velikost písma: A +/ A/ A -

Nebezpečné léky pro starší a pokročilé

Autor: Roman Peterka | komentářů: 0

Jen malá část těch, kdo už překročili šedesátku, neužívá žádné léky. Ne všechny jsou přitom pro člověka, který se přehoupl do věkové kategorie „-sát“, vhodné.

Farmakoterapie má ve stáří svá specifika, která nejsou vždy tak docela respektována. Mezinárodní studie ukázala, že v zemích západní Evropy bylo vysledováno špatné užívání léků u 15 % seniorů, v Česku se to prokázalo u 41 %. Nejde „jen“ o to, že by člověk kombinoval nevhodné léky, protože obešel několik specialistů a nikomu z nich neřekl, co už mu předepsali ti předchozí. Problém je i v jejich účincích. Mnoho běžně dostupných preparátů může seniorům vážně uškodit.

Úskalí klinických studií
Většina klinických zkoušek, kterými musí projít každý lék před uvedením na trh, totiž probíhá na zdravých dobrovolnících či nemocných ve středním věku. Tělo člověka ve středním věku však reaguje na léky jinak, než tělo seniora – například některé léky se u starších osob hůře vstřebávají či naopak pomaleji vylučují. Lék, který u mladšího člověka funguje naprosto uspokojivě, může být u seniora méně účinný nebo dokonce může vyvolat nečekané zdravotní obtíže, jako je inkontinence související s podáváním furosemidu, zmatenost a delirantní stavy po řadě běžně užívaných léčiv (digoxinu, ranitidinu, tricyklických antidepresiv, diuretikách) apod.

Přečtěte si také: Chraňte sebe i druhé před nežádoucími účinky léků

Vyhánění klínu klínem
Zdravotní problémy způsobené nevhodnými léky přivedou seniora k lékaři. Toho někdy nenapadne hledat v pacientových obtížích komplikaci způsobenou nevhodným léčivem, popřípadě jeho nesprávným užíváním a řeší stav jako jakýkoli jiný zdravotní problém – předepíše na něj lék. Pacient se tak dostává do tzv. lékové kaskády. Nové léky způsobují nové zdravotní problémy, na které pacient dostává od lékaře další léky. Pacient tak bere stále více léků, jejichž vzájemné reakce přinášejí další zdravotní komplikace. V extrémních případech mohou vést až ke smrti pacienta.

Přečtěte si také: Nulová sazba DPH na léky by pomohla hlavně seniorům

Jak se chránit:
1. Pozorně si přečíst příbalové letáky, při výskytu nežádoucích účinků se obrátit na lékaře. Když lékař nežádoucí účinky neřeší či bagatelizuje, zkuste konzultovat jeho názor s jiným lékařem.
2. Velkou část komplikací si pacienti způsobují sami tím, že si např. na nachlazení „naordinují“ příliš velké dávky volně prodejných léků nebo více léků se stejnou účinnou látkou (může pak dojít k předávkování). Samoléčbu je vhodné vždy konzultovat alespoň s lékárníkem.
3. Pokud musíte obejít více lékařů, informujte každého o lécích, které již užíváte – můžete tak předejít nevhodným kombinacím léků.
4. Navštěvujete-li více specialistů, pořiďte si elektronickou zdravotní knížku. Lékaři budou mít on-line přístup k vaší zdravotní dokumentaci a vy nebudete svou anamnézu každému zvlášť vysvětlovat.

Kam dál?
S léky bez receptu zacházejte opatrně
Melatonin - záchrana pro nespavce
Homeopatie – podobné se léčí podobným
Jak hledat na webu ověřené informace o lécích a lékárnách?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.