníků. Ti ho obviňovali z kacířství, neúcty k svátosti oltářní a ze sodomie. Rytíři zřejmě útok na svůj řád oficiálně zrušený v roce 1312 tušili, proto uschovali a odvezli mnoho svých cenností do bezpečí neznámo kam. Jelikož se řád dělil na provincie a velitelství (komendy) po celé Evropě včetně Čech a Moravy, které s Rakouskem tvořily jednu provincii, vstoupily do hry i Čejkovice.

Čtěte také: Dýchej až nadoraz!

Středisko významných historických objevů
Nálezy dokládají, že tato obec byla už před osmi stoletími významným středověkým sídlištěm, ve kterém sídlil i řád templářů. Jejich příchod do našich zemí je datován rokem 1232. Stejný letopočet se vztahuje k budování čejkovické gotické tvrze, jejímž jádrem byla čtyřhranná věž (zachovány základy) opevněná hradbou, k níž přiléhaly pravděpodobně dřevěné budovy. První zmínka o Čejkovicích je spojena s rokem 1248. Tehdy břeclavský údělník Oldřich ze Sponheimu daroval „zdejším“ templářům čtyři grunty v Rakvicích. Roku 1309 se ale nejmocnější feudál Jindřich z Lipé zmocnil majetku templářů. Pro Čejkovice to na dlouhá staletí znamenalo definitivní převzetí tvrze řadou různých šlechtických rodů. Ty se postupem času postaraly o její přestavbu na renesanční zámek ukončenou ve 2. polovině 16. století za pánů z Víckova. Posledními aristokraty, kteří obec vlastnili, byli Habsburkové (1783 - 1918). V současnosti je ze zámku hotel s restaurací a dalšími prostorami. Komplex vznikl rekonstrukcí zdevastovaného objektu, započatou na konci 70. let minulého století. Legenda hovoří o tom, že tvrz byla spojena obrovským sklepením dlouhým zhruba 24 km s městečkem Skalicí, kudy procházela obchodní jantarová stezka. Skutečností však zůstává, že dnes je přístupno 650 metrů sklepení, které je tak velké, že v něm projede ozbrojený jezdec na koni a vůz plně naložený zbožím, třeba vínem.

Templářské víno z Čejkovic
S tímto produktem jsou Čejkovice nerozlučně spjaty, stejně jako s templáři. Společně se stavbou zmiňované tvrze totiž začala i výstavba rozsáhlých vinných sklepů, které neměly na našem území obdoby. Tím také odstartovala nová epocha pěstování vinné révy v oblasti Čejkovic a okolních obcí. Ojedinělé sklepení je v Česku jedinou dodnes zachovalou templářskou památkou zásadního významu. Další je již pouhá zřícenina hradu Templštejn u Jamolic na Znojemsku. S příchodem řádu templářských rytířů působících v kraji téměř 70 let je spojeno podnikání firmy Templářské sklepy Čejkovice. Ta stále vyrábí v historických prostorách vynikající víno. Při návštěvě obce vás tak čeká nejen prohlídka nevídaných podzemních areálů, ale i zajímavá přednáška o počínání tajemných rytířů jakož i zdejšího vinařství, vše doprovázené degustací tamních vín. Samotné templářské sklepy ještě zdaleka neodhalily všechna svá tajemství. Předpokládá se, že část chodeb byla zavalena a celý komplex původních templářských chodeb nebyl dosud odkryt. Stejně tak je možné, že legenda templářských rytířů, se kterou se dnes a denně v čejkovických sklepech setkáváme, může v blízké budoucnosti ožít u mnoha příznivců templářských rytířů a lidí s duší lovců pokladů a ten “templářský“ bude skutečně nalezen.

Máte rádi záhady? A degustace vín? Svěřte se na našem fóru nebo na facebooku!

Kam dál?
Vozatajství: v zápřahu koňské energie
Bavte se, hrajte si, dovádějte, léto je tu!
Tichý zabiják miluje sůl
Sex zralých žen - konec tabu!
Nebojte se vlastní pohovky!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.