velikost písma: A +/ A/ A -

Pitný režim a 7 tipů jak pít víc

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 1

Pitný režim je pojem, který se dnes skloňuje ve všech pádech. Označuje nezbytné pravidelné doplňování tekutin, které tělo ztrácí například pocením nebo dýcháním. Voda je potřebná pro činnost všech tělesných funkcí, každá buňka, tkáň, orgán a systém pracují v tekutém prostředí. Naše schopnost úspěšně a šťastně žít je podmíněna i množstvím vody, které během dne vypijeme.

Děti versus dospělí
Na rozdíl od malých dětí dospělí nepociťují tak často žízeň a ve chvíli, kdy přijde, může být již člověk mírně dehydratovaný. Když mírná dehydratace trvá delší dobu, může způsobit řadu zdravotních problémů, jako jsou bolesti hlavy, ztráta koncentrace, zácpa či ledvinové kameny. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace je špatný pitný režim příčinou až 6 % všech nemocí lidstva, a to nejen z důvodu nekvalitních tekutin, ale také jejich nedostatečného příjmu.

Kolik pít…
Optimální individuální příjem tekutin nelze přesně stanovit. Lékařská literatura uvádí, že denně potřebujeme přijmout minimálně 1,2 litru tekutin. Dbejte spíše na to, aby bylo tekutin o něco více, ale nejde-li o mimořádnou situaci, není vhodné zvyšovat příjem tekutin nad 3 litry, neboť se pak přetěžují ledviny a vyplavují důležité minerální látky. Potřeba vody stoupá s fyzickou námahou či sportem a při zvýšené teplotě okolí.

…a co pít?
I když nejzdravějším nápojem je čistá voda, můžeme si bez obav dopřát pestřejší skladbu nápojů. Obecně lze říct, že pitná voda z veřejných vodovodů má u nás velmi dobrou kvalitu, ale je pravda, že ne vždy a všude plně vyhovuje její chuť. Vhodné jsou balené kojenecké a pramenité vody. Balené vody by se měly skladovat v chladnu, otevřená láhev by se měla co nejdříve spotřebovat. K vhodným nápojům patří i vodou ředěné čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a džusy, oblíbené jsou čaje, zejména roiboos a zelený či ovocný čaj. Bylinkové čaje užíváme spíše jako podpůrné léky při onemocnění.

Přečtěte si také: Osvěžující vitaminové drinky

Minerální vody pro i proti
Česká republika patří ve spotřebě minerálních vod ke světovým velmocem, ale jejich dlouhodobá a častá konzumace je nevhodná a mnohdy zdravotně riziková. Minerální vody by měly tvořit maximálně pětinu denního pitného režimu. Lékaři varují před jejich nadměrným pitím, zvláště užíváte-li navíc potravinové doplňky. Minerální vody zvyšují riziko přetížení ledvin, tvorby ledvinových kamenů, podporují vznik aterosklerózy, nadbytečné ukládání některých minerálů v organismu (železo v játrech, vápník v cévách a podobně). K občasné konzumaci lze doporučit minerální vody se slabou mineralizací 150 – 500 mg/1 l a s vyváženým obsahem minerálních látek (obsah těch nejdůležitějších bývá uveden na obalu). Pro většinu osob je vhodný vyšší obsah hořčíku a vápníku, naopak lidé s vysokým krevním tlakem, oběhovými problémy a poruchami ledvin by neměli pít vody s vyšším obsahem sodíku.

Přečtěte si také: Víte, co pijete?

S bublinkami či bez?
Doporučuje se upřednostnit nesycené nápoje, neboť nápoje sycené oxidem uhličitým vedou k překyselení organismu, mohou způsobovat nadýmání a zhoršovat trávení.

Přečtěte si také: Toužíte po dlouhověkosti? Pijte víno!

Sedm tipů, jak pít víc
1. Začněte den tím, že si hned po probuzení dáte sklenici pramenité vody s čerstvě vymačkaným citronem nebo s jednou lžící jablečného octa. Nastartujete tím zažívací trakt a látkovou výměnu.
2. Zvolíte-li vodu s příchutí, pravděpodobně zjistíte, že vám nápoj více chutná. Na trhu jsou k dostání ochucené neperlivé vody s nulovým obsahem kalorií.
3. Ke každému šálku kávy nebo hrnku černého čaje si dejte sklenici vody. Kofein působí močopudně, což vede ke ztrátě tekutin.
4. Množství přijímaných tekutin lze kontrolovat pitím předem připraveného nápoje z plné lahve o známém objemu. V práci nebo ve škole si láhev postavte na stůl a uvidíte, že večer bude vypitá.
5. Doporučuje se pít průběžně po celý den od samého rána. Zvykněte si doplnit snídani, oběd, večeři i svačiny vhodným nápojem. Pravidelný přísun vody udrží tělo po celý den aktivní a umožní správné fungování důležitých orgánů. Působí jako očistná kůra.
6. Každý den si dopřejte dostatek ovoce a zeleniny, mají vysoký obsah vody.
7. Ve svém jídelníčku nezapomínejte na polévky, které jsou vhodným doplňkem pitného režimu.

Kam dál?
Mléko jako základ zdraví?
Rafinované dezerty ze zeleného čaje
S medem si medíme
Pichlavý dar slunce - Aloe vera
Malý průvodce tradiční přípravou bylin
Získejte mládí zpět!

Hlídáte si, kolik tekutin vypijete za celý den? Víte, že pití čaje nebo kávy by se do pitného režimu započítávat nemělo? Máte nějaké tipy na to, jak si pitný režim během dne ohlídat? Napište nám své názory do fóra nebo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011