velikost písma: A +/ A/ A -

Femme fatale: věčný fenomén osudové ženy

Autor: Libuše Konopová | komentářů: 0

Nebezpečně krásná, svůdná, přelétavá, opouštějící: osudová žena čili femme fatale, jako fenomén existuje prakticky od stvoření světa.

Za první protagonistku tohoto druhu je totiž považována sama biblická Eva, následována Kleopatrou, Juditou, Helenou Trojskou, Matou Hari a dalšími. Co mají společného, co je charakterizuje a čím se liší od masy ostatních žen? Bývají krásné, vyzývané a něčím zvláštní. Muže na nich fascinuje kombinace silného sex-appealu a podmanivosti. Jsou dráždivé a vášnivé, jejich city si však muž nikdy nemůže být tak úplně jist. Chovají se rozmarně, roztomile spontánně, vzápětí chladně odmítavě. Bývají lačné, náladové, rozmazlené a samozřejmě hodně, hodně sexy.


Foto: iStock

Víte, že…? Na stříbrné plátno se téma femme fatale dostalo zejména prostřednictvím žánru“film noir“ ve 40. – 50. letech 20. století. Jeho hrdinkami byly hodné, pečující ženy nebo krásné a zrádné svůdnice. V roli těch druhých prosluly například herečky Marlene Dietrich a Rita Hayworth.

Vídeňská psycholožka Elisabeth Herzenberger femme fatale líčí jako záludnou bytost, která muži závidí jeho penis. Z touhy po pomstě jej svádí, učiní na sobě závislým – a vzápětí ho opouští. Její genitál znázorňuje tlamu, rozevírající se nad penisem ve snaze pohltit ho. Další variantou, jak muže oslabit a zbavit moci, je prý konkurenční boj. Žena s mužem soupeří, chce se mu ve všech oblastech vyrovnat nebo ho přetrumfnout.

Berlínská režisérka Franziska Menge zase femme fatale definuje jako produkt mužského strachu. Nebezpečná nymfomanka, šelma, upír či kreatura – takové masky podle ní muži ženám navlékají, aby si zdůvodnili jak své obavy, tak potřebu zachovat svou nadvládu nad slabším pohlavím, čili patriarchát.

Čtěte také: Nebaví vás sex? Máme tipy a triky, které pomáhají

Řekla bych, že neexistuje jen jediný model osudové ženy. Může mít nejrůznější podoby i sílu osobnosti. Najdeme zde pověstné zlatokopky, emocionálně nestabilní, živočišné hysterky, ale i schopné, emancipované manažerky. Ačkoli to zní paradoxně, je právě silná žena pro spoustu mužů velmi žádoucí – mohou do ní vkládat své vlastní touhy. I já znám několik takových žen – a ještě více mužů, kteří femme fatale kdysi podlehli, byli odmrštěni a dosud se s tím nevyrovnali. Ve snaze zpracovat ublížení si pak vybírají podobné typy a po sladkém úvodu jim začnou dávat kapky, dělat ze života peklo. Partnerky nechápou a nechávají se různě dlouho a různě intenzivně trýznit. Mnohdy dokonce hledají vinu u sebe a neustále pátrají po tom, kde udělaly chybu.

Co za tím vězí?
Především nedostatek lásky v dětském věku. V budoucích partnerských vztazích se tento nedostatek projeví třeba tím, že dotyčná provozuje sex bez lásky, hraje si s muži, svádí je a vzápětí opouští. Nebo neustále střídá partnery a zdůvodňuje to tím, že zatím nenašla toho pravého. Podhoubím mnoha budoucích dramat bývá i nezpracovaný oidipovský komplex, jímž trpí ženy stejně jako muži.

Narazí-li na sebe partneři silně se přitahující, iracionální, se stejně narušenou vztahovou dynamikou, může z toho vzniknout parádní osudová past pro oba. Past, podobná lepkavé pavučině, z níž se slabší jedinec jen obtížně vyvléká. Pro muže a do jisté míry i pro ženy platí, že zajímavý je pouze takový objekt, který uniká, klade překážky, nedává svou kůži jen tak snadno. Ďábelská jiskra v oku láká odjakživa víc než beránčí dobrota. Lehce dosažitelné se brzy stává nudným. Cíl, o který netřeba usilovat, nepředstavuje žádnou výzvu – a my výzvy potřebujeme!

Ale jak poznat hranici mezi zdravou koketerií, vzrušující hrou na schovávanou a skutečnou patologií?
Jakmile muž zjistí, že partnerka neprojevuje city, je nevypočitatelná a neustále stupňuje své nároky na něj, měl by ze vztahu vycouvat. Totéž bych radila ženě, která zjistí, že ji partner neustále srovnává s bývalkou, podrobuje ji politice cukru (fantastického sexu) a biče (odmítání fyzického kontaktu a něhy) nebo čím dál tím více peskována za rány, které utržil v předchozím vztahu.

Fatální bytosti mohou představovat zajímavou, ze sexuálního hlediska tu nejintenzivnější zkušenost – pokud jim vytyčíme jasné hranice. Jaký život povedeme a jak v něm budeme šťastni, neurčují žádní fatální partneři, ale jen a jen my sami!

Potkali jste ve svém životě femme fatale? Jste jí dokonce sama? Svěřte se se svými zážitky v diskuzním fóru nebo nám napište na facebook.

Kam dál?
Milenec na objednávku: Felace ano, líbání ne!
Přichází do módy živá loutka?
Když muži mají své dny
Sex zralých žen - konec tabu!
Nevěrník z Edenu
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.