velikost písma: A +/ A/ A -

Studium cizích jazyků vás musí bavit!

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 3

Studium nového jazyka po padesátce se může zdát jako náročný úkol a možná vám připadá, že je to téměř nemožné. Pokud však máte silnou motivaci a vhodný způsob přípravy, určitě sklidíte zasloužené ovoce. Věnujte se cizímu jazyku tak, aby studium bylo pro vás zábavné a vy jste se těšili na každý den, kdy se naučíte něco nového.


foto: iStock

Je sice pravda, že vaše vnoučata se pravděpodobně učí mnohem snadněji, ale novodobé studie poukazují na to, že i mozky starších lidí se neustále vyvíjejí a přizpůsobí se podle toho, jaké nové dovednosti se naučíte nebo jaké znalosti nabydete. Jde jen o to, abyste zvolili správný způsob, kterým se cizí jazyk učit. Vůbec se ale nemusíte omezovat pouze na jediný způsob. Učit se v pozdějším věku vyžaduje jiný přístup, než když vám bylo osmnáct. Proto kombinujte různé tipy, až přijdete na to, které jsou pro vás nejefektivnější.

1) Přihlaste se na jazykový kurz do jazykové školy s lidmi vašeho věku. Dnes už existují i studijní plány pro starší, které budou odpovídat vašim potřebám. Spousta lidí navíc ocení, když mají místo, které při studiu pravidelně navštěvují.

2) Sežeňte si osobního lektora, jelikož pak bude tempo studia přizpůsobeno právě vám. Sice je tato možnost poněkud dražší, na druhou stranu se ale pravděpodobně budete zlepšovat rychleji.

3) Vrhněte se na samostudium. V dnešní době už existují nejrůznější materiály, díky kterým už není samostudium nemožné. Můžete využít nejrůznější učebnice pro samouky, CD, DVD nebo i studijní programy pro váš počítač či telefon. Pokud vlastníte chytrý telefon, stáhněte si slovník. Budete ho mít stále při ruce a nemusíte tahat kila papíru. Vyberte si, co pro vás funguje nejefektivněji. Pokud se nejlépe učíte poslechem, pak je pro vás ideální způsob výuky CD. Pokud jste zase spíš vizuální typ, kupte si učebnici.

4) Využijte internet – je to levný způsob, jak být stále v kontaktu se studovaným jazykem. Čtěte si články na cizojazyčných serverech, seznamte se a komunikujte přes internet, vzdělávejte se ve svém oboru ze zahraničních zdrojů. Rádi cvičíte? Dívejte se a cvičte podle videí ve vámi zvoleném jazyku.

S tématem souvisí: Na studium v zahraničí není nikdy pozdě

5) Přihlaste se na jazykový kurz v zahraničí. Spousta společností nabízí jazykové pobyty v zahraničí, a to i pro starší nebo pro ty, kteří s novým jazykem začínají. Na jazykovém pobytu v zahraničí budete mít možnost pravidelně navštěvovat jazykovou školu, kde vás bude učit zkušený rodilý lektor a v odpoledních hodinách budete mít možnost svoje nově nabyté jazykové znalosti použít v praxi. Kromě blízkých evropských destinací navíc budete moci jet do vzdálenějších zemí.

6) Udělejte si den, kdy budete mluvit jen cizím jazykem. Ať už víte, jak co říct, nebo ne, zkuste se prostě nějak vyjádřit. Zvýší vám to sebejistotu v používání cizího jazyka a nebudete se pak tak stydět jazyk používat i mezi lidmi. Nezáleží na tom, o čem mluvíte, stačí jen své myšlenky převést do slov. A pokud si budete připadat podivně, zkuste si to všechno alespoň myslet v hlavě.

7) Kupte si místo českých novin či časopisů jednou ty cizojazyčné. Zprávy ze světa či nejnovější drby celebrit se dozvíte tak jako tak, ale budete si u toho zároveň zlepšovat vaše jazykové znalosti a brzy si ani vy sami nebudete uvědomovat, že nečtete v mateřštině. Navíc se díky tomuto způsobu skvěle naučíte i pravopis. Na druhou stranu si ale zase pak dejte pozor, abyste dohnali správnou výslovnost slov.

8) Poslouchání hudby je zábava a studium jazyků vás musí bavit. Zkuste si proto koupit cizí hudební CD a poslouchat ho třeba při úklidu, při cestě v autě nebo jakékoli jiné příležitosti. Opakování je totiž klíč k učení, takže pokud budete jednu píseň poslouchat dokola, zanedlouho si slova zapamatujete.

9) Cestujte a jeďte v rámci vaší dovolené navštívit zemi, kde se vaším jazykem mluví. Ač už zde nebudete navštěvovat jazykový kurz, i malá interakce se zdejšími obyvateli vás jazykově obohatí. Navíc se kromě komunikace s lidmi třeba v restauraci, na pláži nebo v obchodě můžete jen rozhlížet kolem sebe a všímat si třeba slov na značkách, na různých cedulích či plakátech nebo třeba v menu v restauraci.

Ať už si vyberete jakýkoli způsob, kterým se vám cizí jazyk bude učit nejlépe, nebo třeba i kombinaci několika způsobů, hlavně vaše studium nevzdávejte, jelikož vyžaduje spoustu trpělivosti a času, ať už jste v jakémkoli věku. Nenechte se odrazovat tím, že jazykem nemluvíte perfektně, zkoušejte to a ono to přijde samo.

Jak se učíte cizí jazyk? Také patříte k věčným začátečníkům? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook a podělte se s dalšími čtenáři o své zkušenosti.

Kam dál?
Nebojte se studovat jazyky
Úspěšný život podle Briana Tracyho
Barvy do zimní zahrady
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Osobního strážce nepotřebuje, stačí jí chytrá krabička
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.