velikost písma: A +/ A/ A -

Pracující důchodci přijdou o tisíce

Autor: Karel Muška | komentářů: 1

Tisíce korun na dani z příjmů si od příštího roku nepřiplatí jen pracující důchodci, ale i všichni další příjemci starobní penze, kteří mají jiné zdanitelné příjmy. Minulý týden o tom daňovým balíčkem rozhodla resuscitovaná Nečasova vláda. Co vše to tedy bude pro aktivní penzisty znamenat?


foto: iStock

Kromě pomalejší valorizace důchodů se senioři budou muset rozloučit i s takzvanou základní slevou na dani. Zrušit by se měla na tři roky. Konec této slevy bude pro pracující důchodce od roku 2013 znamenat snížení měsíčního čistého příjmu až o 2070 korun. Zrušení základní slevy na dani z příjmů v roční výši 24 840 korun se týká všech druhů příjmů seniorů. Jak to bude vypadat v praxi? Lidé, kteří vydělávají měsíčně 10 000 korun hrubého a nyní neplatí daně, by měli v roce 2013 zaplatit na dani z příjmu ročně 24 000 korun. Člověk s 15 000 hrubého by místo nynějších 11 340 korun měl platit 36 000 korun. Důchodce, který vydělává 20 000 korun a na dani nyní platí ročně 23 400 korun, by měl odvést 48 000 korun.

Jak se změny penzistů dotknou?
Konkrétní dopad schválených „rozpočtových opatření“ si ukážeme na dvou příkladech:

Důchodce živnostník
Starobní důchodce si přivydělává jako živnostník. Jeho průměrný měsíční výdělek činí 10 000 korun hrubého, za rok si vydělá 120 000 korun. Od tohoto příjmu si odečítá náklady díky výdajovému paušálu ve výši 60 %. Jeho daňový základ tedy činí 48 tisíc korun (40 % ze 120 tisíc). Sazba daně z příjmů činí 15 procent, což ze 48 tisíc dělá 7200 korun. Při vyúčtování za rok 2012 uplatní daňovou slevu 24 840 korun, díky níž si daň z příjmů vynuluje. O rok později ale již tuto slevu nebude smět využít, takže odvede daň z příjmů ve výši 7200 korun.

Čtěte také: Druhý pilíř penzijního spoření aneb Ruská ruleta

Pronajímatel bytu
Starobní důchodce pronajímá byt za 8000 korun měsíčně. Jeho roční příjem ke zdanění tedy činí 96 tisíc korun. I v tomto případě se důchodci vyplatí uplatnit výdajový paušál, který u příjmů z pronájmu činí 30 %. Daňový základ tak v tomto případě dělá 67 200 korun (70 % z 96 tisíc). Daň z příjmů tedy činí 10 800 korun. Platí to samé jako u prvního příkladu. V roce 2012 si slevou daň z příjmů vynuluje, v roce 2013 zaplatí na dani z příjmů 10 800 korun.

Další zářez do rozpočtu seniorů
Dosud fungující sleva, která platila od roku 2008, byla pro penzisty poměrně výhodná. „Vydělal jsem si měsíčně kolem deseti tisíc korun, daň z příjmu jsem prakticky neplatil a vedle toho mně běžel většinou taktéž nezdaněný důchod,“ popisuje stávající stav vitální pětašedesátník pan Pavel. „A právě tahle selektivní výhoda pro jednu skupinu obyvatel vládě vadila. Když jednou řeknou á, měli by říct také bé, tedy že nám penzistům důchod valorizovali pouze směšnou částkou. Nevím, co jsme jakožto senioři vládě udělali, že nás neustále trestá,“ nebere si servítky pan Pavel. Sám nyní uvažuje, zda bude od 1. ledna, kdy daňová změna vstoupí v platnost, pokračovat v práci.

Rada seniorů mluví o diskriminaci
Ostře se proti rušení slev staví také Rada seniorů ČR. Podle jejího šéfa Zdeňka Pernese tato vládní úspora dopadne na 157 000 pracujících penzistů. „Sleva na dani je zrušena pouze u pracujících důchodců jako jediné sociální skupině. Tady nejde o rozprostření na všechny, ale o jednoznačnou diskriminaci seniorské populace. Jde o diskriminaci z důvodu věku,“ vysvětlil Pernes s tím, že to možná dělá vláda schválně, aby pracujících důchodců ubylo. Výhodou rušené slevy totiž bylo mimo jiné to, že ji úplně celou (skoro 25 tisíc korun) mohli uplatnit i lidé, kteří dělali jen sezonně.

Ostrouhané slevy rozpočet nespasí
Tím, že pracující senioři přijdou o základní slevu, by státní rozpočet měl získat ročně 2 až 2,5 miliardy korun. Za tři roky tedy kolem sedmi miliard korun. „Z makroekonomického hlediska ten dopad na výběr daní bude spíše marginální. Asi by se nic nestalo, kdyby sleva fungovala i nadále,“ míní hlavní analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj nezbude lidem, kteří mají malé penze, nic jiného než pracovat dále. „Ovšem bude i část lidí, kteří si řeknou, že než dál pracovat za takových osekaných podmínek, to se raději budou věnovat vnoučatům,“ uzavírá Pikora. Odborníci se shodují na tom, že stát by měl spíše podporovat zaměstnavatele k zaměstnávání důchodců. Jak jsme si však u Nečasova kabinetu již zvykli, škrty nejvíce dopadají na všechny potřebné, seniory nevyjímaje. Lidé mají ovšem naději, že Nečasovu nedůvěryhodnou vládu nahradí po předčasných volbách kabinet s všeobecně citlivějším přístupem.

Jste důchodce a pracujete? Budete v práci pokračovat, nebo dáte přednost volnému času a vnoučatům? Napište nám do diskuze nebo na facebook.

Kam dál?
Slevové servery – seriózní prodej nebo podvod?
sKarty aneb Velký bratr vás stále sleduje!
Senior Parky nabízí pohodlné bydlení i kulturu
Migréna: nevyhýbejte se spouštěčům
Staňte se senzačním seniorem!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.