velikost písma: A +/ A/ A -

Dědové se přicházejí léčit, když jim nepůjčují vnoučata

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Závislost na drogách není jen pochybnou výsadou mladých lidí. Návykové látky ohrožují celou populaci. Na problém drog u starších lidí, jsme se zeptali MUDr. Karla Nešpora, CSc., primáře z psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.



Lze určit sociální faktory či situace, které přivedou staršího člověk bez zkušeností s návykovými látkami na cestu závislosti?
Rizikové činitele jsou podobné jako u jiných věkových skupin, např. nezdravá společnost, problémový životní styl nebo nadměrný stres. Tyto rizikové činitele naštěstí obvykle vyvažují činitele ochranné, např. pocit zodpovědnosti, zkušenost, rozvaha a větší klid.

Je vyšší procento žen nebo mužů? Jaká je zhruba skladba závislých lidí, kteří mají své první zkušenosti s návykovými látkami až v době nad 40 let věku a hraje v tomto případě nějakou roli i jejich vzdělání a celková informovanost?
Lidí, kteří by se u nás do 40 let nesetkali s alkoholem nebo návykovými léky, je minimum. Závislost na alkoholu a jiných návykových látkách se u lidí nad 50 let vyskytuje ve dvou podobách:
1. Závislost existovala již ve středním věku, tito lidé bývají pochopitelně v horším zdravotním stavu.
2. Závislost se vytvořila až po padesátce. K rozvoji závislosti zde často přispěla zátěžová životní událost, odchod do důchodu nebo změna životního stylu. Dodejme, že návykové nemoci bývají častější u mužů.

Jaká je ochota těchto lidí se léčit a co bývá impulsem, který je přivádí do vaší ordinace?
Příčiny jsou stejné, jako u mladších lidí – ohledy na zdraví, rodinu, zaměstnavatele a ekonomické důvody. Existuje ale jedna poměrně specifická motivace: Babičky a dědečkové se přicházejí léčit, když jim rodina přestávala půjčovat vnoučata.

Čtěte také: Droga je zlý pán

Jaké drogy u této skupiny populace převažují, nepočítáme-li alkohol a cigarety?
Alkohol a tabák skutečně převažují a představují pro tyto lidi zvýšené zdravotní riziko. Na dalším místě by asi byly návykové léky a léky proti bolestem. Z hlediska vzniku závislosti jsou to zvláště léky ze skupiny benzodiazepinů. Benzodiazepiny navíc nepůsobí dobře na paměť.

Je rozdíl mezi citlivostí na drogy a další návykové látky mezi mladými lidmi a lidmi v pozdějším věku, hraje věk v tomto případě nějakou roli ve prospěch snazšího odvykání a větší zodpovědnosti nebo tomu může být naopak
?
U starších lidí dochází dříve a po nižších dávkách k poškození tělesného a duševního zdraví. Jestliže ale přijdou včas, může u nich být léčba skutečně snazší. Důvodem je jejich zkušenost, zralost a dobré životní hodnoty.

Zaznamenal jste nárůst takovýchto pacientů například v souvislosti s častým problémem dnešní doby – ztrátou zaměstnání?
U nás je stále plno, takže jsme nic podobného zaznamenat nemohli.

Je možné jen velice stručně přiblížit, jak taková léčba probíhá?
To je důležitá otázka. Není totiž jedna léčba, je více možností.Někomu postačuje svépomoc. Na www.drnespor.eu najdete příručky pro lidi, kteří mají problémy s alkoholem, drogami a hazardem. Ve všech je také kapitola určená dříve narozeným. Na www.youtube.com/drnespor jsou krom toho jednoduché návody ve formě videa.

• Svépomoc může také zahrnovat návštěvy organizace Anonymní alkoholici, kontakty viz www.anonymnialkoholici.cz.
• Další možností je ambulantní léčba ve specializované ordinaci pro léčbu návykových nemocí.
• A komu by nestačilo ani to, může se jít léčit ústavně. Léčba lidí vyššího věku probíhá, jestliže to stav umožňuje, mnohdy společně s mladšími pacienty. Samozřejmě se při tom respektují jejich fyzické možnosti.
Léčba sice bývá často prospěšná, ale prevence je mnohem lepší. Jakýkoliv problém se totiž dá mnohem lépe vyřešit střízlivou hlavou. A střízlivý člověk také spíše najde v nové situaci dobré možnosti a příležitosti. To se týká třeba zmíněného odchodu do důchodu.

Chtěli byste položit doktoru Nešporovi nějaký dotaz sami? Můžete to udělat prostřednictvím našeho diskuzního fóra, Vaši otázku Karlu Nešporovi rádi přetlumočíme.

Kam dál?
Jak se vyrovnat se ztrátou blízké osoby?
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Menopauza: dá se s tím žít
Při depresi jezte mungo a chřest
Ztratil partner práci? Podpořte ho!









 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor, Téma týdne