velikost písma: A +/ A/ A -

Roztroušená skleróza, jinak také ereska

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Je to onemocnění centrálního nervového systému, který je tvořen nervovými tkáněmi mozku a míchy. Nemoc je definována jako takzvané autoimunitní onemocnění – imunitní systém napadá vlastní tkáně organismu. Spouštěčem je řada faktorů od genetických dispozic, životního prostředí, kouření a dalších, často neznámých činitelů.

Rozhovor s doc. MUDr. Evou Havrdovou z Neurologické kliniky, Univerzity Karlovy v Praze, z 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

Paní docentko, jaké je roztroušená skleróza onemocnění? Kde hledat příčiny?
Příčiny RS neznáme a nepochybně není jedna. Některé jsou však velmi pravděpodobné, jak ukazuje výzkum: kombinace stresu, infekcí, kouření a nedostatku vitaminu D. Proto se RS zřejmě nejhojněji vyskytuje v oblastech dále od rovníku.

Jakých činností by se měl člověk s roztroušenou sklerózou rozhodně vyvarovat?
Kouření. Zdvojnásobuje pravděpodobnost, že člověk onemocní a urychluje průběh nemoci, pokud člověk už nemocen je.

Kdy, v jakém věku se objevují první příznaky roztroušené sklerózy?
To je velmi individuální. V devadesáti procentech mezi 20. a 40. rokem života.

První článek k tématu čtěte zde.

Jaké jsou následky choroby?
Neléčená choroba vede k poruchám hybnosti končetin, poruchám rovnováhy, koordinace pohybů, zraku, vylučovacích a sexuálních funkcí, únavě, depresi. Ne všechny příznaky musí postihnout každého, záleží na tom, v jakých místech mozku a míchy se vytvoří zánětlivá ložiska.

Lze roztroušenou sklerózu s úspěchem léčit nebo pouze zmírnit následky nemoci?
Dnes už lze obojí, ačkoli zcela vyléčitelné toto onemocnění není. Zánětlivý proces lze v současné době u mnohých nemocných držet pod kontrolou moderními, tzv. biologickými léky, pokročilejší stadia choroby jsou ovšem dosud neovlivnitelná. Od mnoha příznaků umí moderní léky pomoci, některé jako například třes a únava se ovlivňují špatně. Zde je nutná i spolupráce pacienta a jeho ochota něco pro sebe dělat – pravidelně cvičit svaly i mozek.

Je roztroušená skleróza dědičná nebo nakažlivá?
Nakažlivá rozhodně ne. S dědičností je to složitější. Choroba vzniká vzájemným působením genetického pozadí jedince a zevních faktorů, o nichž jsme mluvili. Většina diagnostikovaných nemá nikoho příbuzného s touto chorobou, tam, kde se choroba však již vyskytla, je riziko o něco vyšší.

Čtěte také: Příběh alergika: Jiřina Kropáčová, 42 let

Ovlivňuje roztroušená skleróza délku života?
Podle starých statistik zkracuje neléčená choroba život přibližně o 7 let. V době moderní léčby však tento údaj zatím chybí.

Jaké jsou první příznaky roztroušené sklerózy, onemocní spíš ženy nebo
muži?

Ženy jsou postiženy dvakrát častěji. Prvními příznaky může být cokoli z výše jmenovaného, ale nejčastěji jsou to poruchy kožní citlivosti nebo zánět očního nervu, tedy mlhavé vidění, bolest za okem při pohybu oka, výpadky zorného pole, změna vnímání barev, které se stanou našedlými.

Kam dál?
Depresí trpí více ženy
Ozdravovny Jana Buriana
Pitný režim a 7 tipů jak pít víc
Sportovat lze i s kily navíc
Podnikatelkou po padesátce? Chce to odvahu, ale jde to
Mozková rozcvička zabrání zapomínání

Máte ve svém okolí postiženého RS? Podařilo se chorobu včas diagnostikovat? Které projevy nemoci postiženého nejvíce omezují? Napište nám svůj příběh na [email protected], do diskuzního fóra nebo pod článek.



 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne