velikost písma: A +/ A/ A -

Nové sanatorium nabídne pomoc s péčí o seniory

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 1

Počátkem května proběhne v Hradci Králové slavnostní otevření sanatoria Inna, které bude poskytovat krátkodobé pobyty seniorům. Tyto pobyty mají za úkol odlehčit jejich blízkým při trvalé nebo dlouhodobé péči. O lůžko se také mohou ucházet pacienti, kteří potřebují rehabilitaci po operaci či po úrazu.


foto: iStock

Nejedná se o klasický domov důchodců. Účelem pobytové odlehčovací služby je poskytnout čas na nezbytný odpočinek a regeneraci sil pečující osobě a současně zajistit kvalitní a bezpečnou péči a podporu ubytovanému klientovi. „Své blízké můžete do sanatoria umístit v rozpětí od čtyř dnů do tří měsíců,“ říká Karel Svoboda, jednatel společnosti Company Investment Administration. „Třeba když jedete načerpat síly na dovolenou nebo rekonstruujete byt či dům a potřebujete svým blízkým zajistit přechodnou péči. Anebo když si zkrátka potřebuje sami odpočinout,“ dodává Jaroslav Rejniš, marketingový ředitel.

Zdravotnická péče a bezpečnost
Jaké služby bude Inna poskytovat? Pomoc při osobní hygieně, podávání stravy, ale i sociální a právní poradenství. Vedle toho se klientům dostane i zdravotnického ošetření od převazů ran a proleženin, aplikace léků včetně inzulinu a infuzí po ošetření kožních defektů a bércových vředů. Tyto druhy péče budou hrazeny pojišťovnou v případě, že je doporučí lékař. Každému klientovi budou také přiděleny „náramkové hodinky“, jejichž pomocí může v případě potřeby přivolat ošetřovatelku nebo sestru. Bude tak chráněn nejen na lůžku, ale i v prostorách zařízení. Při pobytu mimo zařízení, například při procházce nebo návštěvě výstavy bude klient vybaven elektronickým tísňovým asistentem napojeným na centrální pult, který zajistí zvýšený pocit bezpečí seniora a v případě potřeby i rychlou nezbytnou pomoc.

Čtěte také: Podnebí jako lék?

Moderní vybavení včetně infrasauny
Ve zrekonstruované vile ze 30. let se zahradou je k dispozici pět dvoulůžkových pokojů vybavených lůžkem s polohovacím roštem a antidekubitní matrací – tedy matrací snižující pravděpodobnost vzniku proleženin. Ve společných prostorách jsou k dispozici automaty na pramenitou studenou a horkou vodu, mikrovlnné trouby. Klienti rovněž mohou denně využívat infrasaunu, která je na rozdíl od „klasické“ sauny vhodná též i pro pacienty s kardiovaskulárními chorobami či astmatiky. Pobyt v infrasauně prohřívá tělo a tím pozitivně ovlivňuje klouby, svaly i šlachy.

Cena se odvíjí od délky pobytu
Den strávený v sanatoriu Inna včetně veškeré péče a stravy vyjde na 950–1100 korun v závislosti na celkové délce pobytu. K němu je třeba se závazně přihlásit a uhradit jej nejpozději 14 dnů před nástupem klienta do sanatoria. Obvykle pět dnů před zahájením pobytu je třeba dodat všechny potřebné dokumenty včetně lékařského vyjádření. Podmínkou pro přijetí klienta je, že netrpí psychózou nebo demencí v pokročilém stadiu, není trvale upoutaný na lůžko, nemá infekční chorobu, není závislý na omamných látkách či alkoholu a není agresivní.

Čtěte také: Pusťte si teplo k tělu!

Nápad starší víc jak půl století
„Koncept odlehčovací péče o seniory formou krátkodobých pobytů byl postupně rozvíjen od poloviny minulého století,“ prozrazuje Karel Svoboda. „V Česku je poskytován převážně v zařízeních sociálních služeb (domovy pro seniory, domy s pečovatelskou službou), avšak stále v nedostatečné kapacitě a úrovni poskytovaných služeb. Koncept jsme připravovali a promýšleli již v letech 2005–2007. Projekt se nám tehdy nepodařilo zrealizovat. A to z několika důvodů, kdy tím hlavním důvodem byly, a bohužel mnohdy stále jsou, anachronismy v myšlení příjemců péče a sociální služby, některých státních úředníků a v neposlední řadě populistických politiků. Tyto důvody daly vzniknout naprosto bizarnímu nepodnikatelskému prostředí plnému vzletně se nazývajících obecně prospěšných společností, které měly jediný cíl – urvat co nejvíce z dotačního koláče. Věříme, že tato doba končí jednoduše proto, že lidově řečeno už není kde brát a stát je nucen svoji dotační politiku zásadně změnit. Čímž se teprve otevře a ztransparentní i sociální služby jakožto oblast normálního podnikání, jako se to stalo například ve Švýcarsku, Švédsku a v Německu. Nyní jsme na počátku budování skupiny, která tyto služby bude rozvíjet,“ doplňuje Jaroslav Rejniš.

Jaké jsou z vašeho pohledu výhody a nevýhody domovů s pečovatelskou službou? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Kraje nezvládají vyplácet sociální dávky včas
Tisíce seniorů jsou zatíženy exekucí na důchod
Perlová, zlatá a diamantová svatba – jak ji oslavit?
Být důchodcem je…
Město vína a pikantní hořčice – Krems
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.