velikost písma: A +/ A/ A -

Stáří a střecha nad hlavou

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 0

Takzvaná stříbrná generace představuje demograficky silný tým. A prognózy o ní hovoří jasně. Za čtyři roky bude v Česku více seniorů než dětí do 14 let. Rapidně jejich počet vzroste do roku 2030, na 200 důchodců má připadat 100 dětí.

Pro rok 2065 se předpokládá poměr dokonce 3 : 1. Péče o penzisty je tak jedním z často přetřásaných témat současnosti. Do budoucnosti však má prozatím jedinou jistotu: Chybí státní koncepce výstavby pro tuto věkovou kategorii. K dispozici je jen 40 tisíc míst, dalších 46 tisíc lidí je na čekacích listinách. Mnozí se tedy umístění zřejmě nedočkají.

Developeři s „lidským srdcem“
Daná skutečnost nahrává developerským firmám. Ty své projekty převážně zaměřují na rodiny s dětmi. Některé z nich ale cítí realitní potenciál i v bydlení pro seniory. Na trhu se tak začínají objevovat nové rezidenční projekty. Před nedávnem, navzdory rok starému krachu Residence Classis v Průhonicích, otevřely své brány hned dva nové „pokusy“.

O první se postarala Hana Porubská. V březnu zahájila provoz v resortu Dřevčický Park. K odvážnému kroku ji dovedly rodinné starosti, konkrétně péče o maminku. V době, kdy sama podnikala v zásobování lékáren, zjistila, že každodenní péče o seniora při vlastní plné pracovní vytíženosti není snadná. Přemýšlela co s tím. Výsledkem je areál s kapacitou 70 míst v Dřevčicích mezi Prahou a Brandýsem nad Labem, nabízející například i mezaninové apartmány. Podnikatelka vložila do výstavby úspory z předchozího byznysu a k tomu přidala 80-ti milionový úvěr od banky na školicí zařízení. To bude součástí projektu a pomůže domu pro seniory k rentabilitě. Jeho „otevřenost“ mají podpořit i další „společné“ prostory komplexu. Je to třeba plánované wellness centrum, určené seniorům i veřejnosti.

Podobný je i případ Jaroslava Plesníka. Hnacím motorem mu byla a je jeho matka. Upoutaná na invalidní vozík dlouho bydlela v Havířově, v panelovém domě bez výtahu. Dnes už má oba rodiče v jednom ze Senior Parků. Jeho stejnojmenná společnost dosud dokončila dva domy, každý s kapacitou 22 bytů. První v Luštěnicích u Mladé Boleslavi, druhý – od konce února – v Sokolči u Poděbrad. V červnu má trojlístek doplnit severočeský areál v Hrádku nad Nisou. Náklady na výstavbu každého z nich vycházejí asi na 25 milionů korun. Podle Plesníka jeden objekt pokryje spádovou oblast se 100 tisíci obyvateli. Celkem jich v Česku plánuje zhruba stovku, v nejbližší době v Havířově a v Rychvaldě na Ostravsku. Financovat chce vše stejně jako dosud – formou leasingu nemovitostí.

Na jinú notečku…
Trochu jiným směrem se vydali další developeři. Velkou neznámou je záměr firmy MS development: rezidenční projekt Sluníčková zahrada v Lysé nad Labem. Základem jsou tři bytové domy vyhrazené seniorům se třemi různými koncepty bydlení. V jednom objektu jsou byty k prodeji do osobního vlastnictví, další pak na nájemním principu s tím, že jeden objekt nabídne 24 hodinovou péči. Účel? Zkusit pohromadě funkci klasického rodinného bydlení s areálem pro seniory, včetně objektu se službami. Výstavba by měla začít příští rok.

O integraci seniorů se opírá společnost Conti Real Čeladná na Ostravsku, která loni dokončila bytový komplex o sedmi viladomech Farské Lúky. Byty v nich jsou na prodej a stojí od 1,5 milionu korun. Investor chce mít do budoucna v tamní lokalitě větší zastoupení menších bytů, pětinu z nich hodlá prodat seniorům.

A třetí příklad developerských aktivit. Koncept pro aktivní seniory alias průhonický comeback. Tak lze nazvat experiment firmy OPTReal, jenž chce v roce 2011 zahájit výstavbu Senior klubu Zdiměřice se 68 apartmány. Hlavní rozdíl oproti předchozím je v tom, že jako klasický developer nabídne byty k prodeji do vlastnictví. V základním balíčku služeb pro seniory s cenou kolem 10 tisíc měsíčně developer zatím nepočítá s lidmi s vážnými zdravotními problémy. Pobytu imobilních osob se ale nebrání, dosud však pro ně nemá stanovenou finanční hranici.

Překážky, překážky, překážky…
Početnějšímu rozšíření senior parků, jejichž výstavba se rozmáhá v zámoří a zvolna i v západní Evropě, hlavně formou tzv. vesniček pro seniory, zatím brání dlouhá návratnost investice, malá kupní síla většiny tuzemských seniorů a řada právních nejasností.

Jak upozorňují právníci, prodej bytů výhradně pro seniory skýtá řadu otazníků. V kupní smlouvě je potřeba vyřešit, jak zachovat seniorské bydlení. Tedy jak například formulovat právo developera na zpětné odkoupení bytu tak, aby se nedostal do rozporu s dědickým právem. Právě OPTReal počítá s tím, že bude byty zpětně odkupovat za pořizovací cenu navýšenou o inflaci.

Další překážky staví podnikatelům do cesty banky. Na podobné projekty totiž nechtějí půjčovat. Odrazuje je jak slabá kupní síla, tak průhonický neúspěch prvního českého luxusního objektu.

Otázka financování ubírá příležitosti i tzv. PPP projektům, tj. propojení státních a privátních investic. Získat státní dotace je pro soukromá zařízení takřka nemožné. Překážkou je fakt, že jsou registrována jako zařízení hotelového typu, nikoliv jako pobytová sociální služba. Zodpovědnost za potřebu dalších domů se specifickou péčí si tak MPSV s MMR přehazují doslova jako horkou bramboru. Nedovedou totiž určit, co je ještě bydlením a co už hospitalizací.

Přesná čísla, kolik investorů plánuje výstavbu domovů pro seniory, není možné zjistit. Zdá se ovšem, že navzdory všem překážkám a průhonickému precedentu zájem o tento druh podnikání přece jen roste.

Kam dál?
Deregulace nájmů ztrpčuje seniorům život
Bydlení pro seniory? Velká neznámá!
Právo doživotního užívání
Bezplatné poradny pro seniory
Jak nenaletět na "výhodné" nabídky na koupi nového bytu
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.