velikost písma: A +/ A/ A -

Vládní nadílka nás přijde draho

Autor: Karel Muška | komentářů: 1

Česká vláda nadělila v předstihu mnoha rodinám vánoční i novoroční dárky. Kvůli zvýšení DPH dojde od ledna 2013 ke zdražení valné většiny dennodenních položek. Podraží prakticky vše. Na co se tedy můžeme v novém roce „těšit“?


foto: iStock

Nemá cenu citovat líbivé vládní proklamace o snižování zadluženosti, jež přinese právě zvýšení DPH na 15 a 21 procent. Lidé chtějí vědět pouze jedno: Co nás s velkou pravděpodobností od ledna čeká?

Energie
- za elektřinu si průměrně připlatíme o 2 až 7 % více (průměrná čtyřčlenná domácnost tak za ni ročně zaplatí až o 1900 korun víc než letos)
- cena vody by měla vzrůst v průměru o 6 až 7,5 % (ročně domácnost zaplatí zhruba o 800 Kč více)
- teplo podraží o 5 % (roční nárůst o cca 600 Kč)
- ceny plynu se vyšroubují nahoru o 3 až 3,2 % (ročně zaplatíme víc v řádech stokorun)

Potraviny, léky, zdravotnické prostředky
Také zde dojde k nárůstu cen. Otázkou zůstává, jak výrobci potravin promítnou do konečné ceny zvýšení DPH. Hodlají potraviny zdražit, anebo do nich přidají ještě více levnějších náhražek? Nejspíše ale také dojde k tomu, že se rozmůže příhraniční cestování do okolních zemí za levnějšími potravinami. U farmaceutických firem se dá předpokládat vyšší nárůst cen léků. Jisté ovšem je, že o 7 % podraží plenky a zdravotnické pomůcky, neboť přecházejí do vyšší sazby DPH.
Důsledky balíčku pocítí také pracující důchodci. Jak už jsme na našem serveru dříve uvedli, od příštího roku nebudou mít penzisté nárok na odpočet daňové slevy na poplatníka ve výši 24 840 Kč za rok. Tato změna se u nich bude vztahovat od brigád přes živnost až po příjmy z pronájmu. V příštích třech letech pocítí změnu ve svých peněženkách všichni penzisté, neboť se budou důchody valorizovat jen o třetinu inflace a růstu mezd.

Čtěte také: Jak získat nové zaměstnání

Na čem ještě zaplatíme více?
- živnostníkům se od příštího roku ruší daňová sleva na dítě a manželku či manžela. OSVČ tak přijdou o desetitisíce korun ročně
- vyšší daň za převod nemovitosti (ze 3 na 4 %) budou platit také ti, kteří prodávají nemovitost
- zvýší se srážková daň z příjmů i poplatníků sídlících v cizině (daňové ráje) z 15 na 35 %

Domácnosti se prohnou
Třicetiletý pan Pavel žije ve společné domácnosti se svojí o dva roky mladší partnerkou. Zajímalo by jej, jak hlouběji budou muset sáhnout do kapsy. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) utratí jeden zaměstnaný člen domácnosti celkem 12 166 Kč. V případě dvou bezdětných zaměstnaných partnerů žijících ve společné domácnosti bude jejich měsíční útrata dosahovat 24 332 Kč. Za rok se jedná o částku 291 984 Kč. Pokud by jejich spotřeba zůstala stejná, pak budou podle ČSÚ muset utratit o 8175 Kč ročně více. U rodin s dětmi zvýšení nákladů může dosáhnout až 10 000 korun ročně.

Chudoba v ČR vesele vzkvétá
Podle ekonoma Lukáše Váchy ze společnosti Conseq Investment Management je v současné době v ČR chudobou postižen už každý desátý občan. A bude hůř. „Počet lidí ohrožených příjmovou chudobou nyní v souvislosti s recesí poroste,“ říká Vácha s tím, že je ale příjmová chudoba spíše statistický pojem, který nic neříká o tom, zda se tito lidé cítí chudí nebo ne.
Čísla České národní banky ale hovoří zcela jasně – zadlužení domácností u bank a finančních institucí v ČR dosáhlo částky 1,144 695 bilionu korun. To představuje meziměsíční růst o 1,85 mld. korun.

Polovina českých domácností nadto nemá žádný systém sledování svých výdajů, vyplývá to z výzkumu pro společnost KRUK International. „Skutečnost, že polovina českých domácností nesleduje své výdaje, a to ani v dnešní době ekonomické krize, je varovný signál. Nesledování financí je bohužel podhoubím pro vznik dluhů. Tento negativní trend bude nadále pokračovat,“ informoval nás Vítězslav Kus, ředitel KRUK International. Lidé by proto podle něj měli mít lepší přehled o svých financích a snažit se mít je v „dobré kondici“.

Bezplatná rada, naděje pro zadlužené
V příštím roce se bude kvůli dalšímu zdražování a „utahování opasků” čím dál více rodin dostávat do tíživých existenčních problémů. Lidé, jimž dluhy začínají „přerůstat přes hlavu”, se ale mohou obrátit o pomoc. Bezplatná Poradna při finanční tísni poskytuje zdarma rady a konzultace osobám zadluženým a předluženým, případně těm, kteří se teprve chystají půjčit si. Poradna nabízí své služby v Praze, v Ostravě a v Ústí nad Labem. Výjezdní pobočky navštěvují profesionální poradci Poradny v Litvínově, Šumperku, České Lípě, Hradci Králové a v Plzni. Pražská poradna v Americké ulici 22 je v provozu od pondělí do pátku od 08.00 do 18.00 hod, kontakt na ni je 222 922 240. Lidé mohou využít také Zelenou linku 800 722 722 (každé pracovní pondělí od 8.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.30 hod.). Podrobnější informace lze nalézt na webu: www.financnitisen.cz.

Zasáhne zdražování do vašeho rodinného rozpočtu? Využíváte krátkodobých půjček? Napište nám na facebook nebo do diskuzního fóra.

Kam dál?
Řítíme se do chudoby?
Pracující důchodci přijdou o tisíce
Slevové servery – seriózní prodej nebo podvod?
Jak napravit chybně spočítané důchody?
Migréna: nevyhýbejte se spouštěčům
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.