velikost písma: A +/ A/ A -

Tipy pro snadné cestování

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 3

Kufry jsou sbalené, kytky v bytě zalité a my můžeme vyrazit na dovolenou. Napřed nás ale čeká cesta, mnohdy dlouhá a únavná. Příprava by se neměla podceňovat, abychom si nepokazili už samotný začátek dnů určených k odpočinku.

Autem
Před dlouhou jízdou autem se musíme zásobit především pitím (vodou nebo mírně slazeným nápojem), protože dehydratace kromě jiného zpomaluje reflexy. Hodit se bude také lehká svačinka. Když jsme hladoví, stejně jako když se přejíme těžkého jídla, následuje útlum. Přestávku si uděláme každé dvě hodiny. Protáhneme se a trošku si zacvičíme. Začneme chůzí – chvilku na špičkách a přitom se protahujeme, jak je nám příjemné, a zhluboka dýcháme. Pak se posadíme, předkloníme se, aby se nám prokrvil mozek, a poté se pomalu, s volně spuštěnýma rukama narovnáváme. Můžeme si lehnout na zem, ruce propleteme pod hlavou a pomalu si sedáme a opět leháme.

V koloně se nevztekáme – místo agrese raději opět zapracujeme na svém těle. Zhluboka dýcháme, kroužíme rameny a potom hlavou. Prospěje to zádům a uvolníme se i psychicky.

Varovné příznaky únavy: pálení očí a mžitky před očima (návod, jak unaveným očím ulevit, v článku: Oční cviky), zatuhlý krk, „mravenčení“ pod kůží. Pokud je ucítíte, dejte si přestávku, případně krátkou siestu (návod, jak si rychle a efektivně odpočinout najdete zde).

Autobusem
Několikadenní jízdu autobusem by měli zvážit lidé trpící křečovými žilami i ti, kteří mají sklony k bércovým vředům. Krevní oběh v dolních končetinách stagnuje, což nedělá dobře ani zdravým lidem. Účinnou obranou je opět pohyb. Pokud sedíme u uličky, alespoň občas vstaneme a protáhneme se. K pohybu využijeme hlavně přestávek obdobně jako při dlouhé jízdě autem. V autobuse se snažíme sedět s nohama co nejvíc nataženýma a ne skrčenýma pod sedadlem. Ideální je, když si je můžeme položit na sousední sedadlo (někdo si pro větší pohodlí přikoupí ještě jedno místo). V krátkých časových intervalech měníme polohu, propínáme špičky, kroužíme kotníky.

Náš tip: Nezapomínáme na dostatečný přísun tekutin. Mnoho lidí se na cestách bojí pít, aby se jim nechtělo na záchod, což může být v autobuse problém. Dehydratace však způsobuje mnohem horší potíže. Snažíme se pít průběžně v menších dávkách vodu nebo minerálky, omezíme sladké limonády, alkohol i kávu.

Letadlem
Ani lidé, kteří se nebojí létat, se v tomto dopravním prostředku nemusí cítit nejlíp. Především by měli zvolit pohodlné oblečení a obuv. Při dlouhém sezení většinou otékají nohy, takže se snažíme opět procházet, vsedě pak propínáme a přitahujeme špičky, napínáme a povolujeme lýtka.

Na zaléhající uši při startu a především při přistání pomáhá polykání, které vyprovokuje cucání bonbonu nebo žvýkačka a také způsob, jakým vyrovnávají tlak v uších potápěči: stisknou si dvěma prsty nos, zavřou ústa a „dýchají“, nikoli však násilně, aby si nezpůsobili zranění vnitřního ucha. Tuto proceduru je dobré dělat i preventivně, ještě před tím, než nám ucho zalehne. Někdy pomáhá i zívání.

Náš tip: Případné turbulence se nejméně projevují na sedadlech v blízkosti křídel. Trpíte-li nevolností, snažte se získat místo právě zde.

Lodí
Na loď vstupujeme lehce nasyceni pevnou stravou (chleba, cereálie, sušené ovoce). Pokud trpíme nevolností, najdeme si místo na palubě po směru plavby nejlépe ve středu lodi, kde se kymácení projevuje nejméně. Pozorujeme horizont nebo pobřeží, neotáčíme prudce hlavou. Nesnažíme se číst, protože to stejně jako v autě může navodit nevolnost. Preventivně si ještě před cestou, ale iběhem ní můžeme vzít zklidňující lék.

Časový posun
Když letíme na jiný kontinent, musíme počítat s časovým posunem. Změna času o pět a více hodin může nabourat biorytmus. Chystáme-li se jen na krátkou, několikadenní návštěvu vzdálené destinace, nevyplatí se na časový rozdíl připravovat. Při týdenních a delších pobytech si před odletem nařídíme hodinky na místní čas cílové stanice. Let se pokusíme prospat pouze v případě, že do místa určení dorazíme ráno, případně lehce po obědě. Ihned se snažíme přizpůsobit novému režimu – ve dne jsme vzhůru a v noci se pokoušíme usnout (rady a tipy pro snazší usínání najdete zde).

Věděli jste, že: dlouhou cestu na východ náš organismus hůř snáší než na západ? Je totiž mnohem těžší den uměle zkrátit než ho prodloužit.

Kam dál:
Lisabon – město bez zbytečného stresu
Dopřejte si gastronomický pobyt v Čechách nebo na Moravě
Správnou hygienou proti nákaze
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011